Ελληνοτουρκικά: Θρίλερ με το Oruc Reis – Πώς απαντά η Ελλάδα

Σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας παραμένει η Αθήνα, την ώρα που πυκνώνουν οι φήμες ότι ο Ερντογάν θα δώσει το πράσινο φως για να αποπλεύσει το Oruc Reis από την Αττάλεια, αύριο, ανήμερα της ημέρας αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα κι ενώ στην Αγία Σοφία θα βρίσκεται σε εξέλιξη η φιέστα που στήνει για τα εγκαίνια της μετατροπή της σε τζαμί.

Επιπλέον, η 24η Ιουλίου έχει έναν πρόσθετο συμβολισμό για τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία η τουρκική πλευρά επιχειρεί να απαξιώσει με κάθε τρόπο.

Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές διαψεύδουν τα σενάρια που κυκλοφόρησαν χθες – κυρίως από τη γερμανική εφημερίδα Bild – ότι ο τουρκικός στόλος επιστρέφει στη βάση του. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι περίπου αυτή τη στιγμή δύο συστάδες πολεμικών πλοίων, συνολικά 25, έχουν αναχωρήσει από τον κόλπο της Σμύρνης και κατευθύνονται προς τα Νότια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού πολεμικού στόλου βρίσκεται ήδη στο νότιο Αιγαίο και παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένες είναι και οι δυνάμεις του στρατού που έχουν μεταφερθεί στον Εβρο, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν νέα προσπάθεια εισόδου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Διαψεύδονται, ωστόσο, οι φήμες ότι έχουν ανακληθεί καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού των Ε.Δ, αν και όπως διευκρινίζεται, άπαντες βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τις μονάδες τους.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο έχει δώσει εντολή να παραμείνουν χαμηλοί οι τόνοι και να αποφευχθεί οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως μήνυμα κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Αθήνας, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι τελικές προθέσεις του Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει ούτε κλιμάκωση, ούτε αποκλιμάκωση. Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, όπως τόνιζαν χθες πηγές του ΥΠΕΘΑ.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, παράλληλα με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, συνεχίζει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές επαφές. Χθες συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και προχθές με την Γερμανίδα Καγγελάριο Μέρκελ, τη μόνη που κατά γενική εκτίμηση, μπορεί να επηρεάσει τους εν εξελίξει σχεδιασμούς του Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση του ΚΥΣΕΑ είτε του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χθες το βράδυ ότι τον Οκτώβριο του 2018, όταν η Άγκυρα εξέδωσε παράνομη Navtex δεσμεύοντας περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κι έστειλε στην περιοχή το Barbaros, ο ίδιος -ως Πρωθυπουργός τότε- δεν συγκάλεσε ούτε ΚΥΣΕΑ, ούτε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ούτε καν ενημέρωσε τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αλλες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού με τον κ. Καλπαδάκη, διπλωματικό σύμβουλο του κ. Τσίπρα, ώστε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει ενημέρωση εδώ και πολύ καιρό για τις εξελίξεις στα εθνικά.

Κυβερνητικές πηγές πρόσθεταν ότι «ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε επαφή με τα μέλη του ΚΥΣΕΑ και δεν χρειάζεται τις συμβουλές του κ. Τσίπρα για τη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων».