Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική άρσης του καθεστώτος της πατέντας του εμβολίου

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην προοπτική άρσης του καθεστώτος της πατέντας του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε σχετική πρόταση την προηγούμενη Παρασκευή, έπειτα από την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο και κατά τις πληροφορίες προτίθεται να επανέλθει σε νέες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Ήδη ο αρμόδιος τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός έχει κατεθέσει επίκαιρη ερώτηση για το ίδιο ζήτημα, ενώ η Κουμουνδούρου “πατάει” και στις σχετικές εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων όπως οι κ.κ. Μόσιαλος και Γεροτζιάφας που θεωρούν ότι μπορούν να παραχθούν μαζικότερες ποσότητες εμβολίων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του εμβολιασμού.

Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγούν πως η δικαιολογία της κυβέρνησης πως οι φαρμακευτικές εταιρίες στην Ελλάδα δεν μπορούν να παρασκευάσουν το εμβόλιο είναι πρόφαση για την αδράνεια και συγχρόνως σημειώνουν πως υπάρχουν στο εξωτερικό εταιρίες που έχουν αυτή την δυνατότητα υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα έχει αρθεί το καθεστώς της πατέντας. Ταυτόχρονα, στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζουν πως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη παρακολουθεί με αμηχανία άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προβαίνουν σε διμερείς συμφωνίες για εξαγορά επιπλέον εμβολίων πέραν αυτών που εξασφαλίζει η ΕΕ.

Συγχρόνως, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση πως εξακολουθεί να υπόσχεται ανοσία με εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι, την ώρα όμως που διαπιστωμένα η πορεία του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά αργή και επιπλέον οι επιστήμονες προειδοποιούν πως με αυτούς τους ρυθμούς δεν επιτυγχάνεται ανοσία εντός του 2021. Από τις 28 Δεκεμβρίου έως και σήμερα έχουν γίνει μόλις 44.000 εμβολιασμοί, όμως ακόμη και με αύξηση των εμβολιασμών στις 17.000 ημερησίως που υπόσχεται η κυβέρνηση, οι αριθμοί δεν βγαίνουν, αναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Σημειώνουν επίσης με νόημα πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα δεν διέψευσε ρεπορτάζ του Politico σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έλαβε δύο εκατομμύρια εμβόλια της Moderna λιγότερα από αυτά που δικαιούται.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε δε τον Κ. Μητσοτάκη πως “ζει σε κάποιο παράλληλο σύμπαν” μετά την πρωθυπουργική δήλωση πως “θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από αυτά που χρειαζόμαστε” κι ενώ όλη η Ευρώπη μιλάει για τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία εμβολιασμού με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως οι ρυθμοί του εμβολιασμού δεν εξασφαλίζουν ανοσία για το 2021. “Αντί να παίζει με τις λέξεις θα περιμέναμε να πάρει μία πρωτοβουλία για άρση της πατέντας παρουσία του προεδρεύοντος της ΕΕ” ανέφερε ο Ν. Ηλιόπουλος σχολιάζοντας πως ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν το έκανε αλλά αρκέστηκε σε ψεύτικες υποσχέσεις για εμβολιασμό κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον.

Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και για το ζήτημα του αναγκαίου κουρέματος των χρεών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Ήδη η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία με κούρεμα της βασικής οφειλής.