Εμβολιασμοί – Ελλάδα: Ξεκίνησε το δύσκολο εγχείρημα – Ποια είναι τα «αγκάθια»

Το πιο δύσκολο εγχείρημα που οργάνωσε ποτέ το Ελληνικό κράτος ξεκίνησε χθες, ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, με το εμβόλιο, κατά του Covid 19.

Ποια είναι τα εμπόδια που δυσκολεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επίτευξη της πολυπόθητης «ανοσίας» του πληθυσμού;

Τα «αγκάθια»

Αγκάθι στην προσπάθεια να αρθούν περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας και να πάρουμε πίσω τη ζωή μας, είναι καταρχήν ο χρόνος…

Για να μπορέσει να υπάρξει μια ικανοποιητική ανοσία του πληθυσμού και να επέλθει μια μερική κανονικότητα στη ζωή μας, θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού, κάτι που δεν προβλέπεται πριν από την άνοιξη.

Στη δύσκολη αυτή εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ένα ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνει επιφυλακτικό, και σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζει στο 30%. Είναι επίσης ένα μεγάλο αγκάθι, όπως και αυτό της διστακτικότητας μιας μερίδας υγειονομικών να δώσουν το παράδειγμα και να προστατέψουν και τους εαυτούς τους και τους ανθρώπους που φροντίζουν.

Σε αυτούς απευθύνθηκε χτες ο Πρωθυπουργός κάνοντας πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς το εμβόλιο…

«Πιστεύω ότι καθώς ο εμβολιασμός θα προχωρά και καθώς θα διαπιστώνουμε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό και αυτοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι, σήμερα, με καχυποψία μπορεί να αντιμετωπίζουν την προοπτική του εμβολιασμού θα πείθονται ότι αυτό είναι το σωστό. Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του COVID. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα» δήλωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα «χαρτιά» της κυβέρνησης απέναντι στους… «αρνητές»

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά και η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με έμφαση στην αναγκαιότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου.

Παράλληλα η κυβέρνηση «ποντάρει» και στην ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών (πλην του Κ. Βελόπουλου) στο κάλεσμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να κάνουν πρώτοι και δημόσια το εμβόλιο, όπως και στους συμβολικούς εμβολιασμούς κρατικών αξιωματούχων, υγειονομικών και επώνυμων πολιτών… Θεωρούν ότι θα βοηθήσουν να φτάσει ένα πειστικό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και στον τελευταίο και πιο δύσπιστο πολίτη της χώρας.

Σήμερα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» θα εμβολιαστούν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και ο εμβολιασμός επιτελικών στελεχών της

Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, (Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετριτης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεωργης, ο Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής) καθώς και η ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστεύσης και Ασύλου.

«Αγώνας δρόμου»

Μέχρι τον Ιούνιο η στόχευση της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί η πλειοψηφία των Ελλήνων και συγκεκριμένα το 60% με 70% του πληθυσμού.

Από σήμερα ξεκινά η διανομή εμβολίων και σε νοσοκομεία εκτός της Αττικής.

Συγκεκριμένα θα διανεμηθούν εμβόλια στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό της Πάτρας, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, εκτός από τα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός” και “Αττικόν” εμβολιασμοί στην Αττική θα γίνουν και στο «Σωτηρία», στο «Θριάσιο» και στο «Ασκληπιείο» Βούλας.

Εκτός απροόπτου, πέρα από τις 9.750 δόσεις εμβολίου, που έφτασαν στην Ελλάδα ανήμερα τα Χριστούγεννα, έως τις 30 Δεκεμβρίου θα φτάσει στη χώρα η μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer με 83.850 δόσεις.

Σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό, ακόμη 429.000 δόσεις θα παραδοθούν στη χώρα έως το τέλος Ιανουαρίου και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου υπολογίζεται ότι η χώρα έχει παραλάβει μόνο για το εμβόλιο Pfizer / BioNTech 1.265.550 δόσεις.

-Ad-