Ελληνοτουρκικά: Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Στο “κόκκινο” οδηγούνται οι σχέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμή τις μυστικές συνεννοήσεις της ελληνικής πλευράς και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις έναντι της Τουρκίας.

Ως εκ τούτου με προβληματισμό και αγωνία αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην “μυστική διπλωματία” που εμφανίζεται να διεξάγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά.

Το περίφημο δε έγγραφο που φέρεται να υπέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δεσμεύσεις της χώρας έναντι της Τουρκίας προκάλεσε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που ζητεί από τον Κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το περιεχόμενό του και τους όρους στους οποίους δεσμεύτηκε η χώρα.

Η Κουμουνδούρου απορρίπτει συγχρόνως ως ψευδείς τους ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου που υποστήριξε ότι ενημέρωσε τον διπλωματικό σύμβουλο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την υπογραφή του κειμένου με την Τουρκία-την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης με άρθρο του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες-δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση πως υπήρξε συμφωνία ή written understanding Ελλάδας και Τουρκίας.

Με ανάρτησή του στο face book ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τον διεθνή Τύπο για μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες του Έλληνα πρωθυπουργού σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Θυμίζει δε ότι από την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών έμαθαν τόσο τα πολιτικά κόμματα όαο και οι πολίτες ότι υπήρξαν οι εν λόγω συνομιλίες στο Βερολίνο με τη μεσολάβηση της Γερμανίας. Την ίδια ώρα που από tweet του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ πληροφορηθήκαμε για συναίνεση του πρωθυπουργού σε τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία κι όλα αυτά ενώ το Oruc Reis σαρώνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και διεξάγει μυστική διπλωματία χρησιμοποιώντας άλλη γλώσσα εκτός κι άλλη εντός της χώρας με τον φόβο πάντα ότι θα απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία. Και μάλιστα, συνεχίζει χωρίς να ζητήσει καν μία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις ούτε από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγώ, ούτε από τη Βουλή ούτε από το υπουργικό του συμβούλιο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θυμίζει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε τίποτα περί συμφωνίας ή διακανονισμού με την Τουρκία όταν συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και τονίζει πως είναι απαράδεκτο ο κ. Πέτσας να αναφέρεται σε επικοινωνία διπλωματικών συμβούλων καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν αναφέρθηκε στην αντίστοιχη επικοινωνία τους όταν ήταν στην κυβέρνηση. Εν προκειμένω ωστόσο δεν υπήρξε καν ενημέρωση του διπλωματικού συμβούλου του Αλ. Τσίπρα . Μόνο όταν αποκαλύφθηκε η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο από τον Τούρκο ΥΠΕΞ υπήρξε ενημέρωση με σαφή ωστόσο διευκρίνιση ότι τίποτα δεν είχε υπογραφεί από καμία πλευρά.

Σημειωτεόν πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετιότητας και τα εξοπλιστικά προγράμματα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Συμμετείχαν οι τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής του τομέα Γιάννης Ραγκούσης ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, οι πρώην αναπληρωτές Πάνος Ρήγας, Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Τόσας, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕθΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καπάς, ο πρώην αρχηγός του Λιμενικού Στ. Ράπτης, η πρώην υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Καλπαδάκης.