Να συντηρήσει το κλίμα έντασης στην ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί η Τουρκία, εκδίδοντας νέα NAVTEX με την οποία ενημερώνει ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τις 27 Αυγούστου προκειμένου να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες.
Το τουρκικό ερευνητικό πλέει το απόγευμα της Κυριακής (23/08) στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για 14η μέρα.
Την ίδια ώρα σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να παρακολουθεί κάθε κίνηση του Oruc Reis και των συνοδευτικών τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Αθήνα: Αρνητικές οι συνέπειες για την Τουρκία
Την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της Άγκυρας να παρατείνει την παραμονή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εκφράζει η Αθήνα.
Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την τουρκική NAVTEX, αναφέρουν:
«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μονο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ την επομένη θα μεταβεί στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει τις διερευνητικές επαφές Αθήνας – Αγκυρας.
Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μετά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, πρόκειται να συναντήσει μέσα στην εβδομάδα τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Η Αθήνα ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα καθίσει σε κανένα τραπέζι αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση και με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Ακάρ:«Άκυρη η ΑΟΖ με Αίγυπτο»
«Άκυρη» χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου κάνοντας λόγο για «παράλογες» θέσεις της Ελλάδας.
Ο Χουλουσί Ακάρ, έκανε την συγκεκριμένη δήλωση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από τα ναυπηγεία Τούζλα, εκεί που λίγο νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την ενίσχυση του τουρκικού στόλου με υποβρύχια και φρεγάτες.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Οι μονόπλευρες απαιτήσεις και πρακτικές της Ελλάδας να φροντίζει μόνο για τα δικά της συμφέροντα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δηλ. η στρατικοποίηση των νησιών, η απαίτηση για 10 μίλια εναέριου χώρου, η απαίτηση το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί, να έχει 40 χιλιάδες τ.χλμ. ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν συνάδει με τη λογική, το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» και συμπλήρωσε πως «κανείς δεν μπορεί να φυλακίσει τη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο».
Όπως μεταδίδει η τουρκική έκδοση του πρακτορείου Anadolu, αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι δεν έχει καμία νομική ισχύ για την Άγκυρα.
«Για εμάς είναι άκυρη η δήθεν συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, είναι ενάντια στα συμφέροντα των δύο λαών και θα χάσουν οι λαοί και των δύο χωρών. Αυτή η συμφωνία πραγματικά αποτελεί αδικία και για τους δύο λαούς» υπογράμμισε.
Από τα βέλη του Χουλουσί Ακάρ δεν ξέφυγε ούτε η Γαλλία, δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν έχει καμία δουλειά στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η στρατιωτική παρουσία χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν έχουν σχέση με την περιοχή, οι δηλώσεις και οι ενέργειές τους είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας. Αυτά που λένε δεν έχουν νομική βάση. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ όσο και της χώρας μας και να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», διαμήνυσε άλλη μια φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.