Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ανατροπή! Δείτε τους νέους δικαιούχους

Στην αποκάλυψη ότι την ερχόμενη εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες νέοι δικαιούχοι θα μπουν στο πρόγραμμα για να αλλάξουν συσκευή με «γερή» επιδότηση από το κράτος, προχώρησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Όπως είπε ο υπουργός, την ερχόμενη εβδομάδα θα ειδοποιηθούν με μήνυμα άλλοι 160.000 δικαιούχοι που έχουν μπει στη λίστα των επιλαχόντων για την επιδότηση στις ηλεκτρικές συσκευές.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας ότι επιπλέον 61 χιλιάδες νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Το πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ» επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών : Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μόνο οι ακόλουθες κατηγορίες συσκευών

– Κλιματιστικά

– Ψυγεία

– Καταψύκτες

Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης.

Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Πιο αναλυτικά, περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά εκτιμάται ότι άλλαξαν ψυγείο, καταψύκτη ή/και κλιματιστικό στο πλαίσιο της α’ φάσης του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, όπου κατατάχθηκαν 151.410 ωφελούμενοι (από τις συνολικά 879.026 ολοκληρωμένες αιτήσεις που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα).

Πλέον αρχίζει η επόμενη φάση του προγράμματος, καθώς «ανοίγει ο δρόμος» για επιδοτήσεις σε επιλαχόντες με πιο υψηλά εισοδήματα.

Κάθε δικαιούχος επιδοτείται με 135 – 710 ευρώ, για μία έως τρεις συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτη). Ήδη έχουν ειδοποιηθεί 20.000 επιλαχόντες ενώ εντός των ημερών, αναμένεται να μπουν στο πρόγραμμα και άλλοι 60.000 περίπου (ξεπερνώντας τους 230.000 ωφελούμενους συνολικά, από την αρχή του προγράμματος).

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, θα προστεθούν και 140.000 με τους επιπλέον πόρους των 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά , οι ωφελούμενοι θα φτάσουν τους 370.000, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω.

Στη συνεχεια, παίρνουν σειρά επιλαχόντες από υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες (όπως για εισοδήματα 10-20 χιλ. ευρώ, με ποσοστό επιδότησης 35% και η 4η με πάνω από 20 χιλ. ευρώ και επιδότηση 30%).

Στην πρώτη φάση του προγράμματος εντάχθηκε μεγάλος αριθμός ευπαθών ομάδων αποσπώντας μερίδιο 61,3% στο σύνολο των δικαιούχων. Η πρώτη κατηγορία ωφελείται με επιδότηση 50% και αφορά εισοδήματα από 5.000 ευρώ και κάτω.

Η 2η, με 45%, αφορά εισοδήματα μέχρι 10.000, ενώ σ’ αυτό αποδίδεται και το ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τα 151 χιλ. επιλέξιμα νοικοκυριά, πάνω από 30%, δεν ολοκλήρωσε αγορές ή δεν κατέβασε το voucher, όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία.

Σχετικά με τις αγορές που έχουν γίνει, τα κλιματιστικά έχουν «κερδίσει» την πλειοψηφία των καταναλωτών, ενώ ακολουθούν τα ψυγεία και οι καταψύκτες. Συνολικά, έχουν εξαργυρωθεί πάνω από 180.000 voucher.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsique.gr

Διαβάστε ΑκόμαFollow NewsiqueΔΗΜΟΦΙΛΗ