Εμβόλιο κορονοϊού: Πότε μπορεί να γίνει και τρίτη δόση

Ποια η πιθανότητα να χρειαστεί και τρίτη δόση για να υπάρξει πλήρης ανοσία και γιατί είναι πιθανό να νοσήσει κανείς από κορονοϊό μετά τη χορήγηση της πρώτης.

Απαντήσεις σε αρκετά ζητήματα που αφορούν στα εμβόλια έδωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού της χώρας. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, η κ. Θεοδωρίδου κλήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα να νοσήσει κανείς μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου, αλλά και την κουβέντα που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί και 3η δόση προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης προστασία του ανθρώπου που εμβολιάζεται από τον ιό.

«Ο χρόνος που απαιτείται με την χορήγηση της πρώτης δόσης για την δεύτερη είναι περίπου στις 15 μέρες. Επομένως σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η μόλυνση με τον ιό έγινε στο χρόνο αυτό προ της δημιουργίας των αντισωμάτων», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε:

«Όμως επειδή είχαμε και πληροφορίες από δομές στις οποίες συνέβη κάτι ανάλογο, η πορεία της λοίμωξης σε αυτά τα άτομα που και λόγω ηλικίας είναι ευάλωτα, ήταν πάρα πολύ ήπια. Δηλαδή μπορεί και τα όποια αντισώματα είχαν από το εμβόλιο να έδρασαν προστατευτικά, να δημιούργησαν μια ηπιότερη κλινική έκφραση».

Όσο για την τρίτη δόση, υπογράμμισε πως «τρέχουμε. Τρέχουμε πολύ! Δεν κάναμε τη δεύτερη δόση και τρέχουμε για την τρίτη. Νομίζω ότι με τη δεύτερη δόση μ’ αυτά τα εμβόλια που έχουμε χρησιμοποιήσει, αλλά που δεν ξέρουμε ακόμη πόση προστασία προσφέρουν, είναι ο βασικός που λέμε εμβολιασμός καλυμμένος. Εάν επομένως χρειαστεί μια τρίτη δόση, θα είναι αν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία και θα χρειάζεται ένας ετήσιος, όπως λέμε στη γρίπη, επανεμβολιασμός».