Ελληνοτουρκικά: Σε τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα ο Ερντογάν

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και για τη στάση της γειτονικής χώρας μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών, γνωστοποιώντας πως εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Λίγες μόλις ημέρες μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, όπου ανέδειξε την τουρκική προκλητικότητα, η Αθήνα κάνει λόγο για τουρκική κλιμάκωση, επισημαίνοντας πως η ενέργεια αυτή της Τουρκίας εντάσσεται στην προσπάθειά της να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ -το οποίο προέβη σε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ έδωσε οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ- η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Ο κ. Δεσποτόπουλος, μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα.

«Υπαρχει κάτι πολύ ανησυχητικό και δείχνει πόσο έχουν αναβαθμιστεί οι απειλές τους. Είναι πρώτη φορά που οι Τούρκοι παραδέχονται ότι κάνουν υπερπτήσεις, είναι η πρώτη φορά που παραδέχονται ότι παραβιάζουν τον ελληνικό ενάεριο χώρο. Ο εναέριος χώρος είναι σαν να μιλάμε για το έδαφος, είναι παραβίαση κυριαρχίας, είναι σαν ένα τούρκικο άρμα να προσπαθεί να περάσει τα σύνορα στον Έβρο. Και δεν λένε μόνο ότι το κάναμε, λένε ότι έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε. Αυτό δεν είναι μόνο επικίνδυνη ρητορική, είναι εμφανές ότι ο Ερντογάν έχει μπει σε μία τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα, βλέπει ότι οι εκλογές είναι μία πρόκληση για εκείνον και επενδύει στην πρόκληση», ανέφερε αρχικά.

«Χθες είχαμε μία επικίνδυνη παραβίαση. Το ότι έχουμε ψυχραιμία μας έχει σώσει από πολλές στιγμές. Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τους Τούρκους στο μονοπάτι της παράνοιας, όμως είναι εμφανές ότι οι Τούρκοι επενδύουν στο να γίνει μία θερμή κατάσταση. Έχουν ανακοινώσει ότι τη Μεσόγειο θα βγάλουν το καλοκαίρι το τέταρτο γεωτρύπανο, έχουν ανααθμίσει τις απειλές τους», πρόσθεσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Είναι πολύ σημαντικό το τί θα κερδίσουμε σε επίπεδο ουσίας. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει ενεργειακός κόμβος αμερικανικών συμφερόντων. Δεν έχουμε την αφέλεια να πιστέψουμε ότι να πολεμήσει στο πλευρό της Ελλάδας γφια να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Οι ΗΠΑ είναι αυοί ποι σηκώνουν συνήθως το τηλέφωνο ώστε να αποσβέσουν μία ενδεχόμενη κρίση στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αυτός είναι ορόλος των ΗΠΑ. Η Τουρκία ψάχνεται για θερμό επεισόδιο γιατί αυτό θα τον βοηθήσει επικοινωνιακά στις εκλογές», κατέληξε.

-Ad-