Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Έντονη αντίθεση στις προτάσεις Πικραμένου

Αντίθετη με τις προτάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμένου, εμφανίζεται η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «εκφράζουμε την δυσάρεστη έκπληξη μας, διότι οι εν λόγω προτάσεις προέρχονται από Δικαστικό Λειτουργό – επίτιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή τις προτάσεις του κ. Πικραμένου σχετικά με το διορισμό Δικαστών επί θητεία, με τις προαγωγές των Δικαστών κατόπιν γραπτού διαγωνισμού και με τον τρόπο αξιολόγησης αυτών, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας και επισημαίνουμε τα εξής: Οι προτάσεις αυτές είναι καταφανώς αντίθετες προς τις Συνταγματικές διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν ρητά τον τρόπο διορισμού των Δικαστικών Λειτουργών και την ισοβιότητα αυτών (αρθ. 88 παρ. 1 και 90), ώστε να διασφαλίζεται η προστατευόμενη από το Σύνταγμα δικαστική ανεξαρτησία, (αρθ. 87).

Επίσης, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει με επάρκεια τον τρόπο επιθεώρησης των Δικαστικών Λειτουργών, με ετήσια και με έκτακτη επιθεώρηση, καθώς και τον τρόπο αξιολόγησης αυτών, για την προαγωγή τους σε κάθε βαθμό, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει υπόψη, πέραν της σειράς αρχαιότητας στην επετηρίδα, την επιστημονική κατάρτιση και τον βαθμό εργατικότητας και απόδοσης αυτών, καθώς και την εν γένει υπηρεσιακή & κοινωνική συμπεριφορά τους. (αρθ. 49 παρ. 5 & 6 και αρθ. 84 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων & Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών). Ωσαύτως, με επάρκεια προβλέπεται το νομοθετικό πλαίσιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας και του διορισμού των αποφοιτούντων από τη Σχολή Δικαστών. Είμαστε, ασφαλώς, πρόθυμοι να συζητήσουμε & να προτείνουμε βελτιώσεις ως προς τα θέματα αυτά.

Επί πλέον, εκφράζουμε την δυσάρεστη έκπληξη μας, διότι οι εν λόγω προτάσεις προέρχονται από Δικαστικό Λειτουργό – επίτιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος δηλώνει ότι θεωρεί ως τρόπο βελτίωσης του επιπέδου των Δικαστών, τον ανταγωνισμό τους, με Δικηγόρους και Καθηγητές ΑΕΙ, διοριζόμενους ως Δικαστές επί θητεία. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι οι προτάσεις αυτές εκφράζονται σε μια χρονική περίοδο , όπου η μεγαλύτερη και αρχαιότερη Δικαστική Ένωση (Δικαστών & Εισαγγελέων) είναι «ακέφαλη», λόγω της άρνησης των εννέα (9) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, για την άμεση διενέργεια των αρχαιρεσιών.

Τέλος, χαρακτηρίζουμε ως «άστοχο» τον παραλληλισμό του τρόπου των προαγωγών των Δικαστών με εκείνον των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, τους οποίους τιμούμε και αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσφορά τους, αλλά, κατά την άποψη μας, δεν μπορεί να αποτελεί ομοειδές παράδειγμα, με παραπομπή, στον διαγωνισμό στη Σχολή Πολέμου, δεδομένου ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία & ισοβιότητα των Δικαστών δεν σχετίζεται με την ιεραρχική πειθαρχία και τον τρόπο λειτουργίας των Στρατιωτικών Δυνάμεων».