Τη σημασία του αλουμινίου και του χαλκού στην κυκλική οικονομία και στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά και τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της ElvalHalcor, παρουσίασαν τα στελέχη της Εταιρίας στο πλαίσιο του RawMat 2023, του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις πρώτες ύλες και την κυκλική οικονομία (2nd International Conference on Raw Materials and Circular Economy).
Το διεθνές συνέδριο αυτό που αποτελεί θεσμό για τον κλάδο των πρώτων υλών και της κυκλικής οικονομίας, πραγματοποιήθηκε στις 28-30 Αυγούστου με τη διοργάνωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η ElvalHalcor είχε την χαρά να υποστηρίξει ως platinum χορηγός το RawMat 2023 αναγνωρίζοντας την σημαντικότητά του, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.
Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, η ElvalHalcor έχει στρατηγική δέσμευση για την υπεύθυνη παραγωγή και ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων, με έμφαση -μεταξύ άλλων- στην ενεργειακή απόδοση, τις φιλικές στο περιβάλλον τεχνολογίες, την αύξηση του ανακυκλωμένου μετάλλου στα προϊόντα της και τη διαρκή βελτίωση του συνολικού της αποτυπώματος. Αναγνωρίζοντας παράλληλα την καθοριστική σημασία της εφοδιαστικής αλυσίδας, η Εταιρία δίνει ανάλογη βαρύτητα στην υπεύθυνη διαχείριση και αξιολόγηση των προμηθευτών της, με στόχο τη δημιουργία ανθεκτικών συνεργασιών στη βάση κοινών αρχών και στόχων.
Τη συμβολή του αλουμινίου στη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και τις υπεύθυνες πρακτικές που εφαρμόζει η Εταιρία, παρουσίασε ο κ. Πάνος Τσερόλας, Sustainability Senior Manager του Τομέα Έλασης Αλουμινίου της ElvalHalcor. Επιπρόσθετα, ο κ. Τσερόλας αναφέρθηκε στη μεγάλη διεθνή εμπειρία της ElvalHalcor στην παγκόσμια αγορά του αλουμινίου, καθώς και στις έγκαιρες στρατηγικές επενδύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Εταιρία, προκειμένου να αξιοποιήσει τις μεγάλες προοπτικές για βιώσιμα και ανακυκλώσιμα προϊόντα αλουμινίου, σημειώνοντας ότι: «Η καθοριστική συμβολή των προϊόντων αλουμινίου σε μια κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασιών στο σύνολο της αλυσίδας αξίας και μεταξύ όλων των συμμετόχων, για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της μείωσης του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα.».
Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Γεωργιάδης, Operational Excellence Manager του Τομέα Διέλασης Χαλκού και Κραμάτων της ElvalHalcor, ανέδειξε τον ρόλο-κλειδί του χαλκού και τη σημαντική συμβολή του στην επιτυχημένη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, σημειώνοντας ότι: «Όπως το αλουμίνιο, έτσι και ο χαλκός είναι 100% ανακυκλώσιμο υλικό, γεγονός που παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη βιομηχανία χαλκού. Ο χαλκός βρίσκεται στο επίκεντρο των μεγατάσεων για ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό στον κλιματισμό κτιρίων, τη μεταφορά ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση, κ.ά. Η αξιοσημείωτη ικανότητά του να ανακυκλώνεται επ’ αόριστον δίχως απώλεια των ιδιοτήτων του, τον καθιστά ένα υλικό επιλογής της κυκλικής οικονομίας, μιας έννοιας που στοχεύει στη μεγιστοποίηση της χρήσης των πόρων, γεγονός που αποδεικνύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ορίζοντας τον χαλκό ως κρίσιμη πρώτη ύλη για την πρόοδο προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον.».