ΕΝΦΙΑ: Εκπτώσεις και «χατιράκια» στους λίγους από τη ΝΔ – Η σύγκριση με ΣΥΡΙΖΑ

«Χατιράκια» στους λίγους και μικρές μειώσεις για τους πολλούς περιλαμβάνει το «μίνι-φορολογικό» που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% θα τύχει μόνο η πολύ μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, και συγκεκριμένα αυτή που φτάνει έως τις 60.000 ευρώ, σύμφωνα με τον νέο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η Κυβέρνηση.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η «Αυγή», για περιουσίες που φτάνουν τα επίπεδα γύρω στις 70.000 ευρώ, το ποσοστό της μείωσης περιορίζεται στο 27% και για εκείνες που κυμαίνονται στο πεδίο των 80.000 ευρώ η μείωση περιορίζεται στο 25%. Σε ποσοστά δηλαδή σαφώς χαμηλότερα εκείνων που προβλέπονταν στη μείωση που είχε προκρίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, για το 2019 ήταν κλιμακωτή και ξεκινούσε από το 30% για την ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 100.000 ευρώ, κάτι που θα ωφελούσε 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες.

Ωστόσο, με το νέο νομοσχέδιο, ένα ακίνητο των 90.000 ευρώ έχει το ίδιο όφελος με ένα ακίνητο δεκαπλάσιας αξίας, δηλαδή 20%. Ενώ όφελος ίσο με 10% έχουν και οι τεράστιες περιουσίες που ξεπερνούν τα επταψήφια ποσά.