Εμβολιασμοί: «Ναι» στη χρήση διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση

Διασφαλισμένη, ανεξαρτήτως εταιρίας παραγωγής, είναι η δεύτερη δόση όσων έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο.

Τα ραντεβού των εμβολιασμών «τρέχουν» με τις αρχές να εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 5,3 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Βρετανική μελέτη έδειξε πως η ανάμιξη εμβολίων διαφορετικού είδους – AstraZeneca στην πρώτη δόση και Pfizer στη δεύτερη – δεν εγείρει θέματα ασφάλειας. Ωστόσο, η επίπτωση στην πρόκληση ανοσίας παραμένει άγνωστη.

«Ίσως να είναι και καλύτερα με το συνδυασμό εμβολίων γιατί κάθε ένα δημιουργεί διαφορετικό τύπο αντισωμάτων» σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας Γιώργος Χρούσος.

Σήμερα, το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που έχει κάνει και την δεύτερη δόση του εμβολίου, δεν ξεπερνά το 13%. Εάν οι παραδόσεις από τις εταιρείες τηρηθούν, τον Ιούνιο ο μισός ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Είναι εξασφαλισμένες και όλες οι δεύτερες δόσεις και οι πρώτες δόσεις όσων έχουν κλείσει ήδη ραντεβού. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας γι’ αυτό» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Εάν η χώρα μας είχε ακολουθήσει το βρετανικό μοντέλο, χορηγώντας μία δόση του εμβολίου σε όλους, το τείχος ανοσίας θα ήταν υψηλότερο, υποστηρίζει ο καθηγητής Παυλάκης.

«Άκουσα υπεύθυνους να λένε ότι κρατούν εμβόλια για να εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση όσοι έχουν ήδη πάρει την πρώτη, αντί να κάνουν όλοι μία και μετά τη δεύτερη. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι λάθος» πρόσθεσε ο κ. Παυλάκης.

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος», πάντως, των επιστημόνων είναι να πειστούν να εμβολιαστούν οι αναποφάσιστοι, καθώς αν η εμβολιαστική κάλυψη δεν φτάσει το 70%, δεν εξασφαλίζεται ανοσία στην κοινότητα.

Δεν πέθανε από παρενέργειες του εμβολίου

Σε χρόνια στεφανιαία νόσο κι όχι σε θρομβώσεις ή άλλες παρενέργειες του εμβολίου οφείλεται τελικά ο θάνατος της 65χρονης από το Ίλιον.

«Δεν συνδέεται ο θάνατος της από τον προηγηθέντα εμβολιασμό της» ανέφερε ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, ενώ ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγριας πρόσθεσε: «Μετά το τέλος των ιστολογικών εξετάσεων, η αιτία θανάτου είναι πρόσφατες ισχαιμικές αλλοιώσεις μυοκαρδίου σε έδαφος στεφανιαίας νόσου και παλαιότερων εμφραγμάτων».

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, στην 65χρονη δεν βρέθηκαν ευρήματα που να συνδέονται με τον εμβολιασμό της, όπως θρομβώσεις ή αλλεργικές αντιδράσεις.