Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Μπόνους για όσους εξοικονομούν ενέργεια και πέναλτι για τους «αμελείς»

Η επιχείρηση «θερμοστάτης» μπαίνει σε εφαρμογή και στην Ελλάδα, που λαμβάνει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου παρουσίασαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και η γγ του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι υπουργοί, στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης άμεσα κατά 10% και μέχρι το 2030 έως και 30%. Οι φορείς που θα πιάνουν τον στόχο θα επιβραβεύονται με μπόνους ενώ θεσπίζεται και το πέναλτι για όσους είναι πλημμελείς ή δεν πιάνουν τον στόχο.

Για το λόγο αυτό δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας σε κάθε κτίριο.

Δημιουργείται ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης, είπε ο Κώστας Σκρέκας, ξεκινώντας την ενημέρωση. Στόχος η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% άμεσα, ενώ θα ληφθούν και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης έως 30% μέχρι το 2030.

Θα υπάρχει help desk με ειδικούς για να βοηθηθούν οι φορείς.

Σε ό,τι αφορά στα bonus, η τελική απόφαση για τα ποσά θα κριθεί από το πόση ενέργεια θα καταφέρει να εξοικονομήσει. Για όσους δεν «πιάσουν» τους στόχους ή το αμελήσουν, τότε θα πρέπει, όπως είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, να κάνουν οικονομίες από αλλού, αφού δεν θα μπορούν να εξοικονομήσουν από την ενέργεια.

Όποιος δεν κάνει συντήρηση των κλιματιστικών, ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του, θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, αφού αν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μεγαλύτερο κέρδος.

Στόχος είναι να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας 15% με 20% είπε η γγ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.