Εμβολιασμοί εκτός σειράς: Τα τέσσερα τραγικά λάθη

Τέσσερα είναι τα τραγικά λάθη στην περίπτωση του εμβολιασμού στο ίδρυμα «Άγιος Παντελεήμων» της Θεσσαλονίκης, που τόσο θόρυβο ξεσήκωσε στην επικαιρότητα  και τόσο μεγάλη εντύπωση έκανε πανελληνίως!

Πρόκειται για τέσσερα λάθη που μαρτυρούν προχειρότητα όσο και αβλεψία και έλλειψη προγραμματισμού και πρόνοιας τα οποία εάν δεν υπήρχαν τότε και τα εμβόλια θα γίνονταν όχι σε τυχαία πρόσωπα αλλά στα έχοντα πραγματική ανάγκη και το σημαντικότερο δεν θα πετάγονταν 17 δόσεις, όπως έγινε!

Το πρώτο (και μεγαλύτερο) λάθος είναι του ΕΟΔΥ! Ο οποίος δεν φρόντισε να έχει εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που σε έναν εμβολιασμό περισσέψουν εμβόλια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ ακολουθούν εγκύκλιο που έχει εκδοθεί στις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία, τα περισσευούμενα εμβόλια γίνονται σε όποιον είναι διαθέσιμος στο χώρο του εμβολιασμού ή πετιούνται!

Πρόκειται για μία απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη παράληψη η οποία καλύφθηκε μόνο μετά το σάλο που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Και εάν στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης λόγω του πολιτικού σάλου που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και μίας αντιδημάρχου η παράληψη αναδείχθηκε, ποιος ξέρει τι έχει γίνει σε ανάλογους εμβολιασμούς  σε παρόμοια ιδρύματα στην υπόλοιπη χώρα.

Το δεύτερο τραγικό λάθος το έκανε η διοίκηση του ιδρύματος! Η οποία έδωσε στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μία λίστα που δεν ίσχυε, αφού 17 από τους 69 εργαζόμενους αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο όταν κλήθηκαν!

Αυτό σημαίνει ότι είτε η διοίκηση του ιδρύματος δεν ρώτησε καν τους εργαζόμενους για να τους συμπεριλάβει στη λίστα του εμβολιασμού, με αποτέλεσμα να συμπεριλάβει ψευδή αριθμό στον ΕΟΔΥ! Είτε ότι αρχικά οι εργαζόμενοι συμπεριλήφθηκαν στη λίστα επειδή το ζήτησαν αλλά την ημέρα του εμβολιασμού αρνήθηκαν να προσέλθουν, κάτι που πρέπει να ελεγχθεί.

Το γεγονός είναι από μόνο του απαράδεκτο καθώς το σύστημα αφήνει το περιθώριο σε προσωπικό προνοιακών ιδρυμάτων να είναι αρνητές εμβολίου, παρά την τρομερά ευαίσθητη δουλειά τους!

Όπως μας είπε ο κ. Δρόσος Τσαβλής, που αποπέμφθηκε από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης,  επειδή εμβολίασε τη μητέρα και τον αδελφό του, «θα έπρεπε να επικαιροποιηθεί η λίστα που συνέταξε η διοίκηση του ιδρύματος. Νομίζω ότι κακώς δεν έγινε αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει δόλος για κάτι τέτοιο, έγινε μάλλον από αμέλεια».

Το τρίτο τραγικό λάθος το έκαναν από κοινού τόσο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ όσο και οι άνθρωποι του ιδρύματος. Θα έπρεπε όταν αντιλήφθηκαν ότι πολλά εμβόλια περισσεύουν να καλέσουν την Αστυνομία η οποία ήδη από την αρχή των εμβολιασμών διατηρεί λίστα άμεσης κινητοποίησης και στέλνει αστυνομικούς να εμβολιαστούν χωρίς καμία καθυστέρηση. Η λίστα αυτή υπάρχει και ενημερώνεται καθημερινά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί μέσω της διαδικασίας αυτής περίπου 100 άνδρες και γυναίκες της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Η δικαιολογία ότι επικράτησε πανικός καθώς το περίσσεμα εμβολίων διαπιστώθηκε στις 4 το απόγευμα και τα εμβόλια έληγαν στις 4.30 μμ δεν ισχύει! Οι υπεύθυνοι της διαδικασίας είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν σταδιακά το πρόβλημα με το πλεόνασμα αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρα και από νωρίς το πρωί χάνονταν ραντεβού είτε των τροφίμων είτε του προσωπικού.

Το τέταρτο λάθος είναι του ΕΟΔΥ, καθώς όπως διαπιστώθηκε, στα κινητά κλιμάκια του δεν συμπεριλαμβάνει και γιατρούς παρά μόνο νοσηλεύτριες και μάλιστα άπειρες, από το έκτακτο προσωπικό του. Το προσωπικό αυτό είναι ανίκανο να διαχειριστεί μία κρίση, ενώ ο ΕΟΔΥ Θεσσαλονίκης δεν επέδειξε ετοιμότητα να παρέμβει και να δώσει κάποια λύση, αφήνοντας τις νεαρές συμβασιούχους νοσηλεύτριες να λειτουργήσουν κάτω από πίεση.

Τέλος, η κατηγορία ότι κομματικά στελέχη της ΝΔ έκαναν λαθροχειρία για να καλύψουν εμβολιαστικά κομματικούς φίλους τους δεν μπορεί να ισχύει αφού ανάμεσα στους εκτός λίστας εμβολιασθέντες είναι και η κα Συλβάνα Καρασσαβίδου,  στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρόεδρος του ίδιου ιδρύματος και μητέρα εργαζομένης σε αυτό.

-Ad-