Επίδομα 800 ευρώ: Ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα τα πάρουν και πότε

Επίδομα 800 ευρώ: Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων και αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού κανένας υπάλληλος δεν απολύεται.

Έντονη είναι η ανησυχία πολλών εργαζόμενων για το αν θα πρέπει να αποδεχθούν ή όχι την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους που προχωράει ο εργοδότης ή επιχείρηση που εργάζονται φοβούμενοι ότι αυτό είναι ένα βήμα πριν την απόλυση.Επί της ουσίας ο εργαζόμενος δεν μπορεί να κάνει τίποτε, γιατί εφαρμόζεται το λεγόμενο «διευθυντικό δικαίωμα», οπότε, αν δεν αποδεχθεί την αναστολή σύμβασης, απλώς θα χάσει τα 800 ευρώ, ενώ δεν θα πάρει και μισθό γιατί η σύμβαση θα θεωρείται ότι είναι σε αναστολή.

Τι σημαίνει «αναστολή»

Αναστολή είναι μία νομική κατάσταση που μπορεί να συμβεί είτε στο πρόσωπο του εργοδότη είτε στο πρόσωπο του εργαζόμενου ή λόγω έκτακτων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών όπου η εργασιακή σχέση δεν λύεται, παραμένει σε ζωντανή και νομικά ισχυρή μέχρι λήξεως συνθηκών που την επέβαλλαν, οπότε και επαναβιώνει και συνεχίζει να λειτουργεί με όλα τα εκατέρωθεν δικαιώματα και υποχρεώσεις των δύο πλευρών (εργοδοτών- εργαζομένων).

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα τα πάρουν και πότε

Όσο οι εργαζόμενοι τελούν σε αναστολή εργασιακής σχέσης δεν μπορεί να καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας τους από τον εργοδότη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καμία απόλυση εργαζομένου δεν μπορεί να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων.

Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν αποζημίωση

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ.

Η πληρωμή των 800 ευρώ θα γίνει μόλις υποβληθεί η αίτηση εργαζομένου. Έτσι, οι εργαζόμενοι με αίτηση από 1 ως 10 Απριλίου θα πάρουν τα 800 ευρώ στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, και οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις με συγκεκριμένους ΚΑΔ θα πληρωθούν εντός Απριλίου, πιθανότατα από 10 έως τις 30 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν μισθό ή αναλογία του μισθού τους για όσο διάστημα είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας μέχρι αυτή να ανασταλεί. Για το διάστημα από την αναστολή της σύμβασης και για ενάμιση μήνα ο εργοδότης δεν οφείλει ούτε μισθό ούτε εισφορές. Ο μεν μισθός αποζημιώνεται μέχρι του ποσού των 800 ευρώ, οι δε εισφορές είναι πληρωμένες από το κράτος με βάση το μισθό του υπαλλήλου και όχι με βάση την αποζημίωση.

Ποιες κατηγορίες κατηγορίες εργαζομένων θα πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ:

  • Οι μισθωτοί των επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με εντολή του κράτους
  • Οι μισθωτοί επιχειρήσεων που λειτουργούν με μείωση τζίρου όπως περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών και τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό έως 5 άτομα
  • Άνεργοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου.

Η αποζημίωση καταβάλλεται αφού γίνει πρώτα αίτηση από τον εργοδότη που έκλεισε ή που αναστέλλει τη σύμβαση εργασίας. Η αίτηση του εργοδότη γίνεται στο Εργάνη από τις 24 Μαρτίου και εν συνεχεία θα πρέπει να κάνει αίτηση-αποδοχή και ο εργαζόμενος.

Συγκεκριμένα η επιχείρηση ή ο εργοδότης αφού κάνει την αίτηση για αναστολή της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου θα πρέπει να τον ενημερώσει καθώς υπάρχει ένας αριθμός, ουσιαστικά, πρωτοκόλλου που θα πρέπει να δοθεί στον εργαζόμενο για να τον εντάξει στην υπεύθυνη δήλωση που θα κάνει απο την 1η Απριλίου και μετά.