Επίδομα 800 ευρώ αίτηση: Βήμα βήμα 6 «κλικ» για τα 800 ευρώ

Επίδομα 800 ευρώ αίτηση: Εξι βήματα στην πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr, που άνοιξε σήμερα, χρειάζεται να κάνουν 1,7 εκατ. εργαζόμενοι για να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση και να ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης για τον κορονοϊό με την πληρωμή αποζημίωσης 800 ευρώ, τη μείωση ενοικίου 40% για δύο μήνες, την αναστολή πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων για ένα τετράμηνο και το «πάγωμα» των απολύσεων.

Ο Ελεύθερος Τύπος παρουσίασε τις επίσημες οδηγίες του υπουργείου Εργασίας με τα 6 «κλικ» που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στην ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεών τους.

Στην πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr μπορούν να εισέρχονται οι εργαζόμενοι που έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου) σε επιχειρήσεις οι οποίες είτε έκλεισαν προσωρινά από το κράτος για να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός είτε λειτουργούν με ζημιές και ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται βάσει της κύριας ή δευτερεύουσας δραστηριότητάς τους στη σχετική λίστα (πληττομένων ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών.

Και οι δύο κατηγορίες, δηλαδή εργαζόμενοι κλεισμένων επιχειρήσεων και εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων, θα κάνουν αίτηση για να πάρουν το 800άρι και τα άλλα μέτρα από τη στιγμή που έχουν ειδοποιηθεί από τους εργοδότες τους ότι οι συμβάσεις τους αναστέλλονται για 45 ημερολογιακές ημέρες.

Επίδομα 800 ευρώ αίτηση: Βήμα βήμα 6 «κλικ» για τα 800 ευρώ

Ο χρόνος υποβολής καθορίζει και το χρόνο πληρωμής της αποζημίωσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πέσουν όλοι επάνω στην πλατφόρμα γιατί η είσοδος γίνεται με σειρά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Οι αρχικές προθεσμίες εισόδου είναι από 1 ως 10 Απριλίου με τους αντίστοιχοτυς ΑΦΜ, δηλαδή από σήμερα εισέρχονται στην πλατφόρμα οι εργαζόμενοι με τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ που λήγει σε 1, αύριο 2/4 μπαίνουν τα ΑΦΜ που λήγουν σε 2, στις 3/4 μπαίνουν για αίτηση τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3 κ.ο.κ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μπορεί να μπει για αίτηση πριν έρθει η σειρά του εργαζόμενος με ΑΦΜ που λήγει σε 4, ενώ αντίθετα εργαζόμενος με ΑΦΜ που λήγει σε 2 μπορεί να μπει για αίτηση στις 3 Απριλίου, εργαζόμενος με ΑΦΜ που λήγει σε 6 μπορεί να μπει και στις 7, 8, 9 ή και 10 Απριλίου κ.ο.κ.

Οι προθεσμίες θα παραταθούν και όπως εξετάζεται θα χωριστούν σε τρία δεκαήμερα, με την ίδια σειρά των ΑΦΜ. Το πρώτο δεκαήμερο είναι από 1 ως 10 Απριλίου, το δεύτερο δεκαήμερο θα είναι από 11 ως και 20 Απριλίου και το τρίτο από 21 ως και 30 Απριλίου.

Επίδομα 800 ευρώ αίτηση: Βήμα βήμα 6 «κλικ» για τα 800 ευρώ

Για το πρώτο δεκαήμερο, η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης εργαζομένων στην πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr θα γίνει από 1 ως 10 Απριλίου με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους ως εξής:

* Σήμερα 1/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 1.

* Αύριο 2/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 2.

* Στις 3/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 3.

* Στις 4/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 4.

* Στις 5/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 5.

* Στις 6/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 6.

* Στις 7/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 7.

* Στις 8/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 8.

* Στις 9/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 9.

* Στις 10/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 0.

Η ίδια σειρά των ΑΦΜ θα επαναληφθεί στα δύο επόμενα 10ήμερα (11-20/4 και 21-30/4).

Η πλατφόρμα στήθηκε μέσα σε μερικές μέρες και αποτελεί επιτυχία για το υπουργείο Εργασίας, που βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης για να περάσουν τα μέτρα στην τσέπη των εργαζομένων. Η λειτουργία της μάλιστα γίνεται με υπουργό στο Εργασίας τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος ήταν εκείνος που έστησε την «ΕΡΓΑΝΗ» το 2012-2014 και χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε σήμερα η πλατφόρμα των εργαζομένων για να «τρέξουν» τα μέτρα ενίσχυσης λόγω κορονοϊού.

Επίδομα 800 ευρώ αίτηση: Βήμα βήμα 6 «κλικ» για τα 800 ευρώ

Τα βήματα για την αίτηση στην πλατφόρμα

Βήμα 1ο: Από τον υπολογιστή τους πληκτρολογούν τη διεύθυνση https://supportemployees.yeka.gr για να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία του μηχανισμού εφαρμογής των μέτρων στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID-19.

Βήμα 2ο: Ανοίγει η υπηρεσία. Πριν την είσοδό του, ο επισκέπτης/χρήστης καλείται να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης (κάτω δεξιά στην οθόνη) και να προβεί σε επίσκεψη/χρήση των ιστοσελίδων /ηλεκτρονικών υπηρεσιών του μόνο εφόσον τους αποδέχεται πλήρως (πατώντας αποδοχή). Επίσης, βλέπει ότι η πρόσβαση θα γίνει με κωδικούς που χρησιμoποιεί στο ΤAXIS.

Βήμα 3ο: Καταχωρεί τον ΑΦΜ του. Αν το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ δεν έχει σειρά υποβολής της αίτησης, τότε δεν ανοίγει το επόμενο πεδίο. Στην περίπτωση που το σύστημα δεν επιτρέπει την είσοδο εμφανίζεται σχετικό μήνυμα [Η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε[…..] επιτρέπεται από …….. έως …….]. Για σήμερα στην εφαρμογή καταχώρισης του ΑΦΜ μπαίνουν όσα λήγουν σε 1. Αύριο 2/4 όσα λήγουν σε 2, ενώ μπορούν να μπουν και οι εργαζόμενοι με ΑΦΜ σε 1 που δεν θα προλάβουν σήμερα τις αιτήσεις τους.

Βήμα 4ο: Ο εργαζόμενος καταχωρεί τους κωδικούς ΤAXISnet (Username και Password) και στη συνέχεια εισέρχεται στις υπηρεσίες WEB της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Εδώ απαιτείται επιβεβαίωση κωδικών με την επιλογή «Εξουσιοδότηση» για τη συγκατάθεσή του ώστε η εφαρμογή του ειδικού μηχανισμού εφαρμογής των μέτρων στήριξης να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία μητρώου (ΑΦΜ, Ονομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Ετος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.

Βήμα 5ο: «Κλικ» στο κουμπί [Υπεύθυνη Δήλωση] και ο εργαζόμενος μεταβαίνει στο κύριο μενού των στοιχείων της αίτησης. Αφορά προσυμπληρωμένα στοιχεία της δήλωσης και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωση ειδικού σκοπού και το αίτημα του ενδιαφερομένου να υπαχθεί στον ειδικό μηχανισμό στήριξης ή στοιχεία που συμπληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο.

Συμπληρώνεται αυτόματα η ημερομηνία της αναστολής σύμβασης εργασίας με την επιχείρηση/εργοδότη, ή εφόσον η σύμβαση εργασίας με επιχείρηση/εργοδότη έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 με καταγγελία σύμβασης εργασίας ή οικειοθελή αποχώρηση συμπληρώνεται [Ναι] στο αντίστοιχο πεδίο και συμπληρώνεται η σχετική ημερομηνία.

Συμπληρώνεται [Ναι ή Οχι] στα αντίστοιχα πεδία που αφορούν τη μίσθωση κύριας κατοικίας, τα στοιχεία του εκμισθωτή (Ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ του εκμισθωτή), στην περίπτωση που η επιχείρηση/εργοδότης ανήκει σε εκείνους που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ: Το τηλέφωνο επικοινωνίας – κινητό και ηλεκτρονική διεύθυνση (E-mail) συμπληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο υποχρεωτικά. H χρήση του αριθμού κινητής τηλεφωνίας θα καθιστά δυνατή την παροχή της υπηρεσίας ενημέρωσης SMS όπως και η χρήση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης θα καθιστά δυνατή τη χρήση ή τη συνέχιση παροχής της υπηρεσίας ενημερώσεων.

Στο 5ο βήμα, και στο πεδίο «ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της δήλωσης αναστολής σύμβασης εργασίας που έκανε ο εργοδότης.

Στο 5ο βήμα (στοιχεία αίτησης) και στο πεδίο «Τίτλος Τράπεζας», επιλέγεται η τράπεζα από λίστα και ο κωδικός της συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, ενώ ο Αριθμός Λογαριασμού IBAN συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο.

Βήμα 6ο: Ελεγχος και τελική υποβολή. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν από την υποβολή να πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου διότι μετά την οριστικοποίησή του δεν επιτρέπονται διορθώσεις. Με «κλικ» στο πεδίο [Υποβολή] πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου και εφόσον δεν εντοπισθούν σφάλματα, αυτό οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής. Το έντυπο της αίτησης θα μπορεί να αποθηκευτεί ή και να εκτυπωθεί. Ο εργαζόμενος ως αποδεικτικό υποβολής θα έχει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο της πλατφόρμας. Η πληρωμή της αποζημίωσης των 800 ευρώ θα γίνει σε λίγες μέρες, ενώ όσοι δικαιούνται την έκπτωση ενοικίου, λογικά θα συνεννοηθούν με τους ιδιοκτήτες ότι έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης από τον κορονοϊό.

Πληροφορίες: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

-Ad-