Επιχείρηση στην Πανεπιστημιούπολη: Προσήχθησαν μία Σουηδέζα, ένας Αργεντινός με ιταλικό διαβατήριο κι ένας Έλληνας

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί (16/3) στην περιοχή του Ζωγράφου, και συγκεκριμένα στην Πανεπιστημιούπολη, για τους εμπρησμούς οχημάτων που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή. Η επιχείρηση έγινε σε κτίριο της φοιτητικής εστίας που βρίσκεται κοντά στο σημείο που έγιναν οι εμπρησμοί. Στη φοιτητική εστία, οι αστυνομικοί εντόπισαν κράνη, κροτίδες κρότου λάμψης, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κοντάρια και έγιναν 3 προσαγωγές υπόπτων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε ξημερώματα, γύρω στις 6 το πρωί. Διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν το κτίριο των φοιτητικών εστιών και αστυνομικοί από την ΟΠΚΕ και την Ασφάλεια Αττικής μπήκαν στο εσωτερικό του κτιρίου και άρχισαν έρευνες. Η επέμβαση της Αστυνομίας αποφασίστηκε μετά τις πρόσφατες επιθέσεις νεαρών στου Ζωγράφου, με εμπρησμούς σε σταθμευμένα σχολικά λεωφορεία και ΙΧ αλλά και επιθέσεις με μολότoφ σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων.

Οι αστυνομικοί προσήγαγαν από το χώρο 3 άτομα (έναν άνδρα και μια γυναίκα , αλλοδαπούς ) και έναν ακόμη άνδρα ( Έλληνα ) που σύμφωνα με την Αστυνομία δεν έχουν καμία σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Πρόκειται για μια γυναίκα από τη Σουηδία, έναν Αργεντινό με ιταλικό διαβατήριο και ένας Έλληνας.

Σε ό,τι αφορά το πώς έγινε αυτή η επιχείρηση, σημειώνεται ότι υπήρχε μια πληροφορία λοιπόν στις Αρχές ότι κάποια άτομα τα οποία ενδεχομένως να κρύβονται πίσω από τους εμπρησμούς που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Ζωγράφου, να αναζητούν καταφύγιο και να έχουν ως ορμητήριο τον συγκεκριμένο χώρο της φοιτητικής εστίας επί της Ούλοφ Πάλμε. Τα ξημερώματα έγινε η έφοδος μέσα στον χώρο της φοιτητικής εστίας όπου και βρέθηκαν ακόμη και «πολεμοφόδια», όπως κράνη, πέτρες, μπουκάλια, χειροβομβίδες κρότου λάμψης οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί και μία καμένη ελληνική σημαία.

Συγκεκριμένα στους χώρους που ερευνήθηκαν εντοπίστηκαν:

–27- άδεια μπουκάλια μπύρας,

-11- ρόπαλα,

-4- χειροβομβίδες κρότου -λάμψης,

-2- χημικές χειροβομβίδες δακρυγόνου,

-5- κράνη,

μάσκα και κουκούλες τύπου full face,

ένα laptop,

μια μικροκάμερα,

καμένη ελληνική σημαία,

γάντια,

-3- πανό και

χειρόγραφες σημειώσεις και έντυπα αναρχικού περιεχομένου.

Όπως μετέδωσε ο Κώστας Στάμου, ήταν μια πολύ μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να εντοπίσουν κάποια άτομα τα οποία ενδεχομένως είτε να κρύβονται πίσω από τις εμπρηστικές επιθέσεις είτε μπορούν να δώσουν πληροφορίες για τους δράστες όλων αυτών των καταδρομικών επιθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα τέσσερα αυτοκίνητα είχαν γίνει στάχτη από καταδρομική επίθεση στην οδό Τσιάφου, δίπλα από την Πανεπιστημιούπολη, ενώ μόλις πριν από δύο ημέρες, τα ξημερώματα της Πέμπτης, άγνωστοι βγήκαν από τον χώρο της φοιτητικής εστίας και πυρπόλησαν έξι σχολικά λεωφορεία, τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα, καθώς και τρεις μοτοσικλέτες.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤΝews ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κάνουμε μια προανάκριση προκειμένου να διαπιστώσουμε αν κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην πρόσφατη επίθεση βρίσκονταν στον χώρο του Πανεπιστημίου και αν κάποια από τα όργανα τα οποία χρησιμοποίησαν βρίσκονταν στο χώρο του Πανεπιστημίου».

Στην αστυνομική επιχείρηση πήραν μέρος και αστυνομικοί από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια όπου θα ερευνηθούν για δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό.