Επίδομα 800 ευρώ: Νέες προθεσμίες – Πώς θα το λάβετε

Επίδομα 800 ευρώ: Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορoνοϊού COVID-19, δύνανται να παρατείνουν την αναστολή μέχρι του 60% των συμβάσεων που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και, πάντως, όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με θέμα «περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα».

Σε περίπτωση υπέρβασης του ανωτέρω ποσοστού, ο εργοδότης καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων που υπερβαίνουν το ποσοστό που προαναφέρθηκε.

Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον Μάιο 2020, παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης, κατ’ αναλογία των ημερών της παράτασης αυτής.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι την 31η Μαΐου 2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελίες συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που κάνουν χρήση του μέτρου, υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρόνου παράτασης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος, καθώς και η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, των οποίων παρατείνεται η αναστολή της σύμβασης εργασίας. Επίσης, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, δύναται να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του παρόντος, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, για τις επιχειρήσεις, των οποίων συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας κατά τον Μάιο 2020, με εντολή δημόσιας αρχής.

Οριστική ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας

Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και εφόσον η αναστολή έχει διατηρηθεί κατ’ ελάχιστο για 15 ημέρες.

Οι συμβάσεις των εργαζομένων, των οποίων ανακαλείται η αναστολή, δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.

Εφόσον χωρεί ανάκληση της αναστολής της σύμβασης εργασίας, κατ’ εφαρμογή του παρόντος, οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζονται οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. Τονίζεται ότι η εφαρμογή του παρόντος άρθρου δεν επιτρέπεται για επιχειρήσεις-εργοδότες για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής, κατά τον Μάιο 2020.

Προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας

Επιτρέπεται η προσωρινή ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες, σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττεται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Για το διάστημα της ανάκλησης, οφείλονται από τον εργοδότη οι συμβατικές αποδοχές κατ’ αναλογία των ημερών απασχόλησης.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της προσωρινής ανάκλησης, υποχρεούνται να το γνωστοποιήσουν σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Μετά από τη λήξη της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας, συνεχίζεται η αναστολή της σύμβασης, μέχρι της συμπληρώσεως του πλήρους χρονικού διαστήματός της.

Για το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας, υπόχρεος καταβολής των αποδοχών των εργαζομένων είναι ο εργοδότης.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εξειδικεύονται οι όροι και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Επίδομα 800 ευρώ: Νέες προθεσμίες – Πώς θα το λάβετε

Τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την υποβολή δηλώσεων εργαζομένων στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Εργασίας προκειμένου οι εργαζόμενοι να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης των 800€, επιλύει νέα εγκύκλιος που εκδόθηκε.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο επιλύονται ζητήματα που αφορούν ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδέχεται η τρέχουσα κατάσταση του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» να μην αποτύπωνε με ακρίβεια την πραγματική κατάσταση της εργασιακής σχέσης ή και το αντίστροφο, δηλαδή να εμφάνιζε σε τρέχουσα κατάσταση ενεργή σχέση εργασίας, ενώ αυτή δεν υπήρχε πλέον.

Αποτέλεσμα ήταν ότι οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να καταστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι ειδικές κατηγορίες απασχόλησης, που έχουν εντοπιστεί και τακτοποιούνται με την εγκύκλιο, είναι οι εξής:

  1. Μεταβίβαση επιχείρησης, σύμφωνα με το Π.Δ. 178/2002, όπου υφίσταται μεταβίβαση επιχείρησης, κατά τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 178/2002 και ο εργαζόμενος που απασχολείται σε διάδοχη επιχείρηση/εργοδότη και του οποίου η σύμβαση εργασίας στην επιχείρηση/εργοδότη αυτή έχει τεθεί σε αναστολή.
  2. Μεταφορά προσωπικού, όπου υφίσταται μεταφορά προσωπικού από επιχείρηση/εργοδότη (αρχική) σε άλλη επιχείρηση/εργοδότη (νέα), ο εργαζόμενος ο οποίος ανήκει στο μεταφερόμενο προσωπικό και του οποίου η σύμβαση εργασίας με τη νέα επιχείρηση έχει τεθεί σε αναστολή.
  3. Γνήσιος δανεισμός, όπου υφίσταται γνήσιος δανεισμός εργαζομένου από πρώτο εργοδότη σε δεύτερο εργοδότη, ο εργαζόμενος που απασχολείται στο δεύτερο εργοδότη και του οποίου η σύμβαση εργασίας στον εργοδότη αυτό έχει τεθεί σε αναστολή.
  4. Απασχόληση, μέσω Ε.Π.Α., όπου ο εργαζόμενος απασχολείται σε έμμεσο εργοδότη, μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.), σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 4052/2012, όπως αυτός ισχύει και του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή.
  5. Απασχόληση στο παρελθόν, μέσω Ε.Π.Α., όπου ο εργαζόμενος απασχολήθηκε στο παρελθόν και δεν απασχολείται πλέον σε έμμεσο εργοδότη, μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.), σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 4052/2012, όπως αυτός ισχύει και του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από άλλον εργοδότη.
  6. Επίσχεση εργασίας, όπου ο εργαζόμενος έχει προβεί σε επίσχεση εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 325 του Αστικού Κώδικα, έναντι του εργοδότη του και, κατά το χρονικό διάστημα αυτό, απασχολείται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλη επιχείρηση/εργοδότη και του οποίου η σύμβαση στην επιχείρηση/εργοδότη αυτή έχει τεθεί σε αναστολή, κατά τη χρονική περίοδο αυτή.
  7. Υποβολές πινάκων προσωπικού σε περιπτώσεις μη εξαρτημένης εργασίας – Εσφαλμένες καταχωρήσεις σε έντυπα – Χειρόγραφες υποβολές εντύπων. Η υποβολή στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» πινάκων προσωπικού σε περιπτώσεις μη εξαρτημένης εργασίας και οι εσφαλμένες καταχωρήσεις σε πεδία υποβληθέντων εντύπων έχουν ως αποτέλεσμα την εξαγωγή εσφαλμένων δεδομένων από το υποσύστημα της τρέχουσας κατάστασης. Μία άλλη αιτία που παράγει το ίδιο αποτέλεσμα είναι η υποβολή χειρόγραφων (εκπρόθεσμων ή διορθωτικών) εντύπων στις περιφερειακές υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΟΑΕΔ (όπως, για παράδειγμα, στις περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα και είχαν εσφαλμένα καταχωρηθεί σε έντυπο στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» από το φορέα).
  8. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι υπάγονται στην περίπτωση θ) του άρθρου 1 της υπ. αριθμ. οικ. 16073/287/22-4-2020 (Β’ 1547) ΚΥΑ, οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους, στο διάστημα από 15/3/2020 έως 20/4/2020, δεν ξεπέρασαν κατά μέσο όρο το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 12997/231/23-3-2020 (Β’ 993) ΥΑ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγονται.

Για τις ανωτέρω ειδικές κατηγορίες απασχόλησης και προκειμένου οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι να καταστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, θα ακολουθηθεί η κάτωθι διαδικασία:

Α.Σε περίπτωση που γίνεται για πρώτη φορά υποβολή δήλωσης

  • Υποβολή εκ μέρους της επιχείρησης-εργοδότη του εντύπου, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες. Στην εν λόγω υπεύθυνη δήλωση, η επιχείρηση-εργοδότης προσδιορίζει την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγονται οι εργαζόμενοι της δήλωσης.
  • Υποβολή από το δικαιούχο εργαζόμενο υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στη δήλωση αυτή, ο εργαζόμενος προσδιορίζει την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγεται.

Β. Σε περίπτωση που δεν γίνεται για πρώτη φορά υποβολή δήλωσης

  • Σε περίπτωση που η επιχείρηση-εργοδότης έχει ήδη υποβάλει υπεύθυνη δήλωση, τότε μόνο ο εργαζόμενος υποβάλλει δήλωση του ν. 1599/1986 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στη δήλωση αυτή, ο εργαζόμενος προσδιορίζει την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγεται.

Η προθεσμία υποβολής των προβλεπόμενων εντύπων, που αναφέρονται στην παρούσα εγκύκλιο, είναι από τις 7/5/2020 έως και τις 14/5/2020.

Επίδομα 800 ευρώ πληρωμή: Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Προσωπικά στοιχεία: Τα πεδία ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ συμπληρώνονται αυτόματα και προκύπτουν από διασύνδεση με το μητρώο επιχειρήσεων εργαζόμενων (Τρέχουσα Κατάσταση) του Πληροφοριακού Συστήματος “Εργάνη” και το μητρώο φυσικών προσώπων της Α.Α.Δ.Ε.

Στοιχεία επικοινωνίας: Τα πεδία ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ συμπληρώνονται υποχρεωτικά από τον εργαζόμενο και παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων με γραπτά μηνύματα (sms) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (E-mail).

Στοιχεία εργοδότη: Για να υποβληθεί η Δήλωση Εργαζόμενου πρέπει απαραίτητα, να έχει προηγηθεί, η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον εργαζόμενο που θέλει να υποβάλλει τη Δήλωση. Τότε τα στοιχεία του εργοδότη (ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ, ΑΦΜ και ΑΜΕ) συμπληρώνονται αυτόματα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη.

Στις περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης και αν περισσότεροι εργοδότες έχουν κάνει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων για τον υποβάλλοντα εργαζόμενο, τότε από τη λίστα «Επιλογή Υπεύθυνης Δήλωσης» ο εργαζόμενος επιλέγει τον εργοδότη που επιθυμεί να συμπεριλάβει στη δήλωση.

Αν στην δήλωση εμφανίζεται το μήνυμα “Δεν εμφανίζονται υπεύθυνες δηλώσεις Επιχειρήσεων Εργοδοτών” τότε ο εργοδότης δεν έχει υποβάλλει την αίτηση και πρέπει ο εργαζόμενος να έρθει σε συνενόηση με τον εργοδότη του ώστε να την υποβάλλει.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤ. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνεται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Τα πεδία:

Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί [. . .] και

Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 [ . . .] με [. . .] την [. . .], συμπληρώνονται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Ακολουθούν τα πεδία που αναφέρονται σε μίσθωση πρώτης κατοικίας,

α) ΜΙΣΘΩΝΩ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

β) ΑΦΜ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ

γ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ και

δ) Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Στα πεδία ΤΡΑΠΕΖΑ και ΙΒΑΝ ο εργαζόμενος δηλώνει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο επιθυμεί να κατατεθεί το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Με κλικ στο πεδίο [Υποβολή] πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου και εφόσον δεν εντοπισθούν σφάλματα, αυτό οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής.