Επιστήμονες ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν την αιτία των θρομβώσεων που συνδέονται με τα εμβόλια

Επιστήμονες στη Γερμανία ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει την αιτία των σπάνιων θρομβώσεων που συνδέονται με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson και πιστεύουν ότι τα σκευάσματα θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για να σταματήσει εντελώς η συγκεκριμένη παρενέργεια.

Ο Rolf Marschalek, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Goethe στη Φρανκφούρτη, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, δήλωσε ότι η έρευνά του έδειξε ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τους φορείς αδενοϊού που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια για να μεταφέρουν την ακίδα πρωτεΐνης του Sars-Cov-2 στο σώμα.

Ο μηχανισμός μετάδοσης του ιικού φορέα γίνεται με την αποστολή της ακίδας πρωτεΐνης στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο υγρό κυτοσολών που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο, όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη (26/5).

Ποια είναι η θεωρία του Rolf Marschalek

Σύμφωνα με τη θεωρία του Marschalek, μόλις βρεθούν μέσα στον πυρήνα του κυττάρου, ορισμένα τμήματα της ακίδας πρωτεΐνης ενώνονται, ή χωρίζονται, δημιουργώντας μεταλλαγμένες εκδοχές, οι οποίες δεν μπορούν να συνδεθούν με την κυτταρική μεμβράνη όπου πραγματοποιείται σημαντική ανοσοποίηση.

Αυτές οι μεταλλαγμένες πρωτεΐνες αντ ‘αυτού εκκρίνονται από τα κύτταρα στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Marschalek.

Αντίθετα, τα εμβόλια που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA, όπως τα εμβόλιο των BioNTech/Pfizer και Moderna, παρέχουν το γενετικό υλικό στο κυτταρικό υγρό και αυτό δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα.

«Όταν αυτά τα γονίδια ιών βρίσκονται στον πυρήνα μπορούν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα», δήλωσε ο Marschalek στους Financial Times.

Η σπάνια επιπλοκή έχει καταγραφεί σε 309 από τα 33 εκατομμύρια άτομα που έκαναν το εμβόλιο AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας 56 θανάτους. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 142 άτομα έχουν παρουσιάσει θρόμβωση από 16 εκατομμύρια λήπτες του εμβολίου.

«Υπάρχει λύση»

Ο Marschalek πιστεύει ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα εάν οι προγραμματιστές καταφέρουν να τροποποιήσουν την αλληλουχία της ακίδας της πρωτεΐνης για να αποτρέψουν τη διάσπασή της.

Η J&J είχε ήδη επικοινωνήσει με το εργαστήριο του Marschalek αναζητώντας τρόπους για να προσαρμόσει το εμβόλιο της ώστε να αποτρέψει τη διάσπαση, ανέφερε ο καθηγητής.

Η ακίδα πρωτεΐνης στο εμβόλιο J&J ήταν ήδη λιγότερο επιρρεπής στην «ένωση» από ότι η ακίδα πρωτεΐνης στο AstraZeneca, καθιστώντας την παρενέργεια λιγότερο συχνή, σύμφωνα με τον Marschalek. Στις ΗΠΑ, οκτώ από τους 7,4 εκατομμύρια παραλήπτες του J&J ανέφεραν τη σπάνια παρενέργεια.

Η J&J είπε: «Υποστηρίζουμε τη συνεχή έρευνα και ανάλυση αυτού του σπάνιου γεγονότος καθώς συνεργαζόμαστε με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και υγειονομικές αρχές. Ανυπομονούμε να ελέγξουμε και να μοιραστούμε δεδομένα καθώς αυτά είναι διαθέσιμα». Η AstraZeneca από την πλευρά της δεν σχολίασε τα ευρήματα.

«Χρειάζονται επιπλέον αποδείξεις»

Μερικοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η θεωρία του Marschalek είναι μια από τις πολλές και ότι χρειάζονται περαιτέρω αποδείξεις για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς του.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν την αιτιώδη σύνδεση της ακίδας της πρωτεΐνης με τα περιστατικά θρόμβωσης», δήλωσε ο Johannes Oldenburg, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Βόννης. «Αυτή είναι ακόμη μια υπόθεση που πρέπει να αποδειχθεί με πειραματικά δεδομένα».

Ο Marschalek είπε ότι είχε παρουσιάσει τα ευρήματα του εργαστηρίου του στο Ινστιτούτο Paul-Ehrlich της γερμανικής κυβέρνησης και στο συμβουλευτικό επιτροπή της χώρας για τον εμβολιασμό.

«Τα ευρήματά μας τους εξέπληξαν, γιατί κανείς δεν σκεφτόταν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πρόβλημα» είπε ο καθηγητής.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Συνελήφθη 17χρονος στον Ασπρόπυργο – Βρέθηκε πάνω του πιστόλι-ρέπλικα
Ιανουάριος 12, 2025
Σήμερα η κηδεία του 22χρονου Παναγιώτη – Στο νοσοκομείο η μητέρα του
Ιανουάριος 12, 2025
Απεργία των οικοδόμων στις 22 Ιανουαρίου
Ιανουάριος 12, 2025
Σεισμός 2,2 Ρίχτερ στον Γέρακα
Ιανουάριος 12, 2025
Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της φονικής σύγκρουσης στη λεωφόρο Σούδας στα Χανιά
Ιανουάριος 12, 2025
Βρετανία: Πρώην υπουργός συνελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να συναντήσει 15χρονο αγόρι
Ιανουάριος 12, 2025
Συρεγγέλα: Η ακύρωση του «Turkaegean» είναι αποτέλεσμα της πατριωτικής μας πολιτικής
Ιανουάριος 12, 2025
Παραιτήθηκε ο ειδικός εισαγγελέας που χειριζόταν τις ποινικές διώξεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ
Ιανουάριος 12, 2025
Εξοικονομώ 2025: Ποιες είναι οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα για υπαγωγή στο πρόγραμμα
Ιανουάριος 12, 2025
Σουδάν: Ο στρατός ανακατέλαβε πολιτειακή πρωτεύουσα που κατείχαν οι παραστρατιωτικοί
Ιανουάριος 12, 2025