Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία η Τουρκία: Δύσκολες ώρες για Ερντογάν

Εξαιρετικά δυσοίωνο είναι το οικονομικό μέλλον της Τουρκίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Danske Bank, η αδυναμία της τουρκικής λίρας πιθανότατα θα μετατραπεί σε μια πλήρη νομισματική κρίση λόγω μιας σειράς λαθών πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής έχουν προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων πριν σταθεροποιήσουν τον πληθωρισμό, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις εκροές κεφαλαίων και να αυξήσουν τις πιέσεις στις τιμές. Με τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να τελειώνουν σε λίγο η τουρκική λίρα θα βρεθεί στον γκρεμό.

«Μόνο αφού διασφαλιστεί μια σταθερή πορεία πληθωρισμού, η μείωση των επιτοκίων μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη πορεία», δήλωσε ο Lars Sparresø Merklin, αναλυτής της στρατηγικής συναλλάγματος και ο Jakob Ekholdt Christensen, επικεφαλής της έρευνας αναδυόμενων αγορών. «Είναι αυτονόητο ότι η τρέχουσα πορεία της τουρκικής οικονομίας φαίνεται πολύ ασταθής και βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα νομισματικής κρίσης τους επόμενους μήνες».

Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία

«Φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ για την Τουρκία», ήταν το σχόλιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα «ξεπερνά αυτή την προβληματική περίοδο με ένα κίνητρο που κοιτάζει στο μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ελπίδα».

Μάλιστα σε μία προσπάθεια τόνωσης αυτής της υπέρμετρης αισιοδοξίας του Τούρκου προέδρου, η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει ιατρικές προμήθειες σε περισσότερες από 50 χώρες. Και όλα αυτά την ώρα που η γειτονική χώρα, παρά της προσπάθειες της κυβέρνησης να δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία και τις επιπτώσεις της, μετρά σχεδόν 3.000 νεκρούς και περισσότερα από 112.000 κρούσματα.

Είναι σαφές πως στην Άγκυρα προσπαθούν να προβάλλουν την Τουρκία ως μία ηγέτιδα χώρα με ανθρωπιστικό προφίλ και να αποκρύψουν τις τεράστιες επιπτώσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν από την πανδημία του κορονοϊού.

Το μέλλον της τουρκικής οικονομίας προβλέπεται ιδιαίτερα δυσοίωνο εν μέσω της πανδημίας.Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει νέα πτώση έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου να ξεπερνάει τις επτά λίρες/δολάριο. Παράλληλα, αναλυτές εκτιμούν πως η κατάσταση στο μέλλον θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο για την οικονομία της γειτονικής χώρας και αφήνουν ανοιχτό τον ενδεχόμενο επιβολής capital controls. Αναλυτές της καναδικής TD Securities εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη τάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με την ισοτιμία να φτάνει μέχρι και τις 8 λίρες/δολάριο, ενώ παράλληλα προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα εξαντλήσει εντελώς τα καθαρά συναλλαγματικά της διαθέσιμα αυτή την εβδομάδα και τα συνολικά αποθέματά της μέχρι την 3η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στο καλύτερο σενάριο.

Εδώ και δύο δεκαετίες η οικονομική άνθηση αποτέλεσε «το βαρύ χαρτί» του Ερντογάν και πλέον η πολιτική φθορά είναι εμφανής. Το αλάθητο του «σουλτάνου» έχει αρχίσει να αμφισβητείται με πρώην και νυν συνεργάτες του αποκτούν σιγά-σιγά φωνή, ενώ την ίδια στιγμή «ξεφυτρώνουν» δελφίνοι. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η παραίτηση και η στάση του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να μην έκανε δεκτή την παραίτηση, το θέμα όμως δεν φαίνεται να έχει κλείσει καθώς ο κορυφαίος υπουργός, που απολαμβάνει την ευθεία πολιτική στήριξη του κυβερνητικού εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγού του Κινήματος Εθνικής Δράσης (MHP) και άλλων εθνικιστικών κύκλων, μόλις και μετά βίας κρύβει τις αρχηγικές φιλοδοξίες του.

Η διαφαινόμενη οικονομική χρεοκοπία της χώρας σε συνδυασμό με την αποτυχημένη στρατηγική του Ερντογάν στα εξωτερικά μέτωπα, φαίνεται να υπονομεύουν το καθεστώς του «σουλτάνου». Η αποστολή τουρκικού στρατού στη Συρία και στη Λιβύη δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έχει προσθέσει προβλήματα στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Στη Συρία οι σύμμαχοι της Άγκυρας της προκαλούν συνεχώς προβλήματα, ενώ στη Λιβύη, ο βασικός της αντίπαλος, ο στρατάρχης Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας και αποσύρεται από την παλαιότερη συμφωνία.

Επομένως ο συνδυασμός της πανδημίας που θερίζει ζωές στην Τουρκία και της πορείας της χώρας προς την χρεοκοπία, δείχνουν ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για τον «σουλτάνο».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μ. Ανατολή: Νέο ισραηλινό πλήγμα σε συνοριακό φυλάκιο, επλήγησαν δομές ανθρωπιστικής βοήθειας καταγγέλλει ο ΟΗΕ
2 Νοεμβρίου, 2024
Αμπελόκηποι: Κατηγορίες για τρομοκρατία στον 31χρονο – Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τις δύο γυναίκες
2 Νοεμβρίου, 2024
Εξαπάτησε γιατρό και του “άδειασε” τον τραπεζικό λογαριασμό
2 Νοεμβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Η Ειρήνη απαντά για όλα – «Δεν τραβήξαμε εμείς τη φωτογραφία του Παναγιωτάκη»
2 Νοεμβρίου, 2024
Κως: Σύλληψη 64χρονου για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας
2 Νοεμβρίου, 2024
Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ – 19 τραυματίες μετά από εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο
2 Νοεμβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: «Την άκουσα να απειλεί την μάνα ότι θα την πονέσει με τον χειρότερο τρόπο», λέει πρώην φίλη της Ειρήνης και της Πόπης
2 Νοεμβρίου, 2024
Εύβοια: Θρήνος για τον πυροσβέστη που πέθανε έπειτα από τροχαίο – Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας
2 Νοεμβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: «Γι’ αυτή την γυναίκα το ψέμα είναι εύκολο» – Στο φως άγνωστη μαρτυρία για τον Παναγιωτάκη
2 Νοεμβρίου, 2024
ΗΠΑ-Εκλογές: Μεγαλύτερη κινητοποίηση στο Δημοκρατικό «στρατόπεδο» δείχνουν τα πρώτα δείγματα – Στο 26% η αδιευκρίνιστη ψήφος
2 Νοεμβρίου, 2024