ΕΟΔΥ: Σημαντική αύξηση των περιστατικών «Κοξάκι»

Τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των περιστατικών Κοξάκι, κρούει ο ΕΟΔΥ και συστήνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς προληπτικά μέτρα προφύλαξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Τα δεδομένα της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγματα ασθενών με οξεία σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού, κατά την πρόσφατη περίοδο των τελευταίων δύο μηνών και συγκεκριμένα από τα μέσα Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, καταγράφεται αύξηση των λοιμώξεων από ρινοϊούς/εντεροϊούς σε όλη την επικράτεια. Η αύξηση αυτή αφορά και σε λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς Coxsackie».

Τι είναι οι ιοί Κοξάκι

Ο ιοί Coxsackie ανήκουν στο γένος των εντεροϊών και ταξινομούνται σε δύο ομάδες, την ομάδα Α και την ομάδα Β. Λοιμώξεις από ιούς Coxsackie παρατηρούνται κάθε χρόνο, αλλά συνήθως παρουσιάζουν έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Η λοίμωξη από ιούς Coxsackie αποτελεί ένα συχνό ιογενές νόσημα, κατά κανόνα της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Εμφανίζεται κυρίως, σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι μέχρι την ενηλικίωσή τους έχουν εκτεθεί στον ιό και έχουν αναπτύξει ανοσία.

Σε σημαντικό ποσοστό, η λοίμωξη από τους ιούς αυτούς μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Στα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνονται πυρετός, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό σύστημα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και η λοίμωξη στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενη. Σπανιότερα οι ιοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν εκδηλώσεις και από άλλα συστήματα, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση, οξεία αιμορραγική επιπεφυκίτιδα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, ηπατίτιδα καθώς και μυοσίτιδα και πλευροδυνία. Στα νεογνά η λοίμωξη, μπορεί να εμφανίζεται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις ακόμη και εικόνα σήψης.

Πώς μεταδίδονται

Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της άμεσης στενής επαφής με σταγονίδια του αναπνευστικού (με το βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία) και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Μετάδοση μπορεί να συμβεί επίσης, από τη μητέρα στο νεογνό, ενδομητρίως, κατά την περιγεννητική περίοδο ή με το θηλασμό. Οι εντεροϊοί επιβιώνουν στο περιβάλλον για χρονικό διάστημα που επιτρέπει τη δυνατότητα μετάδοσης τους μέσω μολυσμένων αντικειμένων και επιφανειών καθώς και με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού.

Σημειώνεται ότι οι εντεροϊοί σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποβάλλονται από τα κόπρανα για αρκετές εβδομάδες ακόμα και μήνες μετά τη λοίμωξη, ενώ από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος αποβάλλονται για μικρότερο χρονικό διάστημα (1 έως 3 εβδομάδες). Τόσο η λοίμωξη όσο και η αποβολή των εντεροϊών από τα κόπρανα ή από το αναπνευστικό σύστημα μπορεί να προκύπτουν χωρίς εμφανείς κλινικές εκδηλώσεις, γεγονός που καθιστά την συστηματική εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής και καθαριότητας του άψυχου περιβάλλοντος, απαραίτητη για τον περιορισμό της διασποράς των ιών αυτών.

Ο χρόνος επώασης είναι 3-6 μέρες. Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 7-10 μέρες και ο ασθενής αναρρώνει πλήρως.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σάλος στην Κρήτη για τον γαμπρό που συνελήφθη λίγο πριν τον γάμο – Ζήτησε από τη μητέρα του να κρύψει τα ναρκωτικά σε τάπερ
25 Νοεμβρίου, 2024
Ο Μητσοτάκης συνεχάρη τον Φάμελλο τηλεφωνικά για την εκλογή του στο «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ
25 Νοεμβρίου, 2024
Ισραηλινά ΜΜΕ: Συμφωνία επί της αρχής για κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ
25 Νοεμβρίου, 2024
Αθηνά Λινού για πιθανή συνεργασία με ΠΑΣΟΚ: «Δεν αποκλείω τίποτα, δεν δεσμεύομαι σε τίποτα – Σοβαρός ο Ανδρουλάκης»
25 Νοεμβρίου, 2024
Πέθανε ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης
25 Νοεμβρίου, 2024
«Σίγουρα θα έχουμε δύο ακόμα συλλήψεις» – Συνεχίζονται οι έρευνες για τη γιάφκα στο Παγκράτι
25 Νοεμβρίου, 2024
Σπάει όλα τα ρεκόρ η τιμή του χρυσού – «Το πιο ενδιαφέρον & δημοφιλές επενδυτικό μέσο»
25 Νοεμβρίου, 2024
Tραγωδία στην Πάτρα: 41χρονη βρέθηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της
25 Νοεμβρίου, 2024
«Παραλίγο να καούμε ζωντανοί, ποδοπατηθήκαμε για να βγούμε εξω» – Βίντεο από τις στιγμές πανικού σε μπαρ στο Παγκράτι
25 Νοεμβρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Οι στόχοι της «επόμενης ώρας» στο κόμμα
25 Νοεμβρίου, 2024