ΕΝΦΙΑ 2022: Πώς θα διορθώσετε τα λάθη – Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ αναρτήθηκαν εδώ και περίπου έναν μήνα στους λογαριασμούς που έχουν στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ περισσότεροι από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Σήμερα το απόγευμα ανοίγει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Οι φορολογούμενοι που διαπίστωσαν «φουσκωμένο» το εκκαθαριστικό τους, θα πρέπει να ερευνήσουν εάν η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλώσει στα έντυπα Ε9. Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι συμπλήρωσαν λανθασμένα ή με παραλείψεις τα στοιχεία των ακινήτων τους στις δηλώσεις Ε9, θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις υποβάλλοντας τροποποιητικές – διορθωτικές δηλώσεις Ε9. Η ΑΑΔΕ θα εκδώσει εκ των υστέρων νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά, με το σωστό φόρο που τους αντιστοιχεί.

Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην Εφορία για να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9

Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα:

Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και χρεώθηκαν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9 ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.

Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας:

Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.

Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου:

Συνηθέστερο λάθος που διαπράττουν οι φορολογούμενοι είναι η καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.

Λάθη στους ημιυπαίθριους χώρους:

Αν έχουν νομιμοποιηθεί υμιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και ο ΕΝΦΙΑ να είναι αυξημένος.

Παραλείψεις και λάθη στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια ή λανθασμένη αναγραφή απόστασης του αγροτεμαχίου από τη θάλασσα.:

Υπάρχει πιθανότητα ο φορολογούμενος να έχει χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που κατέχει και δήλωσε στο Ε9.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον η απόσταση από τη θάλασσα είναι χαμηλότερη των 700 μέτρων, τότε υπάρχει προσαύξηση στον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

Λάθη στη δήλωση των ημιτελών κτισμάτων:

Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Τα βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων είναι τα εξής:

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κλπ) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου, είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου, είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  4. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  7. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  8. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  9. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ αναρτήθηκαν εδώ και περίπου έναν μήνα στους λογαριασμούς που έχουν στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ περισσότεροι από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Σήμερα το απόγευμα ανοίγει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Οι φορολογούμενοι που διαπίστωσαν «φουσκωμένο» το εκκαθαριστικό τους, θα πρέπει να ερευνήσουν εάν η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλώσει στα έντυπα Ε9.

Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι συμπλήρωσαν λανθασμένα ή με παραλείψεις τα στοιχεία των ακινήτων τους στις δηλώσεις Ε9, θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις υποβάλλοντας τροποποιητικές – διορθωτικές δηλώσεις Ε9. Η ΑΑΔΕ θα εκδώσει εκ των υστέρων νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά, με το σωστό φόρο που τους αντιστοιχεί.

Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην Εφορία για να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.