Μια 32χρονη ειδικευόμενη ογκολόγος στο νοσοκομείο «Αττικόν» ήταν το πρώτο αλλεργικό περιστατικό που καταγράφηκε στη χώρα μας από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Η 32χρονη ειδικευόμενη γιατρός παρουσίασε ταχυκαρδία μετά τον εμβολιασμό και της χορηγήθηκαν αντισταμινικά φάρμακα.
Όπως αποκαλύπτει μιλώντας στο mega και την εκπομπή Live News, η 32χρονη γιατρός δεν είχε ιστορικό αλλεργιών.
«Δεν είναι κάτι ανησυχητικό καθόλου. Υπάρχουν τέτοιες αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλά άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Εντάξει έτυχε να είναι σε μένα» ανέφερε.
Και πρόσθεσε: « Είμαι καταβεβλημένη και κουρασμένη είμαι γιατί έχω πάρει αντισταμινικά. Αυτά φέρνουν υπνηλία, δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο.
Μετά την εκδήλωση της αλλεργικής αντίδρασης, η νεαρή υγειονομικός πέρασε τη νύχτα για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο».
«Δεν είχα και ιστορικό αλλεργιών οπότε δεν ήμουν φοβισμένη. Ούτε και είμαι, ούτε φοβήθηκα. Ήταν κάτι συμπτώματα που ήταν αλλεργικής φύσεως. Καλό είναι να γνωρίζει ο κόσμος ότι δεν είναι πέραν του ότι ήταν μια μέτρια αλλεργική αντίδραση» τόνισε για το αν έχει ιστορικό αλλεργιών.
Σημειώνεται ότι η 32χρονη γιατρός, που πλέον δεν χρήζει παρακολούθησης, θα συνεχίσει κανονικά την δουλειά της στο νοσοκομείο.
Τι λένε οι ειδικοί για το περιστατικό
Για το ζήτημα μίλησε στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Ζωή Δεμέστιχα.
«Η συχνότητα των αλλεργικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς γενικά είναι πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Συμβαίνουν 1,31 αντιδράσεις στο 1 εκατομμύριο δόσεις. Δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί. Είναι σπάνιες οι αναφυλακτικές αντιδράσεις. Απλώς είναι αιφνίδιες και δυνητικά θανατηφόρες» σημείωσε η κ. Δεμέστιχα.
Τόνισε μάλιστα, ότι όσοι έχουν απλές αλλεργίες όπως στη γύρη, στις μέλισσες ή παρόμοιες, κινδυνεύουν με αλλεργική αντίδραση από το εμβόλιο του κορονοϊού, όσο και όσοι δεν έχουν καμία αλλεργία.
«Ότι κίνδυνο έχει ο γενικός πληθυσμός έχει και αυτός που έχει αλλεργία στη γύρη. Η 32χρονη δεν είχε κανένα ιστορικό αλλεργίας. Σαφώς και θα υπάρξουν κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές γνωρίζουν πως να αντιμετωπίζουν ένα αναφυλακτικό περιστατικό» υπογράμμισε.
«Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός» υπογράμμισε, προτείνοντας σε όσους έχουν κάποιου είδους αλλεργία να απευθυνθούν στους γιατρούς του πριν τον εμβολιασμό.