Εμβολιασμός παιδιών 12-17 ετών και από παιδιάτρους στα ιατρεία τους

Την ομόφωνη άποψη ότι οι παιδίατροι πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στον εμβολιασμό των νέων 12-17 ετών εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των παιδιατρικών φορέων, που συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκε ότι οι παιδίατροι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι τα εμβόλια στο ιατρείο τους, όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η φύλαξη των εμβολίων.  Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται με mRNA εμβόλιο, το οποίο απαιτεί ειδικές συνθήκες φύλαξης και γι’ αυτό πρέπει να γίνει ειδικός σχεδιασμός.

Στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν οι 3.500 παιδίατροι της χώρας, οι οποίοι θα εμβολιάζουν στα ιατρεία τους παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, το οποίο τώρα δεν ξεπερνά το 10%.  Άλλωστε, στη σύσκεψη τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι παιδίατροι στο να εξηγήσουν επιστημονικά σε γονείς και παιδιά γιατί είναι απαραίτητος και ασφαλής ο εμβολιασμός.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με φυσική παρουσία ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν στη σύσκεψη ο Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Αναστασία Βαρβαρήγου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων Γεώργιος Χρούσος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, η Πρόεδρος Δ.Σ Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΠΕΒΕ) Ελισάβετ Διαμαντή, ο Πρόεδρος Εταιρείας Παιδιατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας Κεντρικής Ελλάδας Γεώργιος Συρογιαννόπουλος και η Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας (ΠΠΕ) Γεωργία Καζάκου.