Επικοινωνία Σακελλαροπούλου – Πάιατ

Την αλληλεγγύη του προς τη χώρα μας για την κατάσταση στον Έβρο εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ κατά την επικοινωνία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Επανέλαβε δε το απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και όχι διμερές ελληνοτουρκικό. Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επικρότησε τους χειρισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, που με αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και ορθολογισμό αποσόβησαν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί συνάντησή τους.

Ο Αμερικανός πρέσβης μετέφερε στην κ. Σακελλαροπούλου τα θερμά συγχαρητήρια του Προέδρου των ΗΠΑ για την εκλογή της στο ύπατο αξίωμα και προσέθεσε τις προσωπικές θερμές ευχές του ιδίου για την εκλογή μια γυναίκας, εγκρίτου δικαστή, στη θέση αυτή, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο. Αναφέρθηκε επίσης στη θέση της γυναίκας στις σύγχρονες κοινωνίες και στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα για ίσα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας και εξήρε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι μέσα σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση παγκοσμίως, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με θετικό πνεύμα. Προσέθεσε δε ότι με το πέρας αυτής της περιπέτειας, όλες οι πτυχές του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Τέλος, αναφερόμενος στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, εξέφρασε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ενεργή συμμετοχή τους στον σχεδιασμό των εκδηλώσεων.

Από πλευράς της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ευχαρίστησε για τις ευχές του, αλλά κυρίως για τις δηλώσεις στήριξης της αμερικανικής ηγεσίας και του ιδίου στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου. Υπογράμμισε ότι με αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα εκ μέρους της Ελλάδας, αντιμετωπίστηκαν και θα αντιμετωπιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το πολύ υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και την ενθάρρυνσή της για συνέχιση και εντατικοποίηση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας μας σε πολλούς τομείς, όπως η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές και η ενίσχυση των εδρών ελληνικών σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Επίσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε με τον κ. Πάιατ ότι η Επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση δίνει μια σπουδαία ευκαιρία για συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών που τόσο αλληλοεπηρεάστηκαν στον αγώνα τους για ελευθερία.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σύρος-Βουτσίνος: «Έλαβα αγωγή απ’το Κράτος ότι μου παίρνει τα κτήματα γιατί λέει δεν μου ανήκουν»
21 Φεβρουαρίου, 2025
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Τραμπ – Ζελένσκι: «Δεν είναι σημαντική η παρουσία του στις συνομιλίες» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
21 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Βρέθηκαν τρία καταγραφικά από την διαδρομή που ακολούθησε ο 39χρονος
21 Φεβρουαρίου, 2025
Ηράκλειο: Πήρε προαγωγή ο ψυχίατρος που είχε εξετάσει τον 33χρονο που παρέσυρε με το όχημά του την άτυχη Ράνια
21 Φεβρουαρίου, 2025
Μαγνησία: Πειθαρχική δίωξη στον διευθυντή σχολείου όπου μαθητής τραυμάτισε συμμαθητές του
21 Φεβρουαρίου, 2025
Εurobasket 2025: Η Εθνική… άλωσε στην παράταση 93-89 την Τσεχία και πέρασε στα τελικά με υπογραφή Παπαπέτρου και Τολιόπουλου
21 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση με μαχαίρι στο μνημείο Ολοκαυτώματος του Βερολίνου – Ένας σοβαρά τραυματίας
21 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανικές εκλογές: Προβάδισμα για Μερτς, δεύτερη δύναμη το AfD – Τρίτος ο Σολτς σύμφωνα με δημοσκόπηση
21 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη άντρας κοντά στον ΟΣΕ Οινοφύτων – Επιδείκνυε τα γεννητικά του όργανα σε γυναίκες
21 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: Μέχρι πότε θα κρατήσει ο ισχυρός παγετός – Το Σάββατο η πιο κρύα ημέρα του φετινού χειμώνα
21 Φεβρουαρίου, 2025