EMA: Δεν βρίσκουμε σχέση του εμβολίου της AstraZeneca με θρομβώσεις – Συνεχίζεται η έρευνα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει βρει συνδέσεις μεταξύ των θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν καταγραφεί μετά από εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca (πλέον γνωστό ως Vaxzevria) για την Covid-19 με το ίδιο το εμβόλιο, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται, όπως ανακοινώθηκε σχετικά την Τετάρτη.

Η επιτροπή ασφαλείας του ΕΜΑ συναντήθηκε την Τετάρτη για το θέμα των «πολύ σπάνιων επεισοδίων» θρομβώσεων. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, ανεξάρτητοι εξωτερικοί ειδικοί από διάφορους τομείς (μεταξύ των οποίων αιματολόγοι, νευρολόγοι και επιδημιολόγοι) έχουν συζητήσει συγκεκριμένα θέματα, όπως πιθανοί μηχανισμοί, παράγοντες κινδύνου κ.α., καθώς και τι επιπλέον δεδομένα θα χρειάζονταν για την αξιολόγηση του πιθανού κινδύνου.

«Προς το παρόν η αξιολόγηση δεν έχει βρει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία, φύλο ή προηγούμενο ιατρικό ιστορικό διαταραχών θρόμβωσης, για αυτά τα πολύ σπάνια περιστατικά. Δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σύνδεσμος με το εμβόλιο, μα κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν και η περαιτέρω ανάλυση συνεχίζεται» τονίζεται σχετικά.

Ο ΕΜΑ υπογραμμίζει ότι εμμένει στη θέση του πως τα οφέλη του εμβολίου για την αντιμετώπιση της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων από πιθανές παρενέρχειες.

Νέες ανακοινώσεις με βάση τα νέα δεδομένα αναμένονται στις 6-9 Απριλίου.