Επαφές Τσίπρα στη Βραζιλία για «ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων»

Η ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων σ’ ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη συμμαχία της δεξιάς και της ακροδεξιάς όπως αυτή δείχνει να διαμορφώνεται αποτέλεσε την συνισταμένη των επαφών που είχε κατά το πρόσφατο ταξίδι του Βραζιλία, ο Αλέξης Τσίπρας.

Είναι γεγονός πως και στην συνάντηση με τον Πρόεδρο Λούλα της Βραζιλίας, μία συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να προχωρήσουν την υπόθεση της συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, ειδικά σε επίπεδο Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής.

“Δύο ηπείρους που βρίσκονται αντιμέτωπες όλο και περισσότερο με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, του νέο Ψυχρού πολέμου και του ανταγωνισμού ΗΠΑ και Κίνας” σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Λούλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η συνάντησή του με την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργό Εργασίας Γιολάντα Ντίας.

Κατά τις πληροφορίες αντήλλαξαν ιδέες για την συνεργασία όλων των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία άλλωστε παρακολουθεί με ενδιαφέρον το “ισπανικό μοντέλο” δηλαδή την συμμαχική κυβέρνηση ανάμεσα στους σοσιαλιστές και αριστερά κόμματα και θεωρεί πως κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και στη χώρα μας για να δοθεί η μάχη απέναντι σε ακραίες και νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αντιλήψεις. Όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθεί την κυβέρνηση της Ισπανίας και για άλλους λόγους. Αφενός γιατί έλαβε γρήγορα μέτρα ώστε να μην μετακυλισθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία και αφετέρου διότι έχει λάβει και μέτρα για την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, αύξηση του κατώτατου μισθού, πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των μισθών αλλά και γιατί προσφάτως ανακοίνωσε τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου την Πέμπτη γνωρίζοντας ότι μια από τις προκλήσεις του κόμματός του είναι να πείσει την κοινωνία πως και ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει ένα προοδευτικό, συμπεριληπτικό πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ζωής για τους πολίτες. Μετά τα Φώτα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εισέρχεται σε κανονική πλέον προεκλογική περίοδο και θα αποφασίσει έπειτα από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος για τον κεντρικό κορμό των ψηφοδελτίων του ώστε μέσα στον Ιανουάριο να ανακοινωθούν οι πρώτες υποψηφιότητες.