Ενας «άλλος» Λαλιώτης. Ο startupper για τα ΑμΕΑ

Τι έρχεται στο μυαλό σας όταν ακούτε το όνομα Κώστας Λαλιώτης; Μάλλον όχι ένας ωραίος thirty-something τύπος, με σκουλαρίκι στο αυτί, που το έχει δέσει κόμπο ότι η start up του θα βάλει τέλος στις ελληνικές πόλεις-κόλαση για τους ανθρώπους με αμαξίδια. Σίγουρα όχι, τώρα που το σκέφτομαι.

Αυτός ο Κώστας Λαλιώτης (ο ίδιος προτιμά να τον φωνάζεις Κωνσταντίνο) λατρεύει αυτό που κάνει. Δεν μιλάει πολύ. Προτιμά να ανοίξει την εφαρμογή της accesslab (https://accesslab.gr/), να σου δώσει το κινητό του και να σε αφήσει να ανακαλύψεις τον θαρραλέο καινούριο κόσμο του GoSafe. «Μετακινήσου με ασφάλεια» ακόμη κι αν είσαι μαμά (ή μπαμπάς, βέβαια) με μωρό στο καρότσι. Βρες την καλύτερη διαδρομή, με τις απαραίτητες ράμπες, κατάλληλα πεζοδρόμια και φανάρια, αλλά ανέβασε και επισήμανση για τυχόν μπλοκαρισμένες προσβάσεις (τον κάφρο που πάρκαρε πάνω στη ράμπα), ώστε να προειδοποιήσεις τους υπόλοιπους χρήστες, αλλά και τον δήμο (Μοσχάτου, Ταύρου και Αλίμου, προς το παρόν) για να επισκευάσει τις υποδομές του.

«Θέλω να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι αυτό», μου λέει ο Λαλιώτης που συμπαθώ και με πιάνει σφιχτά στο μπράτσο, με τραβά να δω καλά ένα χαρτί που κρατά στο χέρι του. Είναι μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. «Ακου τι λέει»: Το τελευταίο 12μηνο θεατρικές, μουσικές κ.ά. παραστάσεις έχει παρακολουθήσει μόλις το 11,5% των ατόμων με σοβαρή αναπηρία, αθλητικές εκδηλώσεις το 7%, σινεμά έχει πάει μόνο το 7,7%, σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο -έστω και μια φορά- το 5,4%. Μόλις το 26,3% των ατόμων με σοβαρή αναπηρία συναντούν φιλικά πρόσωπα σε καθημερινή βάση, ενώ για τα άτομα χωρίς αναπηρία το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο. «Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ- έχουν κάποιας μορφής αναπηρία. Είναι η μεγαλύτερη “μειονότητα” του πλανήτη. Φαντάζεσαι να μπορείς να κάνεις κάτι, έστω μικρό, για όλους αυτούς τους ανθρώπους;», με ρωτάει με πάθος.

Δεν σταματάμε εδώ…

Αλλά ο Κωνσταντίνος και η accesslab δεν σταμάτησαν στο GoSafe (https://www.gosafe.gov.gr/). Προχώρησαν και στο Radical Access:  Ένα εργαλείο που βάζει τη σφραγίδα της προσβασιμότητας (ή όχι…) σε κτίρια και ανοικτούς χώρους.  Δείτε ΕΔΩ

 

Για να γνωρίζει από πριν τι θα τραβήξει ή πόσο θα διευκολυνθεί ο άνθρωπος με το αμαξίδιο, όταν θα επισκεφθεί ένα συγκεκριμένο χώρο. Αλλά -βέβαια- και για να εντοπίσει ο όποιος διαχειριστής του κτιρίου (από ένα υπουργείο για τις υπηρεσίες του και ένα δήμο για τα πάρκα του, μέχρι μια ιδιωτική επιχείρηση για τα καταστήματά της) πού χωλαίνουν οι υποδομές του και τι πρέπει να κάνει για να υποδέχεται άτομα με αμαξίδιο σε ανθρώπινες συνθήκες.

Το Radical Access, λοιπόν, πιστοποιεί την προσβασιμότητα κτιρίων και ανοικτών χώρων, χρησιμοποιώντας μια πρωτότυπη μεθοδολογία της AccessLab που καταγράφει ολοκληρωμένα και αξιολογεί την προσβασιμότητα σε μουσεία/κέντρα πολιτισμού, ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, θέατρα/κινηματογράφους, δημόσιες υπηρεσίες, εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα κ.α. Βασίζεται σε διεθνείς κανονισμούς και ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ σε όλα τα κτίρια από το 2020 και μετά. Η μεθοδολογία έχει εφαρμοστεί πιλοτικά στο Πάρκο Ασυρμάτου (Άγιος Δημήτριος, 11/2019), στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – ΚΠΙΣΝ (καλοκαίρι 2019) και στο Café-Bar Black Duck (01/2019).

Γεννητούρια

Το «παιδί» του Κωνσταντίνου Λαλιώτη, η AccessLab γεννήθηκε το 2017 στην Αθήνα, από μια ομάδα πολεοδόμων και μηχανικών γεωπληροφορικής, που αποφάσισαν να συνεργαστούν «χτίζοντας» έξυπνες λύσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις πόλεις μας.

Ο ιδρυτής της AccessLab, Κωνσταντίνος Λαλιώτης, έχει σπουδάσει Χωροταξία και Πολεοδομία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει εκπαιδευτεί στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (IDC Herzliya). Είναι μέλος του δικτύου ερευνητών AESOP Young Academics Network.

Ομως, ο Κωνσταντίνος δεν είναι… μόνος του. Την ομάδα της AccessLab αποτελούν οι:

  • Παναγιώτης Κιούσης, Mapping Engineer/CIO
  • Νίκος Λειβαδάρας, GIS Analyst/COO
  • Γιάννης Γκίνης, Programmer/Freelancer
  • Στέλλα Τσελεπή, Architectural Consultant/Remote
  • Thales Hara, Business Development Advisor/Remote
Φωτογραφία μελών της ομάδας (από αριστερά προς τα δεξιά: Παναγιώτης Κιούσης-Mapping Engineer/CIO, Κωνσταντίνος Λαλιώτης-Founder/CEO και Νίκος Λειβαδάρας-GIS Analyst/COO).

Η AccessLab έχει βραβευθεί για την υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών για ΑμεΑ (Access Pal-2016 & Thess Rampa-2014). Συμμετέχει στον Accelerator CapsuleT και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Εχει συμμετάσχει σε δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας (Invent ICT-2019, Athens Startup Business Incubator-2017 & Innovathens-2015), καθώς και σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Startup Career Day-2020, Job Festival-2019, TIF Helexpo 2018-2019, Alter Weekend 2019, 4YFN 2019, Startup Now Forum 2018-2019 Athens Innovation Festival 2017-2018, Web Summit 2017, MWC 2017 Barcelona & San Francisco).

Επόμενα βήματα

Η accesslab ήδη συζητά με τις Cisco Kinetic και Bosch για την τοποθέτηση ειδικών αισθητήρων σε επιλεγμένες ράμπες με σκοπό την παραγωγή real time δεδομένων για το ενδεχόμενο παραβατικής στάθμευσης οχημάτων σε αυτές.

Πού θα τη «βρείτε»

https://www.linkedin.com/company/accesslab-it-services/
https://www.facebook.com/AccessLabITServices/
https://www.instagram.com/accesslab.gr/

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σοκ! Δολοφόνησαν 15χρονο ποδοσφαιριστή έξω από το σχολείο του
20 Νοεμβρίου, 2024
Αυλωνίτης: Ο Κασσελάκης ανακοινώνει κόμμα σε λίγες μέρες
20 Νοεμβρίου, 2024
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Τήλος – Το «σήκωσε» μέσα στη Βουδαπέστη
20 Νοεμβρίου, 2024
ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται παρτίδες λευκής και καστανής ζάχαρης
20 Νοεμβρίου, 2024
Τροχαίο με δύο τραυματίες στη Λάρισα
20 Νοεμβρίου, 2024
Η Ουκρανία εκτόξευσε βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος
20 Νοεμβρίου, 2024
Κίεβο: «Η Ρωσία διέδωσε ψεύτικη προειδοποίηση για επικείμενη αεροπορική επιδρομή»
20 Νοεμβρίου, 2024
Συμμορία εξανάγκαζε άτομα με αναπηρίες στην επαιτεία
20 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε η κόρη του Ντομινίκ Πελικό: «Θα πεθάνεις μόνος σου σαν σκύλος»
20 Νοεμβρίου, 2024
«Από την Ιωνία στο Ιόνιο. Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή» – Παρουσίαση της δίγλωσσης επετειακής έκδοσης
20 Νοεμβρίου, 2024