Έντονες εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Έντονες εσωτερικές διεργασίες μέσω διαδικτύου καταγράφηκαν την Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σχεδόν ταυτόχρονα συνεδρίασαν η Κίνηση Μελών των λεγόμενων “προεδρικών” σε μία μεγάλη σύσκεψη εκατοντάδων μελών που συμμετείχαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ), αλλά και η νεοσύστατη ΡΕΝΕ η οποία συγκάλεσε τα μέλη της σε μία πανελλαδική συνάντηση.

Κατά τις πληροφορίες που διέρευσαν στην διαδικτυακή συζήτηση της Κίνησης Μελών συμμετείχαν περισσότεροι από 40 βουλευτές καθώς και η πλειοψηφία των μελών της ΚΕΑ. Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές συνάντηση εκπροσώπων της Κίνησης και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα.

Στην πολύωρη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει ανάγκη από ένα ακόμη κείμενο τάσεων, αλλά από την εφαρμογή των ομόφωνων αποφάσεων για τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό του κόμματος, σε ένα σύγχρονο κόμμα της αριστερής και προοδευτικής παράταξης που στρατεύει ανθρώπος από το προοδευτικό κέντρο μέχρι και την ριζοσπαστική αριστερά. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα να γίνει πράξη ο αναντικατάστατος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η διαλεκτική του σχέση με την κοινωνία. Επίσης, τονίστηκε ότι το υπό κατάρτιση πρόγραμμα του κόμματος οφείλει να αποτυπώσει το σχέδιο αριστερής προοδευτικής διακυβέρνησης σε συνθήκες εκτός μνημονίων. Οι περισσότεροι συμφώνησαν στην ανάγκη συσπείρωσης των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, η οποία θα εγγυηθεί όπως τονίστηκε μία μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση.

Από τους συμμετέχοντες δόθηκε έμφαση στην συμμετοχή των Πέτρου Κόκκαλη και Μάριου Κάτση στην συνάντηση καθώς κοινό τόπο αποτέλεσε η διαπίστωση ως προς τον στόχο του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού της κοινωνίας και της οικονομίας, κάτι που θα προταθεί να ενταχθεί και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μεταξύ άλλων στην συνάντηση της Κίνησης Μελών σε επίπεδο ΚΕΑ συμμετείχαν οι Γιώργος Τσίπρας, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Παππάς, Νεκτάριος Σαντορινιός, Χρήστος Σπίρτζης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Τρύφων Αλεξιάδης, Κώστας Ζαχαριάδης, Χαρά Καφαντάρη, Χρήστος Γιαννούλης, Καλλιόπη Βέττα.
Επίσης, υπήρξε κατά τους συμμετέχοντες ισχυρή συνδικαλιστική εκπροσώπηση με τους Γιώργο Αδαμίδη και Νίκο Φωτόπουλο να δίνουν το διαδικτυακό παρών.

Εκ παραλλήλου συνεδρίασε διαδικτυακά και η ΡΕΝΕ, που συγκροτήθηκε πριν από λίγες ημέρες με την επισήμανση ότι αποτελεί Ρεύμα Ιδεών και όχι μία ακόμη τάση στο εσωτερικό του κόμματος. “Ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε ρεύμα και όχι τάση, ότι μάς ενδιαφέρει ο ανοιχτός διάλογος, η συμμετοχή και η ενότητα με μία ματιά προς τα έξω” ανέφερε χαρακτηριστικά προβεβλημένο στέλεχος της. Στην συζήτηση έγινε αναφορά στην συγκρότηση ενός ιδεολογικού ρεύματος με πλειοψηφική κοινωνική απεύθυνση και με στόχο τη νικηφόρα πορεία προς τις εκλογές.

Στην συνεδρίασή της που ήταν πανελλαδική συμμετείχαν κατά τις διαρροές περί τα 400 μέλη, ανάμεσά τους και πολλοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς, στελέχη από τις νομαρχιακές επιτροπές αλλά και συνδικαλιστές. Στην ΡΕΝΕ ως γνωστόν έχουν τεθεί επικεφαλής οι Νίκος Σκορίνης, Αντώνης Κοτσακάς και Πάνος Ρήγας. Στην σύσκεψή της συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Σία Αναγνωστοπούλου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Νατάσα Γκαρά, Σωκράτης Φάμελλος, Στέφανος Τζουμάκας, Δημήτρης Μάρδας και Γιάννης Μυλόπουλος.

Να σημειωθεί ότι υπήρξαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που “επισκέφθηκαν” και τις δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις