ΕΟΔΥ: 17 νέοι θάνατοι από κορονοϊό, 613 εισαγωγές και 6 διασωληνώσεις

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην έκθεσή του σχετικά με τον κορονοϊό και τη γρίπη στη χώρα μας.

Καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα το πρώτο σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, σύμφωνα με την εβδομαδιαία (30 Σεπτεμβρίου-6 Οκτωβρίου) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την αναπνευστικές λοιμώξεις. Σχετικά με τον SARS-CoV2 η θετικότητα στην κοινότητα παρουσιάζει μείωση. Ειδικότερα:

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, αντίστοιχα με τα περσινά.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, αντίστοιχα με τα περσινά.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Καταγράφηκαν 613 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 592.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν έξι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν οχτώ. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23.

Ο αριθμός των θανάτων ήταν 17. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 28.

Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι το KP.3, ενώ ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, μην παρουσιάζοντας αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά, με διαφαινόμενη αυξητική τάση, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα επίπεδα είναι χαμηλά/μέτρια.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών μόνο θετικών δειγμάτων.

Καταγράφηκε ένα σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκαν θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χανιά: Περιπέτεια για δύο περιηγητές στον Μυλοπόταμο – Εγκλωβίστηκαν σε δύσβατο σημείο
15 Απριλίου, 2025
ΗΠΑ: Ακόμη ένας φιλοπαλαιστίνιος φοιτητής του Κολούμπια συνελήφθη
15 Απριλίου, 2025
Γάλλος ΥΠΕΞ: Δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες η απόφαση της Αλγερίας να απελάσει Γάλλους διπλωμάτες
15 Απριλίου, 2025
Συγκροτήθηκε σε σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της CAPA
15 Απριλίου, 2025
Μήνυση κατά της κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς στο Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ
15 Απριλίου, 2025
Λαμία: Φωτιά σε αυτοκίνητο μπροστά από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα ο οδηγός
15 Απριλίου, 2025
Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Έχω να κοιμηθώ καλά 5 χρόνια, χρησιμοποιώ οξυγόνο που δεν είναι εύκολο»
15 Απριλίου, 2025
Εύη Βατίδου: Αινιγματική ανάρτηση για να περάσει μηνύματα – «Δεν ξέχασα, απλώς δεν μίλησα»
15 Απριλίου, 2025
Αγρίνιο: Άγρια συμπλοκή ανηλίκων με σουγιάδες και γκλομπ – 12 συλλήψεις
15 Απριλίου, 2025
Η Σάντρα Βουτσά «αποθεώνει» τον Σπύρο Μπιμπίλα: Νοιάζεται και προσπαθεί να είναι πάντα δίκαιος
15 Απριλίου, 2025