French President Emmanuel Macron and his wife Brigitte Macron stand in the voting booth before voting in Le Touquet-Paris-Plage, northern France, Sunday, June 30, 2024. (Yara Nardi, Pool via AP)

Επικίνδυνες ισορροπίες στη Γαλλία: Εκπνέει η προθεσμία για συγκρότηση δημοκρατικού μετώπου – 200 υποψήφιοι αποσύρθηκαν

Στην Γαλλία, η προεκλογική καμπάνια για τον 2ο γύρο των βουλευτικών εκλογών ξεκαθαρίζει σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδας, οπότε και ολοκληρώνεται η κατάθεση υποψηφιοτήτων όσων προκρίθηκαν. Τα κόμματα αγωνίζονται να μπλοκάρουν την Ακροδεξιά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν θα έχει τις περισσότερες έδρες στην επόμενη Εθνοσυνέλευση, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος και των αδιάκοπων πολιτικών ζυμώσεων που συνεχίζονται.

Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι έχουν αποχωρήσει, σχεδόν όλοι τους αριστεροί ή μέλη του κεντρώου στρατοπέδου του Μακρόν, σύμφωνα με το AFP, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επικράτησης του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν στην εκλογική τους περιφέρεια. Από τους υποψηφίους που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την κούρσα περισσότερα από 110 είναι μέλη του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου και περισσότεροι από 70 εκπροσωπούν το στρατόπεδο του Μακρόν.

Μια ακροδεξιά υποψήφια παραιτήθηκε επίσης λόγω μιας παλιάς ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που την απεικόνιζε με ναζιστικό σκούφο, δήλωσε αξιωματούχος του κόμματος σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων των υποψηφιοτήτων για τον 2ο γύρο, παγιώνουν οι στρατηγικές των 2 μετώπων: Η άκρα δεξιά που περιορίζει τις φιλοδοξίες της για αυτοδυναμία και αναζητά δεξαμενή ψήφων μέχρι και τη Αριστερά.

Το κόμμα Μακρον και οι σύμμαχοι του προσπαθούν να σχηματίσουν με το μέτωπο της Αριστεράς το δημοκρατικό μέτωπο με απώτερο σκοπό να συγκροτήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Φυσικά ο Μελανσόν βάζει εμπόδια γιατί είναι πεπεισμένος ότι έτσι αναβάλλουν κατά 3 χρόνια την μονομαχία με Λε Πεν.

Αριθμητικά το δημοκρατικό μέτωπο βγάζει σχετική πλειοψηφία.

Και στις 2 περιπτώσεις ο Μακρόν θα συγκατοικήσει: ο νέος ΠΘ θα επιβληθεί απο το δημοκρατικό μέτωπο, δεν θα τον επιλέξει. Το είπε ξεκάθαρα ο σύμμαχος του Edouard Philippe: δεν θα είναι πλέον κυβερνητική πλειοψηφία αλλά κοινοβουλευτική. Οι δεξιοί (10%) θα μείνουν ουδέτεροι για να σώσουν ότι μπορούν λογω κρατικής χρηματοδότησης: αν συμμαχήσουν, η χρηματοδότηση πάει στη συμμαχία για μοίρασμα.

Το ακροδεξιό κόμμα σημείωσε νίκη στον πρώτο γύρο της 30ής Ιουνίου με περισσότερες από 10,6 εκατομμύρια ψήφους. Μόλις 76 νομοθέτες, σχεδόν όλοι από την άκρα δεξιά και την αριστερά, εξελέγησαν κατευθείαν στον πρώτο γύρο. Η τύχη των υπόλοιπων 501 εδρών θα κριθεί στον δεύτερο γύρο σε επαναληπτικές εκλογές μεταξύ δύο ή τριών υποψηφίων που έχουν απομείνει.

Ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται κριτική για την απόφασή του να προκηρύξει εκλογές, με πολλούς να εκτιμούν ότι έκανε μεγάλο λάθος. Την ίδια ώρα οι ηγέτες της Εθνικής Συσπείρωσης επιχειρούν να πείσουν τους Γάλλους πως μόνο με μια απόλυτη πλειοψηφία θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το πρόγραμμά τους. Αφήνοντας όμως ανοικτό το παράθυρο μιας διακυβέρνησης ακόμη και χωρίς πλειοψηφία αλλά με τη στήριξη βουλευτών από άλλα κόμματα.

Μήνυμα κατά της ακροδεξιάς στέλνουν και Γάλλοι ποδοσφαιριστές. Μετά τον Αντουάν Γκρισμάν και ο Ζιλ Κουντέ δηλώνει απογοητευμένος από το αποτέλεσμα. “Απογοητεύτηκα βλέποντας το δρόμο που έχει πάρει η χώρα μας με τη στήριξη σε ένα κόμμα ενάντια στις αξίες μας” είπε χαρακτηριστικά.