Ένας χρόνος πανδημίας και η επόμενη μέρα: Πρόοδος ή συντήρηση

Πρόσφατα συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα Κορωνοϊού στην Ελλάδα και του πρώτου lockdown.

Η χώρα διέρχεται μια ακόμα τραυματική εμπειρία στην σύγχρονη ιστορία της λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Οι σκέψεις όλων μας, αναπόφευκτα, οδηγούνται στην επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Παρά τα μέτρα που ανοιγοκλείνουν κάθε λίγο την κοινωνία, οι αριθμοί διαψεύδουν την Κυβέρνηση της Ν.Δ και δικαίως έχει ανοίξει η συζήτηση για το χρόνο που θα χρειαστεί για να επιστρέψει η οικονομία της χώρας στην προ – Κορωνοϊού εποχή.

Είναι προφανές ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης, το σύστημα Υγείας έχει υπερβεί τα όριά του.

Οι φρούδες υποσχέσεις που δημιουργήθηκαν για τη δυνατότητα άμεσου εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, οι επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες που δεν μετουσιώνονται σε πράξεις, αλλά κύρια η χωρίς συγκροτημένο σχεδιασμό προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, ας ευχηθούμε να μην οδηγήσουν σε παραπέρα επώδυνες καταστάσεις, που συνέπειές τους θα είναι η καταβαράθρωση της οικονομίας της χώρας και η εκτίναξη της ανεργίας σε εφιαλτικούς δείκτες και μεγέθη.

Οι ιδιωτικές κλινικές δεν επιτάσσονται, κάνοντας χρυσές δουλειές, την στιγμή που η χώρα βρίσκεται στο κόκκινο.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με αυτοθυσία και αυξημένο κίνδυνο για την υγεία του, έχει φτάσει στα όρια της εξουθένωσης.

Το αρμόδιο υπουργείο αρνείται ακόμα και σήμερα τη συνταγογράφηση των covid τεστ, τη λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς που έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες.

Τα σχολεία ανοιγοκλείνουν χωρίς σχέδιο, χωρίς τεστ και με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα.

Ο τουρισμός «άνοιξε»  πέρυσι, χωρίς σχέδιο υγειονομικής προστασίας και χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους.

Οι εργαζόμενοι και η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αβοήθητοι με το ένα λουκέτο να διαδέχεται το άλλο και τα χρέη να πολλαπλασιάζονται και να μην είναι πλέον διαχειρίσιμα.

 

«Ένα χρόνο μετά, αποδεικνύεται, ότι η κυβέρνηση, έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας, και τη στήριξη της οικονομίας»

 

Από την 1η Μαρτίου ξεκίνησε η εφαρμογή του ψευδεπίγραφου νόμου 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», γνωστού και ως Πτωχευτικού νόμου, με απρόβλεπτες επιβαρυντικές συνέπειες σε νοικοκυριά με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι πολίτες δηλώνουν κουρασμένοι, καθώς αγωνιούν, συνειδητοποιώντας πως δεν πάει άλλο με όλες αυτές τις παλινωδίες και τις ψεύτικες προσδοκίες που συνεχώς καλλιεργεί ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός κινείται ανέμελα, σαν να βρίσκεται σε άλλη χώρα παραβιάζοντας ο ίδιος τα υγειονομικά μέτρα, που ο ίδιος επιβάλλει .

Ένα χρόνο μετά, αποδεικνύεται, ότι η κυβέρνηση, έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας, και τη στήριξη της οικονομίας.

Το λιανεμπόριο δοκιμάζεται ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και η οικονομία στο σύνολό της κατακρημνίζεται, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος, όταν σταματήσουν οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας, η ανεργία να εκτοξευθεί στα ύψη και οι εργαζόμενοι να βρεθούν χωρίς εισόδημα, αν δεν υπάρχουν πόροι για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία μιας μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής, για να υπάρξει στοιχειώδης διαφάνεια, διάλογος και διαβούλευση, τόσο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων όσο και με τους εμπλεκόμενους φορείς της κοινωνίας, ώστε να μεγιστοποιηθεί η προσπάθεια για μια ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα.

Υπάρχει, αντικειμενικά, ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό της θέσης όλων απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του τόπου.

Ο αδιέξοδος δρόμος που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης με μοναδικό του συνοδοιπόρο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για να διασφαλίσει την επικοινωνιακή του πολιτική, οδηγεί αναπότρεπτα σε κοινωνικό καιάδα και έχει ημερομηνία λήξης.

Η διαχείριση των εθνικών θεμάτων με τη συνεχή διολίσθηση σε μια επικίνδυνη υποχωρητικότητα προοιωνίζει εθνικές περιπέτειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ανοίγει τον δημόσιο συντεταγμένο διάλογο με την κοινωνία τους προοδευτικούς πολίτες για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας στην βάση του σχεδίου των προγραμματικών του θέσεων όπως:

  • Δημοκρατίας,
  • Εθνικά – εξωτερικής πολιτικής,
  • Στήριξης του δημοσίου πυλώνα σε Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια,
  • Οικολογικού μετασχηματισμού της κοινωνίας μας με ισχυρή πλέον προστασία του περιβάλλοντος
  • Δρομολόγησης της ενδογενούς παραγωγικής ανασυγκρότησης ως εναλλακτική λύση βιωσιμότητας απέναντι στην «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού
  • Πανδημίας,
  • Μείωσης των ανισοτήτων,
  • Ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, και του κράτους δικαίου, με δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα
  • Δίκαιου ψηφιακού μετασχηματισμού.

Οι σαφείς απαντήσεις στις προκλήσεις και οι προτεινόμενες λύσεις πρέπει να αποτελέσουν κοινές θέσεις και δράσεις της μεγάλης συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου για την επόμενη μέρα με δυνατότητες κυβερνητικής συμμαχίας.

Η προοδευτική συμμαχία θεμελιώνεται στην αρχή του δημοκρατικού σοσιαλισμού και στα προτάγματα του κράτους θεσμού και όχι νεοφιλελεύθερο κράτος λάφυρο για λογαριασμό της πολιτικής συντροφιάς των παρασιτικών οικονομικών ελίτ.

Ένα χρόνο μετά το μάθημα της πανδημίας όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον της κοινωνίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα ισχυρό και αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, πολύπλευρης οικονομικής στήριξης της κοινωνίας καθώς οι δημόσιες επενδύσεις δεν είναι περιττή σπατάλη πόρων αλλά αναγκαιότητα επιβίωσης και προόδου της κοινωνίας.

Ο τόπος δεν αντέχει άλλο. «Οι καιροί ου μενετοί»

(*) Ο Μενέλαος Μαλτέζος είναι μέλος Γραμματείας – Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής της Κεντρικής Επιτροπής & Υπεύθυνος Οικονομίας – Ανάπτυξης – Ναυτιλίας Ν.Ε. Έβρου ΣΥΡΙΖΑ

-Ad-