Έως 59 δις ευρώ στη χώρα αν εγκριθεί το πρόγραμμα της Κομισιόν

Πυρετώδεις συσκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο, σε ανοικτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων που θα της επιτρέψουν, εφόσον εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν για το πακέτο των 750 ευρώ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενόψει της αποφασιστικής Συνόδου Κορυφής στις 19 Ιουνίου.

Τα ποσά που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι της τάξης των 30 – 32 δισ ευρώ, αν σε αυτά συνυπολογιστούν τα 8 δισ. ευρώ των έκτακτων προγραμμάτων για τον κοροναϊό (από τα οποία τα περίπου 4 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν φέτος). Στα παραπάνω ποσά θα προστεθούν ακόμα και τα 19 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, που σημαίνει, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς ότι το σύνολο των ευρωπαίκών χρηματοδοτήσεων που προσδοκά η χώρα θα φτάσει στο επίπεδο των 59 δισ ευρώ.

Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ο σχεδιασμός του πρωθυπουργικού επιτελείου για τον εν λόγω μηχανισμό που συγκροτείται και για τις κινήσεις που θα γίνουν είναι ο εξής :

– Τα υπουργεία, τα οποία ήδη βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας, θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στο μέγαρο Μαξίμου.
– Το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργήσει ως “αξιολογητής”, παρέχοντας ταυτόχρονα, την τεχνολογία του, όπου απαιτείται.
– Την ευθύνη του σχεδιασμού της απορρόφησης αυτών των κονδυλίων θα έχει η ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών οικονομολόγων – γνωστών από την επιτυχημένη παρουσία τους στην διεθνή Ακαδημαϊκή κοινότητα και τις εταιρίες consulting, υπό τη διεύθυνση του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη.
– Η επιτροπή αυτή θα λειτουργήσει στρατηγικά, σε συνδυασμό με τα αρμόδια υπουργεία, που θα έχουν και την ευθύνη υλοποίησης των προγραμμάτων.
-Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι μέχρι το φθινόπωρο τα βασικά αναπτυξιακά projects να είναι έτοιμα.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η διοχέτευση των χρημάτων θα γίνουν μέσω των καναλιών του ΕΣΠΑ και προς σ’ αυτή την κατεύθυνση αρκετά υπουργεία ετοιμάζουν τις προτάσεις τους.
Κατά τις ίδιες πηγές, τα πρώτα projects που ετοιμάζονται αφορούν στον κλάδο της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας, της πράσινης ενέργειας και της δρομολόγησης ψηφιακών έργων για τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

Η Ελλάδα, όπως και κάθε κράτος-μέλος, έχει ουσιαστικά περιθώριο δύο χρόνια, έως το 2022, για να αξιοποιήσει το σύνολο του ποσού που θα δικαιούται να λάβει μέσω επιχορηγήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.