Έλον Μασκ: Διεθνείς αντιδράσεις μετά το ναζιστικό χαιρετισμό – Τι απαντά ο ίδιος

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται για ακόμη μια φορά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Έλον Μασκ, αυτή τη φορά για τη χειρονομία του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον, λίγο μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, που ερμηνεύθηκε από πολλούς ως ναζιστικός χαιρετισμός.

Συγκεκριμένα, ο Έλον Μασκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην «Capital One Arena» αφού ευχαρίστησε το πλήθος που στήριξε την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ακούμπησε το δεξί του χέρι στο στήθος και στη συνέχεια το εξέτεινε ευθεία με την παλάμη ανοιχτή προς τα κάτω, μια κίνηση που θυμίζει τον χαιρετισμό που έχουν υιοθετήσει οι φασίστες και οι ναζί.

Ο ίδιος ο Μασκ αρχικά η μόνη απάντηση που έδωσε ήταν ότι συμφώνησε με ένα σχόλιο χρήστη στο X, σχολιάζοντας «ναι, αυτό ακριβώς» στην εξής ανάρτηση: «Μπορούμε να σταματήσουμε να αποκαλούμε τους ανθρώπους Ναζί; Δεν λειτούργησε την προεκλογική περίοδο, δεν λειτουργεί και τώρα, είναι κουραστικό, βαρετό και παλιό. Δεν περνάει πια, οι άνθρωποι δεν σοκάρονται από αυτό».

Ύστερα, αναδημοσίευσε ένα σχόλιο στο Χ που χαρακτήριζε ως «βρώμικο hoax» τις κατηγορίες περί ναζιστικής χειρονομίας, γράφοντας: «Ειλικρινά, πρέπει να βρουν νέα βρώμικα κόλπα. Η επίθεση του στυλ “όλοι είναι χιτλερικοί” έχει κουράσει».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για προπαγάνδα από τα μέσα ενημέρωσης:

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Η κίνηση πυροδότησε διεθνείς αντιδράσεις, με πολιτικούς, ιστορικούς και οργανώσεις να την καταδικάζουν έντονα.

Στη Γερμανία, όπου οι αναφορές στον ναζισμό προκαλούν ιδιαίτερη ευαισθησία, ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, σχολίασε: «Δεν έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον Έλον Μασκ ως πολιτικό, από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Αλλά μια τέτοια χειρονομία, δεδομένης της ήδη γνωστής του εγγύτητας με δεξιούς λαϊκιστές στην παράδοση του φασισμού, πρέπει να ανησυχεί κάθε δημοκράτη».

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μιλώντας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, τόνισε: «Η γερμανική και ευρωπαϊκή ελευθερία έκφρασης δεν υπάρχουν για να υποστηρίζονται ακροδεξιές θέσεις. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ακόμη και αν είναι δισεκατομμυριούχος. Αυτό που δεν δεχόμαστε είναι αν έτσι υποστηρίζονται ακροδεξιές θέσεις».

Απαντώντας στον Σολτς, ο Μασκ έκανε ειρωνική ανάρτηση στην πλατφόρμα X, γράφοντας: «Shame on Oaf Schitz» (Ντροπή στον Βλάκα Σχιζο-φρενή), παραφράζοντας το όνομά του.

Στην Ιταλία, ο γνωστός δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο καταδίκασε έντονα τον Μασκ, λέγοντας: «Το τέλος όλου αυτού θα είναι βίαιο. Η πτώση του θα είναι ανάλογη με εκείνη αυτών στους οποίους ιστορικά αναφέρεται με αυτή την κίνηση. Ο Μασκ θα πέσει από τα χέρια αυτών που τώρα υποκινεί, τροφοδοτούμενος από την ίδια τη βία που ασκεί».

Στην Ισπανία, η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την πλατφόρμα X, δηλώνοντας: «Χθες το βράδυ, όλος ο πλανήτης είδε τον Έλον Μασκ να μιμείται τον ναζιστικό χαιρετισμό στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ. Ήταν μια πολύ σκληρή εικόνα που με έκανε να πάρω μια απόφαση που σκεφτόμουν εδώ και αρκετούς μήνες».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ο Ιμάμογλου «καρφώνει» τον Ερντογάν μέσα από τη φυλακή: «Μεταμόρφωσε την τουρκική δημοκρατία σε καθεστώς φόβου»
29 Μαρτίου, 2025
Παραπέμπεται η Κατερίνα Μπατζελή στην επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ
29 Μαρτίου, 2025
Χαρδαλιάς από το Πέραμα: Αυτό που έχει σημασία είναι να βρισκόμαστε στις γειτονιές και όχι στα γραφεία μας
29 Μαρτίου, 2025
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Ξεκίνησε η υποβολή τους – Οι κρίσιμες ημερομηνίες και οι εκπτώσεις
29 Μαρτίου, 2025
Live η ομιλία του Σ. Φάμελλου στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
29 Μαρτίου, 2025
Χανιά: Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν οι δύο υπάλληλοι της διεύθυνσης υγείας
29 Μαρτίου, 2025
Επίδομα Παιδιού: Ανοίγει στις 31 Μαρτίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
29 Μαρτίου, 2025
Αττική: Τραγικός επίλογος για τον 51χρονο που είχε εξαφανιστεί από την Ομόνοια – Εντοπίστηκε νεκρός
29 Μαρτίου, 2025
Σεισμός Μιανμάρ: Καταφθάνει διεθνής βοήθεια – Στους 1.002 οι νεκροί, φόβοι πως θα ξεπεράσουν τις 10.000
29 Μαρτίου, 2025
Υπόθεση Πολεοδομίας: Ολοκληρώνεται ο έλεγχος των δικαστών στη Ρόδο – Συνάντηση Δήμου με ΤΕΕ
29 Μαρτίου, 2025