ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος €0,06

Η «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με αρ. Γ.Ε.ΜΗ. 303401000 (στο εξής «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ») ανακοίνωση, σύμφωνα με την παράγραφο 4.1.3.4 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ότι με απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 24ης Μαΐου 2023, το μέρισμα για τη χρήση 2022 ανέρχεται σε €0,06 ανά μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Από το ανωτέρω μικτό ποσό θα παρακρατηθεί ο αναλογών στο μέρισμα φόρος ποσοστού 5%, ήτοι €0,003 ανά μετοχή και, συνεπώς, το ποσό του μερίσματος που θα λάβουν οι μέτοχοι θα ανέλθει στο καθαρό ποσό €0,057 ανά μετοχή.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Δικαιούχοι του μερίσματος βάσει του κανόνα προσδιορισμού δικαιούχων (record date) είναι οι εγγεγραμμένοι στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) επενδυτές κατά την Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023.

Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος είναι η Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και, συνεπώς, την ημέρα αυτή οι μετοχές της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος.

Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής μερίσματος, ορίζεται η Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023, από την πληρώτρια τράπεζα ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ως ακολούθως:

1) Mέσω των Συμμετεχόντων των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ. (Τράπεζες και Χρηματιστηριακές Εταιρείες) σύμφωνα με τα ισχύοντα στον Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΛ.Κ.Α.Τ. και τις σχετικές αποφάσεις της.
2) Ειδικά στις περιπτώσεις πληρωμής μερίσματος σε κληρονόμους θανόντων δικαιούχων, των οποίων οι τίτλοι τηρούνται στον Ειδικό Λογαριασμό της Μερίδας τους στο Σ.Α.Τ., υπό το χειρισμό της ATHEXCSD, η διαδικασία πληρωμής του μερίσματος θα διενεργείται μετά την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης των κληρονόμων, μέσω του δικτύου καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας.

Μερίσματα που δεν θα εισπραχθούν εντός πέντε (5) ετών, παραγράφονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι κκ. μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται στη Μονάδα Εξυπηρέτησης Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων (τηλ.: 22620 48961, αρμόδιος κ. Δημήτριος Θεοδωρακάτος).

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας συγκροτήθηκε σε σώμα

Η «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με αρ. Γ.Ε.ΜΗ. 303401000 (στο εξής η «Εταιρεία») ενημέρωσε επίσης το επενδυτικό κοινό ότι, μετά την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας που διεξήχθη στις 24 Μαΐου 2023, ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας συγκροτήθηκε σε σώμα, ακολούθως ορίστηκαν τα νέα Μέλη των Επιτροπών της Εταιρείας, δηλαδή της Επιτροπής Ελέγχου και της Επιτροπής Αποδοχών και Ανάδειξης Υποψηφίων, και, τέλος, καθεμία από τις δύο Επιτροπές της Εταιρείας όρισε τον Πρόεδρό της και συγκροτήθηκε σε σώμα. Συγκεκριμένα:

  1. Συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας σε σώμα

Σε συνέχεια της απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας της 24ης Μαΐου 2023 για την εκλογή νέου δεκατριμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και τον ορισμό των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών αυτού, η οποία ελήφθη, κατόπιν της, κατ’ άρθρο 18 παρ. 1 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, από 03.05.2023 εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας της 24ης Μαΐου 2023, που βασίστηκε στην από 27.04.2023 εισήγηση/έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής Αποδοχών και Ανάδειξης Υποψηφίων, το νέο δεκατριμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, συγκροτήθηκε αυθημερόν σε σώμα, ως ακολούθως:

  1. Μιχαήλ Στασινόπουλος του Νικολάου, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος.
  2. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Γεωργίου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Εκτελεστικό Μέλος.
  3. Νικόλαος Καραμπατέας του Ευστράτιου, Εκτελεστικό Μέλος.
  4. Παναγιώτης Λώλος του Χαραλάμπους, Εκτελεστικό Μέλος.
  5. Κωνσταντίνος Κατσαρός του Γεωργίου, Εκτελεστικό Μέλος.
  6. Χρήστος-Αλέξης Κομνηνός του Κωνσταντίνου, Μη Εκτελεστικό Μέλος.
  7. Ηλίας Στασινόπουλος του Νικολάου, Μη Εκτελεστικό Μέλος.
  8. Αικατερίνη Ναυσικά Κάντζια του Αδαμάντιου, Μη Εκτελεστικό Μέλος.
  9. Αθανασία Κλενιάτη-Παπαϊωάννου του Κωνσταντίνου, Μη Εκτελεστικό Μέλος.
  10. Βασίλειος Λουμιώτης του Ιωάννη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος, Ανώτατο Ανεξάρτητο Μέλος.
  11. Πλούταρχος Σακελλάρης του Κωνσταντίνου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.
  12. Ουρανία Αικατερινάρη του Νικολάου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.
  13. Γεώργιος Λακκοτρύπης του Αντωνίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.

Τα ως άνω μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, και την εγκεκριμένη Πολιτική Καταλληλότητας της Εταιρείας, τις προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 5 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, περί επαρκούς εκπροσώπησης ανά φύλο και του συνολικού αριθμού των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, αντίστοιχα, ενώ δεν συντρέχουν κωλύματα ή ασυμβίβαστα στο πρόσωπο των εκλεγέντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας ως προς τις όποιες σχετικές διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του εφαρμοζόμενου από την Εταιρεία Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ε.Σ.Ε.Δ. του Ιουνίου 2021), του Κανονισμού Λειτουργίας της Εταιρείας και της εγκεκριμένης Πολιτικής Καταλληλότητας της Εταιρείας.

Επίσης, στο πρόσωπο ενός εκάστου εκ των ανωτέρω ορισθέντων από την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας της 24ης Μαΐου 2023 ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, κ.κ. α) Βασιλείου Λουμιώτη του Ιωάννη, β) Πλουτάρχου Σακελλάρη του Κωνσταντίνου, γ) Ουρανίας Αικατερινάρη του Νικολάου Παρμενίωνα, και δ) Γεωργίου Λακκοτρύπη του Αντωνίου, διαπιστώθηκε εκ νέου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας ότι πληρούνται όλα τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή στο άρθρο 9 παρ. 1 και 2 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, κριτήρια ανεξαρτησίας.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη  τη μακρά επαγγελματική ελεγκτική εμπειρία του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, κ. Βασιλείου Λουμιώτη του Ιωάννη, την υψηλή επιστημονική κατάρτισή του και τη διδακτική εμπειρία του στο αντικείμενο της ελεγκτικής και της λογιστικής και τις διοικητικές ικανότητές του εκ της συμμετοχής του, ως μέλους, σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών και εκ της έως τώρα θητείας του, ως μέλους και Προέδρου, σε επιτροπές εισηγμένων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Εταιρείας, αποφάσισε ομόφωνα και όρισε το ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, κ. Βασίλειο Λουμιώτη του Ιωάννη, ως Ανώτατο Ανεξάρτητο Μέλος (“Senior Independent Director”), κατά την έννοια της σχετικής Ειδικής Πρακτικής των παρ. 2.2.21 και 2.2.22 του εφαρμοζόμενου από την Εταιρεία Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ε.Σ.Ε.Δ. του Ιουνίου 2021) με τις προβλεπόμενες στις προαναφερθείσες διατάξεις του ως άνω Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, αρμοδιότητες.

Η θητεία των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας είναι, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 του Καταστατικού της Εταιρείας, ετήσια, δηλαδή έως τις 24.05.2024, η οποία παρατείνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 85, παρ. 1, εδ. γ’ του ν. 4548/2018, όπως ισχύει, και το άρθρο 11 παρ. 2 του Καταστατικού της Εταιρείας μέχρι τη λήξη της προθεσμίας εντός της οποίας πρέπει να συνέλθει η αμέσως επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση το 2024 και μέχρι τη λήψη της σχετικής απόφασης, μη δυναμένη να υπερβεί τη διετία.

  1. Ορισμός των μελών της νέας Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας και συγκρότηση αυτής σε σώμα

Α) Η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας της 24ης Μαΐου 2023 όρισε εκ νέου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 4449/2017, όπως ισχύει, την Επιτροπή Ελέγχου της Εταιρείας, ως Επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, αποτελούμενη από τρία (3) συνολικά μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, τα οποία είναι όλα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη και τα οποία πρέπει να πληρούν τα κριτήρια ανεξαρτησίας που προβλέπονται στο άρθρο 9 παρ. 1 και 2 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, με τη θητεία αυτής να είναι ίσης διάρκειας με τη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Επιπροσθέτως, η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας της 24ης Μαΐου 2023 αποφάσισε τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου να οριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, αφού πρώτα διαπιστωθεί η πλήρωση των κριτηρίων και προϋποθέσεων καταλληλότητας, στο πρόσωπο καθενός από τα τρία (3) μέλη της, προκειμένου η Επιτροπή Ελέγχου να έχει νόμιμη σύνθεση και τα μέλη της να πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας και ανεξαρτησίας, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 του ν. 4449/2017, όπως ισχύει, το άρθρο 10 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, και το άρθρο 9 παρ. 1 και 2 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, αντίστοιχα, ο δε Πρόεδρός της να οριστεί από τα μέλη της κατά τη συγκρότηση της Επιτροπής Ελέγχου σε σώμα, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1(ε) του ν. 4449/2017, όπως ισχύει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, κατά τη συνεδρίασή του της 24ης Μαΐου 2023, μετά τη συγκρότησή του σε σώμα και τον καθορισμό των μελών του, ως Εκτελεστικών και Μη Εκτελεστικών, κατά τα ανωτέρω (υπό στοιχείο Ι), σύμφωνα με τις ανωτέρω αποφάσεις της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας της 24ης Μαΐου 2023, όρισε ως μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, κ.κ. Βασίλειο Λουμιώτη του Ιωάννη, Πλούταρχο Σακελλάρη του Κωνσταντίνου και Ουρανία Αικατερινάρη του Νικολάου Παρμενίωνα, αφού πρώτα διακριβώθηκε ότι καθένας από τους ανωτέρω πληροί τα κριτήρια ανεξαρτησίας, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 1 και 2 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, ενώ ομοίως για όλα τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου διακριβώθηκε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 44 του Ν. 4449/2017, όπως ισχύει, και τα κριτήρια και προϋποθέσεις καταλληλότητας, προκειμένου η Επιτροπή Ελέγχου της Εταιρείας να έχει νόμιμη σύνθεση και τα μέλη της να πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας και ανεξαρτησίας, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 του ν. 4449/2017, όπως ισχύει, το άρθρο 10 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, και το άρθρο 9 παρ. 1 και 2 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Επιτροπή Ελέγχου της Εταιρείας απαρτίζεται από τους εξής: 

1) Βασίλειο Λουμιώτη του Ιωάννη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, Ανώτατο Ανεξάρτητο Μέλος,

2) Πλούταρχο Σακελλάρη του Κωνσταντίνου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, και

3) Ουρανία Αικατερινάρη του Νικολάου Παρμενίωνα, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

Η θητεία της Επιτροπής Ελέγχου θα είναι ίσης διάρκειας με τη θητεία του νεοκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, του οποίου η θητεία, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 του Καταστατικού της Εταιρείας, είναι ετήσια, δηλαδή έως τις 24.05.2024, η οποία παρατείνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 85, παρ. 1, εδ. γ’ του ν. 4548/2018 και το άρθρο 11 παρ. 2 του Καταστατικού της Εταιρείας μέχρι τη λήξη της προθεσμίας εντός της οποίας πρέπει να συνέλθει η αμέσως επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση το 2024 και μέχρι τη λήψη της σχετικής απόφασης, μη δυναμένη να υπερβεί τη διετία.

Β) Ακολούθως, τα μέλη της νέας Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας, στη συνεδρίασή της, που έλαβε χώρα στις 24 Μαΐου 2023, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 (ε) του ν. 4449/2017, όπως ισχύει, αφού πρώτα διακρίβωσαν ότι ο κ. Βασίλειος Λουμιώτης του Ιωάννη είναι ανεξάρτητος από την Εταιρεία (ελεγχόμενη οντότητα), κατά την έννοια του άρθρου 9 παρ. 1 και 2 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, όρισαν, ως Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας, τον κ. Βασίλειο Λουμιώτη του Ιωάννη, και η Επιτροπή Ελέγχου της Εταιρείας συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

1) Βασίλειος Λουμιώτης του Ιωάννη, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, Ανώτατο Ανεξάρτητο Μέλος),

2) Πλούταρχος Σακελλάρης του Κωνσταντίνου, Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας), 

3) Ουρανία Αικατερινάρη του Νικολάου Παρμενίωνα, Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας).

Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου, κατά την ίδια ως άνω συνεδρίαση, λαμβάνοντας υπόψη την, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. (ζ) του ν. 4449/2017, όπως ισχύει, πρόβλεψη περί της υποχρεωτικής παρουσίας ενός τουλάχιστον Ανεξάρτητου Μη Εκτελεστικού Μέλους με επαρκή γνώση και εμπειρία στη λογιστική ή την ελεγκτική κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για την έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της Εταιρείας, αποφάσισαν όπως στις συνεδριάσεις αυτές παρίσταται υποχρεωτικώς ο κ. Βασίλειος Λουμιώτης του Ιωάννη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος, Ανώτατο Ανεξάρτητο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, δεδομένου ότι πληροί το σύνολο των κριτηρίων και προϋποθέσεων του άρθρου 44 του ν. 4449/2017, όπως ισχύει, των κριτηρίων ανεξαρτησίας του άρθρου 9 παρ. 1 και 2 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, και επιπροσθέτως, διαθέτει αποδεδειγμένα επαρκή γνώση και εμπειρία στη λογιστική και την ελεγκτική, γνώση που σχετίζεται με τα διεθνή πρότυπα, σύμφωνα με το υπ’ αρ. πρωτ. 427/21.02.2022 έγγραφο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Ερωτήματα και απαντήσεις αναφορικά με τις διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 4449/2017 για την Επιτροπή Ελέγχου (Ε.Ε.)» και ειδικότερα, σύμφωνα με το στοιχείο με α/α 16 του εγγράφου αυτού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ελέγχου που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4449/2017, όπως ισχύει, και στον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου που έχει υιοθετήσει η Εταιρεία.

  1. Ορισμός των μελών της νέας Επιτροπής Αποδοχών και Ανάδειξης Υποψηφίων της Εταιρείας και συγκρότηση αυτής σε σώμα

Α) Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας που εξελέγη από την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας της 24ης Μαΐου 2023, μετά τη συγκρότησή του σε σώμα και τον καθορισμό των μελών του, ως Εκτελεστικών και Μη Εκτελεστικών, κατά τα ανωτέρω (υπό στοιχείο Ι), στη συνεδρίασή του, στις 24 Μαΐου 2023, όρισε, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Αποδοχών και Ανάδειξης Υποψηφίων της Εταιρείας (στο εξής «Ε.Α.Α.Υ.»), τα μέλη της νέας τριμελούς Ε.Α.Α.Υ., η οποία είναι Επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, αποτελείται από τρία (3) μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, εκ των οποίων δύο (2) ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, κατά την έννοια του άρθρου 9 παρ. 1 και 2 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, και ένα (1) μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, ασκεί από συστάσεώς της, δυνάμει της από 23.12.2019 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας τις προβλεπόμενες στα άρθρα 11 και 12 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, αρμοδιότητες, έχει θητεία, η οποία είναι ίσης διάρκειας με τη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και Πρόεδρός της πρέπει, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 3 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, να είναι ανεξάρτητο, κατά την έννοια του άρθρου 9 παρ. 1 και 2 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, από την Εταιρεία μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, κατά την ως άνω συνεδρίασή του, όρισε ως μέλη της Ε.Α.Α.Υ. τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, κ.κ. Πλούταρχο Σακελλάρη του Κωνσταντίνου και Ουρανία Αικατερινάρη του Νικολάου Παρμενίωνα, και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, κα Αικατερίνη Ναυσικά Κάντζια του Αδαμάντιου, αφού πρώτα εξέτασε και διεπίστωσε την πλήρωση των προϋποθέσεων καταλληλότητας που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις και την εγκεκριμένη Πολιτική Καταλληλότητας της Εταιρείας στο πρόσωπο καθενός εκ των ανωτέρω τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, καθώς και την πλήρωση των κριτηρίων ανεξαρτησίας, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 1 και 2 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, στα πρόσωπα των κ.κ. Πλούταρχου Σακελλάρη του Κωνσταντίνου και Ουρανίας Αικατερινάρη του Νικολάου Παρμενίωνα, προκειμένου η Ε.Α.Α.Υ. να έχει νόμιμη σύνθεση και τα μέλη της να πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας, σύμφωνα με τα άρθρα 10, 11 και 12 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, και, κατά περίπτωση, ανεξαρτησίας, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 1 και 2 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Επιτροπή Αποδοχών και Ανάδειξης Υποψηφίων της Εταιρείας απαρτίζεται από τους εξής: 

1) Πλούταρχο Σακελλάρη του Κωνσταντίνου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, 

2) Ουρανία Αικατερινάρη του Νικολάου Παρμενίωνα, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, και

3) Αικατερίνη Ναυσικά Κάντζια του Αδαμάντιου, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

Περαιτέρω, αποφασίστηκε ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Υ., που πρέπει, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 3 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, να είναι ανεξάρτητος, κατά την έννοια του άρθρου 9 παρ. 1 και 2 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, από την Εταιρεία, μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, να οριστεί από τα μέλη της Ε.Α.Α.Υ. κατά τη συγκρότησή της σε σώμα.

Η θητεία της Ε.Α.Α.Υ. θα είναι ίσης διάρκειας με τη θητεία του νεοκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, του οποίου η θητεία, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 του Καταστατικού της Εταιρείας, είναι ετήσια, δηλαδή έως τις 24.05.2024, η οποία παρατείνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 85, παρ. 1, εδ. γ’ του ν. 4548/2018 και το άρθρο 11 παρ. 2 του Καταστατικού της Εταιρείας μέχρι τη λήξη της προθεσμίας εντός της οποίας πρέπει να συνέλθει η αμέσως επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση το 2024 και μέχρι τη λήψη της σχετικής απόφασης, μη δυναμένη να υπερβεί τη διετία.

Β) Ακολούθως, τα μέλη της νέας Ε.Α.Α.Υ., στη συνεδρίασή της, που έλαβε χώρα στις 24 Μαΐου 2023, αφού πρώτα διακρίβωσαν ότι ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης του Κωνσταντίνου είναι ανεξάρτητο από την Εταιρεία, κατά την έννοια του άρθρου 9 παρ. 1 και 2 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, όρισαν, ως Πρόεδρο της Ε.Α.Α.Υ. της Εταιρείας, τον κ. Πλούταρχο Σακελλάρη του Κωνσταντίνου, και η Ε.Α.Α.Υ. συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

1) Πλούταρχος Σακελλάρης του Κωνσταντίνου, Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Υ. (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας), 

2) Ουρανία Αικατερινάρη του Νικολάου Παρμενίωνα, Μέλος της Ε.Α.Α.Υ. (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας), και

3) Αικατερίνη Ναυσικά Κάντζια του Αδαμάντιου, Μέλος της Ε.Α.Α.Υ. (Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας).

Τα μέλη της Ε.Α.Α.Υ. της Εταιρείας είναι σε θέση να ασκήσουν λυσιτελώς τις, κατά τον Νόμο και τον Κανονισμό Λειτουργίας της, αρμοδιότητές της.

Τα Βασικά Οικονομικά Μεγέθη περιόδου Α’ τριμήνου 2023 

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ πραγματοποίησε επίσης την ενημέρωση για τα Βασικά Οικονομικά Μεγέθη περιόδου Α’ τριμήνου 2023 σύμφωνα με την από 22.05.2023 ανακοίνωση της Εταιρείας.

Η σχετική παρουσίαση είναι ανηρτημένη στο διαδικτυακό τόπο του Χρηματιστηρίου Αθηνών (https://www.helex.gr/el/home) καθώς και στο διαδικτυακό τόπο της Εταιρείας: https://www.elvalhalcor.com/el/investor-relations/reports-presentations/financial-releases/ .