Επισιτιστική κρίση: Θα έχουμε επάρκεια σιτηρών στην Ελλάδα αλλά θα αυξηθούν οι τιμές

Για το εύρος της επισιτιστικής κρίσης που διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον, μετά και την αποχώρηση της Μόσχας από την συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μίλησε στο στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτιμώντας ωστόσο η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει θέμα επάρκειας.

Περισσότερο πληττόμενες από τις εξελίξεις είναι οι περιοχές που δεν έχουν δική τους μεγάλη παραγωγή.

«Οι χώρες που θα επηρεαστούν είναι οι χώρες που δεν εξαρτώνται από ρύζι όπως είναι η Άπω Ανατολή ή από καλαμπόκι όπως είναι η Λατινική Αμερική ή όπως η νότια Αφρική, που είναι κυρίως χώρα που ικανοποιείται από πατάτες σε ότι αφορά τη διατροφή της. Άρα θα πειράξει την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική και φυσικά χώρες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μεγάλοι καταναλωτές σιτηρών. Θα έχουμε πρόβλημα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, Συρία, Ιράκ, Λίβανος, Αίγυπτος που είναι χώρες που καταναλώνουν στάρι. Δεν τρέφονται με το ρύζι της Άπω Ανατολής. Όλη η Ευρώπη απαρτίζεται από χώρες που καταναλώνουν ψωμί, δηλαδή εξαρτώνται από τα σιτηρά. Βέβαια, η Ευρώπη χάρη στην ΚΑΠ έχει προγραμματίσει λίγο πολύ να σιγουρευτεί το καταναλωτικό κοινό ότι θα έχει το στάρι που απαιτείται για να χορτάσουμε ψωμί. Χάρη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. εξασφαλίζεται τουλάχιστον μια επάρκεια σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό πληθυσμό» ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης.

«Όσο αφορά στην Ελλάδα, έχουμε επάρκεια, δηλαδή μεγάλη παραγωγή σιτηρών. Η χρονιά μάλιστα ήταν και καλή φέτος, είχαμε δηλαδή καλές σοδιές και πιστεύω ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα επισιτισμού στη χώρα μας, να μην έχουμε να φάμε ένα πρωί ψωμί» συμπλήρωσε.

Το κόστος, επισήμανε ο κ. Τσαυτάρης, είναι το μεγάλο πρόβλημα, σημειώνοντας ότι το πετρέλαιο, δεν αφορά μόνο στην θέρμανση των πολιτών, αλλά κινεί και την βιομηχανία. «Κινεί όλα τα μηχανήματα. Είναι πρώτη ύλη για να παραχθούν όλα τα λιπάσματα, όλα τα φάρμακα, τα φυτοφάρμακα, όλα τα πλαστικά. Άρα αν το πετρέλαιο πάει όπως πάει τώρα τόσο ψηλά, όλα αυτά, που είναι παράγοντες της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας, θα πάνε ψηλά. Αν πάει όμως ψηλά το λίπασμα, αν πάει ψηλά η αντλία που ποτίζει νερό και καίει πετρέλαιο, αν πάει το πλαστικό του θερμοκηπίου, αν πάει το φυτοφάρμακο ψηλά, στο τέλος θα πάει ψηλά και το προϊόν του γεωργού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης, αποφεύγοντας να κάνει προβλέψεις για το πού μπορεί να φτάσει στο κόστος του ψωμιού, καθώς δεν ξέρει κανείς πού θα σταματήσουν τα κόστη που περιέγραψε παραπάνω.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Νασράλα κήρυξε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Θρήνος στον Λίβανο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Νεκρός ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από δέντρο στην Άσσηρο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Έκανε «περίπατο» με Κέντρικ Ναν και πέρασε στον τελικό του Super Cup
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θάνατος Νασράλα: Σε αναζήτηση «απάντησης» η Χεζμπολάχ – Σε συναγερμό το Ισραήλ, αναμένει σκληρό ιρανικό χτύπημα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Τροχαίο με νεκρό 70χρονο στην Κρήτη
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ: Ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Hellenic Train: Κανονικά τα δρομολόγια τρένων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Ερμού: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 23χρονο και άρπαξαν χρυσή αλυσίδα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: «Πες μας την αλήθεια για το παιδί σου» – Πώς ομολόγησε τη δολοφονία του συζύγου της
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Εκτός ελέγχου η βία των ανηλίκων – Αιματηρά επεισόδια και τραυματίες
28 Σεπτεμβρίου, 2024