Israeli Iron Dome air defense system fires to intercept a rocket fired from the Gaza Strip, in central Israel, Saturday, Oct. 28, 2023. (AP Photo/Oded Balilty)

Εν αναμονή της ισραηλινής «απάντησης» στο Ιράν – Οι πιθανές ημερομηνίες και τα σενάρια του εύρους της επίθεσης

Το Ισραήλ διατηρεί τα έγγραφά του κλειστά, αλλά μια πιθανή ημερομηνία “απάντησης” στο Ιράν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα μπορούσε να είναι πριν τις 22 ή μετά τις 29 Απριλίου, δηλαδή πριν ή μετά το Εβραϊκό Πάσχα.

Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι η μορφή που θα έχει η επίθεση, καθώς το Ισραήλ έχει αρχίσει και μιλά για αντίδραση με στρατηγική σύνεση, αναφέρει η επικεφαλής των Διεθνών Ειδήσεων του ΕΡΤNews, Άννα Παπασωτηρίου.

Το Ισραήλ καλείται να πετύχει σε παράλληλο χρόνο, πολλαπλούς στόχους:

  • να διαμηνύσει στο Ιράν ότι οι προκλήσεις δεν μένουν αναπάντητες,
  • χωρίς να ρισκάρει περιφερειακή σύγκρουση
  • και χωρίς να ρισκάρει τη στήριξη του δυτικών και του σουνιτικού κόσμου στη Μέση Ανατολή, που έσπευσαν να το στηρίξουν, σε μία περίοδο που όλοι είχαν χάσει την υπομονή μαζί τους, λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Σχετικά με την μορφή που πρόκειται να έχει η ισραηλινή αντίδραση, με στρατηγική σύνεση υπάρχουν τα εξής σενάρια:

  • Μεγάλη επίθεση σε στόχο εκτός Ιράν, για παράδειγμα χτύπημα σε βάση των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία.
  • Επίθεση εντός Ιράν κατά ενός πιο συμβολικού στόχου για τον οποίο θα έχουν πάρει έγκριση από Ουάσιγκτον.
  • Εξουδετερώνοντας στόχους εντός Ιράν με τη βοήθεια της Μοσάντ.

Ανάγκη του Ισραήλ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του μετά την επίθεση του Ιράν – Το δίδαγμα

Για την ανατροπή δεδομένων στη Μέση Ανατολή που σημειώθηκε για πρώτη φορά καθώς ξεπεράστηκαν «κόκκινες γραμμές» μίλησε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤNews, Νίκος Μελέτης.

Η «κόκκινη γραμμή» του δόγματος αποτροπής του Ισραήλ είναι ότι όποιο κράτος επιχειρήσει επίθεση εναντίον του θα το πληρώσει ακριβά, και αυτό μεγαλώνει και κάνει πιο δύσκολη την επιλογή της απάντησης που θα δώσει στην επίθεση του Ιράν

Χρειάζεται ενα χτύπημα που χωρίς να οδηγήσει σε περιφερειακή σύρραξη που ούτε το ίδιο το Ισραήλ θέλει, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της αποτροπής του.

Το κύριο δίδαγμα από τα τελευταια πολεμικά μέτωπα είναι ότι δεν υπαρχει εύκολα μόνιμη και τέλεια αποτροπή. Το άλλο δίδαγμα όχι μόνο από το Ισραήλ αλλά και από την Ουκρανία, τον Καύκασο, την Λιβύη είναι ότι ο τρόπος διεξαγωγής πολέμου έχει αλλάξει και αλλάζει διαρκώς. Όποιος δεν προσαρμόζεται στην αλλαγή, πεθαίνει.

Αυτές τις αλλαγές επικαλείται ο Νίκος Δένδιας και θέτει ως προτεραιότητα την αντιεροπορική άμυνα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θέτει το ζήτημα προσαρμογής για δημιουργία αντιαεροπορικού – αντιdrone θόλου, που θα καλύψει την μεγάλη γραμμή από Έβρο μέχρι Καστελόριζο.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραηλ έχει σπαταλήσει τεράστια ποσά επιστρατεύοντας το καλύτερο δυναμικό και της εβραϊκής διασποράς σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, μια διαδικασία που ξεκίνησε κυρίως μετά την επίθεση που δεχθηκε από το Ιράκ το 1991. Το περίφημο Iron Dome φτιάχτηκε μετά τον πολεμο του Λιβάνου το 2006, ενώ και το αντιβαλλιστικό σύστημα Arrow φτιάχτηκε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικα κοστοβόρο. Η απόκρουση της επίθεσης το Σαββατο στοίχησε 1,3 δισ. δολάρια στο Ισραήλ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Απειλές κατά της ζωής του από ανώνυμο χρήστη του Χ καταγγέλλει ο Θ. Πλεύρης – Προσφεύγει στη Δίωξη
20 Φεβρουαρίου, 2025
Europa League: Ο ΠΑΟΚ έχασε και στο Βουκουρέστι με 2-0 από την Στεάουα και αποχαιρέτησε την Ευρώπη
20 Φεβρουαρίου, 2025
Η μητέρα του Βασίλη Καλογήρου όρισε τεχνική σύμβουλο την ίδια που είχαν επιλέξει και οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών
20 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: «Πολικό ψύχος» Παρασκευή και Σάββατο – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, τι θα γίνει με την Αττική
20 Φεβρουαρίου, 2025
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Επτά στους δέκα πολίτες λένε πως υπάρχει συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών
20 Φεβρουαρίου, 2025
Στο Δαφνί ο 47χρονος τρόφιμος που δολοφόνησε 44χρονη ασθενή – Νοσηλεύεται σε θάλαμο απομόνωσης
20 Φεβρουαρίου, 2025
ΣΥΡΙΖΑ για υπόθεση Βασίλη Καλογήρου: Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα της εν εξελίξει έρευνας
20 Φεβρουαρίου, 2025
ΝΔ για Ν. Ανδρουλάκη: Αμετανόητος, αδιάβαστος αλλά και ο καλύτερος «τροφοδότης» των δυνάμεων της τοξικότητας
20 Φεβρουαρίου, 2025
Ν. Ανδρουλάκης: Η Νέα Δημοκρατία επενδύει στην τοξικότητα – Δεν θέλει να απαντά στα δικά μου ερωτήματα και του ΠΑΣΟΚ
20 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμός 4,1 Ρίχτερ δυτικά της Μεθώνης
20 Φεβρουαρίου, 2025