Ελληνοτουρκικά: Τα 3 σενάρια για «θερμό καλοκαίρι» – Οπλισμένα τα τουρκικά F16 στο Αιγαίο

Το απόγευμα της Δευτέρας ήρθε η έκτακτη προειδοποίηση του υπουργείου Αμυνας για «θερμό καλοκαίρι» στον Εβρο και τα ελληνικά νησιά, λόγω των συνεχών και αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων.

Επιχειρώντας να «διαβάσει» πώς θα μπορούσε να κυλήσει το φετινό καλοκαίρι με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις από αέρα, στεριά και θάλασσα, ο καθηγητής και αναλυτής διεθνών θεμάτων, Κωνσταντίνος Φίλης, τόνισε ότι υπάρχουν τρία σενάρια:

Οπως τονίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος βλέποντας το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις να καταγράφει ιστορικά χαμηλά, αντιλαμβάνεται ότι η πόλωση γύρω από εθνικά θέματα είναι ίσως η μόνη λύση για να δημιουργήσει μια συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του. Παράλληλα, η ισχυροποίηση της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα δεν είναι αυτή που περίμεναν οι γείτονες, όπως και το γεγονός ότι η Αθήνα δεν… τσίμπησε στις προκλήσεις κάτι που έχει κλονίσει την αυτοπεποίθηση της Τουρκίας. Πλέον ο Ερντογάν προσπαθεί να «ξεπλύνει» αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά και την αλαζονεία του που ενώ αρχικά έβλεπε τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να είναι συνομιλητές του, τελικά κατέληξαν να είναι… οι καλύτεροι φίλοι της -εχθρικής σε αυτόν- Ελλάδας.

Τα σενάρια που οδηγούν σε… τζαρτζαρίσματα στο Αιγαίο

Οσο για το πώς θα μπορούσε να κυλήσει το φετινό καλοκαίρι με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις από αέρα, στεριά και θάλασσα, ο κ. Φίλης ανέλυσε ότι κατά τη γνώμη του υπάρχουν τρία σενάρια:

Στο «ήπιο» σενάριο: Θα ενταθεί η αμφισβήτηση την κυριαρχίας των ελληνικών νησιών από την Αγκυρα μέσω της αποστρατιωτικοποίησης, θα συνεχιστούν οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, η έκδοση παράνομων Naftex και μία ελεγχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Στο «μέτριο» (αλλά πιθανό) σενάριο: Θα έχουμε την εκ νέου αποστολή σκάφους για σεισμικές έρευνες, την αποστολή γεωτρητικού στην κυπριακή ΑΟΖ ακόμα και να προσπαθήσει να μπλοκαριστούν οι αεροναυτικές ασκήσεις.

Στο πιο «ακραίο» σενάριο: Θα δούμε την ενεργοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου και ενδεχομένως τζαρτζαρίσματτα με αμορφή τα μεταναστευτικά. Παράλληλα, να μην ξεχνάμε ότι τα τουρκικά μαχητικά πετούν πλέον οπλισμένα και κάνουν τις παραβιάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.