Επίδομα παιδιού – επίδομα γέννας: Επίσημο – Οι αλλαγές σε δικαιούχους και κριτήρια

Σε αλλαγές στα επιδόματα παιδιού και στέγασης μεταναστών προσανατολίζεται η Κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Υφυπουργός εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι κανένα επίδομα δεν θα κοπεί. Αυτό ισχύει για όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων. Από την άλλη στόχος μας είναι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της κοινωνικής μας πολιτικής η οποία επιτυγχάνεται μέσω της διασύνδεσης των επιμέρους μητρώων των δικαιούχων και της πιο στοχευμένης κατανομής των επιδομάτων», τόνισε αρχικά η Δόμνα Μιχαηλίδου στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Αναφορικά με τα κριτήρια, η κυρία Μιχαηλίδου σημείωσε ότι «επίκεινται ορισμένες αλλαγές στα επιδόματα παιδιού και στέγασης για τους πολίτες τρίτων χωρών ενώ θα υπάρξει και αύξηση του απαιτούμενου χρόνου διαμονής στην Ελλάδα από τα 5 στα 10 έτη για κάποιες κατηγορίες προκειμένου να υπάρχει μια ικανή χρονική διάρκεια για την απόκτηση ισχυρού βιοτικού δεσμού με τη χώρα».

Πότε και με ποια κριτήρια θα δίνεται το επίδομα γέννησης; Αρκεί το κονδύλι που έχει περιληφθεί στον Προϋπολογισμό για να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι;

«Η δέσμευση η δική μας και του πρωθυπουργού παραμένει στο ακέραιο. Από 1ης/1/2020 θα καταβάλλεται επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι η μείωση των αντικινήτρων της τεκνοποίησης που σε πολλές περιπτώσεις σχετίζονται και με την αύξηση του κόστους του νοικοκυριού μετά την έλευση ενός νέου μέλους. Θα τεθεί ένα κριτήριο εισοδηματικό αλλά όπως έχουμε τονίσει πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο ένα δημογραφικό και όχι προνοιακό μέτρο από το οποίο εξαιρούνται για ευνόητους λόγους οι γονείς με πολύ υψηλά εισοδήματα. Εννοείται ότι το ποσό που έχει ενταχθεί ήδη στον Προϋπολογισμό του 2020 επαρκεί για να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι.

-Ad-