Επικίνδυνα παιχνίδια στη Μεσόγειο – H απειλή της Τουρκίας και το θερμό επεισόδιο

Eνα παιχνίδι με τον χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη στο τρίγωνο Αθήνας – Λευκωσίας – Αγκυρας. Διπλωματικό μαραθώνιο με τριπλή στόχευση ξεκινά από σήμερα ο Νίκος Δένδιας για την ελληνική θωράκιση απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και την επιδίωξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Αντίστοιχα στις δικές της κινήσεις προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, με επίκεντρο το εγχείρημα προσφυγής στη Χάγη, ενώ τα δικά της οχυρά επιχειρεί να στήσει και η Τουρκία απέναντι στην Αθήνα και τη Λευκωσία, θέλοντας να επιβάλει με πράξεις τα δύο μνημόνια της Αγκυρας με την Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες και τη στρατιωτική συνεργασία και, παράλληλα, να γκριζάρει τις επίμαχες περιοχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών αρχίζει τον μαραθώνιο από τη Γενεύη, όπου προγραμματίστηκε να συναντηθεί σήμερα με τον γενικό γραμματέα του OHE, Αντόνιο Γκουτέρες. Θα ακολουθήσει αύριο επίσκεψη Δένδια στη Σαουδική Αραβία, την Τετάρτη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Πέμπτη στην Ιορδανία, καθώς από την Αθήνα επιδιώκεται και ο αραβικός κόσμος να ενισχύει ένα συμμαχικό δίκτυο.

Τέλος, μένει να επιβεβαιωθεί η επίσκεψη Δένδια στη Ρώμη την Παρασκευή, με την Ιταλία να παραμένει για την Ελλάδα ένας «παίκτης-κλειδί» στην υπόθεση, που θα μπορούσε να έχει καταλυτικό ρόλο εξαιτίας και της συνεργασίας με την κυβέρνηση Σαράζ της Τρίπολης. Επιδίωξη της Αθήνας φαίνεται να είναι και η επίσπευση των συνομιλιών για καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία.

«Είναι ο καιρός των επιλογών, είναι ο καιρός της ανάληψης ευθύνης και αν χρειαστεί, είναι ο καιρός της ανάληψης πολιτικού κόστους. Πρέπει να κινούμαστε με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας» μπροστά σε μια κατάσταση που «είναι η πλέον πολύπλοκη των τελευταίων δεκαετιών ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δένδιας κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή τονίζοντας ότι η ελληνική πολιτική καλείται να επανατοποθετηθεί εν όψει των νέων προκλήσεων και οφείλει να εγκαταλείψει τα στερεότυπα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία από την πλευρά της στρέφει το βλέμμα της στις αποφάσεις της EE τόσο προς την επιβολή των κυρώσεων προς νομικά και φυσικά πρόσωπα που αποφασίστηκαν ως αποτέλεσμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην προετοιμασία για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Τουρκία πάλι διατηρεί την απειλή αποστολής ενός ερευνητικού σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο του συμφώνου με τη Λιβύη θέλοντας να μετρήσει τις αντιδράσεις της Αθήνας ακόμη και να προκαλέσει ενδεχομένως ένα θερμό επεισόδιο που θα είναι αποτέλεσμα ατυχήματος.

Παράλληλα με τις απειλές δε η Αγκυρα δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί τόσο με την Αθήνα όσο και με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πλην Λευκωσίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με αφετηρία σαφώς πς δικές της διεκδικήσεις.

Πληροφορίες από «ΤΑ ΝΕΑ»