ΕΝΦΙΑ: 3.000 περιοχές θα δουν αύξηση: Δείτε πόσο και ποιες

ΕΝΦΙΑ έως και 50 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με σήμερα θα πληρώσουν το 2020 χιλιάδες φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα πολίτες που διαθέτουν ακίνητα σε 3.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως και από τον ερχόμενο Μάιο αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με την εφημερίδα Real.

Η αρχή θα γίνει στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές σε πολλές από τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι πολυτελή κτίσματα επιβαρύνονται με πολύ χαμηλό ΕΝΦΙΑ διότι βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Συνολικά, το 2020, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 3.000 περιοχές θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ κατά 142 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για περιοχές που θα ενταχθούν σε πρώτη φάση στο νέο σύστημα, καθώς το 2021 θα ακολουθήσουν άλλες 4.000 περιοχές.

Ήδη έχουν ταυτοποιηθεί 1.500 περιοχές σε τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής όπως είναι η Μύκονος η Πάρος η Σαντορίνη, η Τήνος, η Κέρκυρα, η Κέα, το Πόρτο Χέλι και η Χαλκιδική.

Στα νησιά τόσο των Κυκλάδων όσο και του Ιονίου το 70% των ακινήτων που πωλούνται είναι εκτός σχεδίου, με αποτέλεσμα οι τιμές ζώνης βάσει των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, να είναι εξαιρετικά χαμηλές. Για
παράδειγμα, αγροτεμάχιο στη Μύκονο 372 τ.μ. με κτίσμα 24 τ.μ. έχει σήμερα ΕΝΦΙΑ 105 ευρώ, ενώ μετά τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών θα επιβαρυνθεί με 388 ευρώ. Αντίστοιχα, στη Σαντορίνη, αγροτεμάχιο 410 τ.μ. έχει σήμερα ΕΝΦΙΑ 3 ευρώ, ενώ το 2020 θα επιβαρυνθεί με 168 ευρώ.

Επίσης από τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών για τα εκτός σχεδίου ακίνητα θα αυξηθεί και το κόστος των μεταβιβάσεων.

-Ad-