«Επαναστάτης χωρίς Αιτία»: Σαν σήμερα η πρεμιέρα μιας…καταραμένης ταινίας

27 Οκτωβρίου 1955. Γίνεται η πρεμιέρα της κινηματογραφικής ταινίας «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» στη Νέα Υόρκη. Ο επαναστάτης-πρωταγωνιστής της ταινίας δεν είναι στην πρεμιέρα. Ένα μήνα πριν σκοτώνεται σε δυστύχημα με το αυτοκίνητό του. Ήταν μόλις 24 ετών. Το όνομά του; Τζέιμς Ντιν. Η ταινία αυτή έμελλε να αποδειχτεί καταραμένη και για άλλους ηθοποιούς της.

Οι ακριβείς συνθήκες του τροχαίου που στοίχισε τη ζωή στον Τζέιμς Ντιν στις 30 Σεπτεμβρίου 1955 στην Καλιφόρνια παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστες. Ο λατρεμένος των γυναικών, το «οργισμένο είδωλο» έτρεχε, όπως συνήθιζε, με το αυτοκίνητό, μια ασημένια Porsche Spyder 550 που έγινε κομμάτια. Λάτρευε την ταχύτητα και είχε αρχίσει να παίρνει μέρος και σε αγώνες αυτοκινήτων.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου

Είναι απόγευμα και το κοντέρ δείχνει 137 χιλιόμετρα. Το αυτοκίνητο κάποια στιγμή φεύγει από το δρόμο. Ο ηθοποιός βρίσκεται νεκρός δίπλα σε έναν βαριά τραυματισμένο φίλο του, τον Γερμανό μηχανικό και οδηγό αγωνιστικών αυτοκινήτων Ρολφ Βίτεριχ. Πεθαίνει πριν προλάβει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Η ταινία έκανε εισπράξεις 4,5 εκατομμυρίων

Η πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει χωρίς αυτόν και θα τη σκεπάζει ο άδικος και πρόσφατος θάνατός του. Και ο ανεξήγητος τρόπος που έγινε.

Η ταινία «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» (Αγγλ. «Rebel Without a Cause») είναι αμερικανικό δράμα παραγωγής 1955, σε σκηνοθεσία Νίκολας Ρέι. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 28 Μαρτίου του 1955 και ολοκληρώθηκαν στις 25 Μαΐου του 1955. Αντικείμενο της ταινίας είναι η ιστορία μιας ομάδας προβληματισμένων εφήβων, μέσω της οποίας ο Ρέι ασκεί κριτική πάνω στον αμερικανικό τρόπο ζωής. Στην ταινία παίζουν και οι: Νάταλι Γουντ, Σαλ Μίνεο και Ντένις Χόπερ.

Ο Ντιν υποδύεται τον Τζίμι Σταρκ, το νέο αγόρι σε μια μικρή πόλη, που υπακούει τους γονείς του, ερωτεύεται την πιο δημοφιλή κοπέλα του σχολείου και έρχεται σε σύγκρουση με τους νταήδες της τάξης του. Ο Ρέι μέσα από την ιστορία του πρωταγωνιστή αποπειράται να παρουσιάσει την ηθική παρακμή της αμερικανικής νεολαίας, την αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων και το χάσμα των γενεών.

Η ταινία είναι τολμηρή για την εποχή της. Καταγράφει τους νέους της εποχής του ΄50, τη θέληση να κάνουν διαφορετικά πράγματα από τους παλαιότερους, να αφήσουν πίσω τη λέξη πόλεμος και να ζήσουν με ειρήνη. Να χορέψουν ροκ εντ ρολ και να ετοιμάσουν το έδαφος της δεκαετίας των 60s, μιας δεκαετίας στην οποία πρωταγωνιστούν η σεξουαλική επανάσταση, το κίνημα των λουλουδιών και οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Ο νεαρός ηθοποιός οδηγούσε μια ασημί Porsche Spyder 550

Όμως για πολλούς πρόκειται και για μια καταραμένη ταινία. Και οι τρεις πρωταγωνιστές πεθαίνουν πρόωρα κάτω από ανεξήγητες συνθήκες. Πρώτος ο Τζέιμς Ντιν. Ακολουθεί ο Σαλ Μίνεο, ο οποίος μαχαιρώνεται στα 37 του, το 1976, σε ένα δρόμο πίσω από το σπίτι που έμενε στο Χόλιγουντ ενώ η 43χρονη Νάταλι Γουντ σκοτώνεται το 1981 σε κρουαζιέρα που έχει πάει με το σύζυγό της, Ρόμπερτ Βάγκνερ. Θα βρεθεί πνιγμένη κοντά στο νησί της Σάντα Καταλίνα της Καλιφόρνια. Ο θάνατός της εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο καθώς ήταν γνωστό ότι δεν γνώριζε κολύμπι.

Το 1990 η ταινία «Επαναστάτης χωρίς αιτία» χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α., ενώ το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 59η θέση στη λίστα με τις «100 Καλύτερες Ταινίες όλων των Εποχών».

Η ταινία, έχοντας προϋπολογισμό 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων, έκανε εισπράξεις 4,5 εκατομμυρίων και θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία για την εποχή. Τέλος προτάθηκε για τρία βραβεία Όσκαρ αλλά δεν κέρδισε κάποιο. Η Νάταλι Γουντ προτάθηκε για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, το οποίο έχασε από την Τζο Βαν Φλιτ για το «Ανατολικά της Εδέμ» («East of Eden», 1955), ενώ ο Σαλ Μίνεο προτάθηκε για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου το οποίο έχασε από τον Τζακ Λέμον για την ταινία «Μίστερ Ρόμπερτς» («Mr. Roberts»). Ο Τζέιμς Ντιν έλαβε υποψηφιότητα (μετά θάνατον) για την πρώτη από τις δυο ταινίες που γύρισε εκείνη τη χρονιά, το «Ανατολικά της Εδέμ».

-Ad-