Επίδομα γέννας: Από το μαιευτήριο με ένα κλικ – Πώς θα πάρετε 2.000 ευρώ

Μόλις γεννηθεί το παιδί ακόμη και μέσα από το μαιευτήριο θα μπορούν οι γονείς του με ένα κλικ, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, να εισπράξουν το επίδομα γέννηοης.

Ετσι ο κάθε γονέας απαλλάσσεται από την υποχρέωση να τηρήσει ένα βουνό από γροφειοκροτικές διαδικασίες που προβλέπονταν έως τώρα γενικά για τα κάθε λογής επιδόματα.

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που φέρνει στο αμέσως επόμενο διάστημα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η ομάδα του, που είναι η απλοποίηση της διαδικασίας δήλωσης της γέννησης ενός παιδιού και η αυτόματη ενημέρωση όλων των μητρώων με μία μόνη ενέργεια του γονέα, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής».

Στο τελευταίο προ των Χριστουγέννων Υπουργικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε το σχέδιο αυτό να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή, με τα φώτα να πέφτουν στην αυτόματη πίστωση του επιδόματος γέννησης, δηλαδή στο ότι οι γονείς δεν θα χρειάζεται να κάνουν αίτηση για να πάρουν το επίδομα αλλά θα τους πιστώνεται αυτόματα εφόσον πληρούν τα κριτήρια.

Στο εξής η δήλωση της γέννησης θα γίνεται στο μαιευτήριο. Η δήλωση θα γίνεται με προσκόμηση ταυτοποιητικών εγγράφων των γονέων (ταυτότητα,διαβατήριο) και κατόπιν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από τις αρμόδιες αρχές.

Σε αυτό το στάδιο καταχωρείται και το IBAN τραπεζικού λογαριασμού της μητέρας το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε διαδικτυακή υπηρεσία με τον ΟΠΕΚΑ για απόδοση του επιδόματος γέννησης στη μητέρα.

Περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»