Επιστημονική πλατφόρμα κατά του κορονοϊού

Με τον κορονοϊό να εξαπλώνεται συνεχώς, αυξάνονται οι δράσεις για την αντιμετώπιση του. Έτσι η κομισιόν παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα, μια πλατφόρμα ευρωπαϊκής επιστημονικής συνεργασίας κατά του φονικού ιού.

«Η πανδημία του κορονoϊού μας κάνει να πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλές νέες προκλήσεις. Για να νικήσουμε αυτόν τον ιό, χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο, καλύτερες μεθόδους θεραπείας και δοκιμές μεγάλης κλίμακας. Για αυτό, χρειαζόμαστε έρευνα. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη παράγει πληθώρα γνώσεων για τον κορονοϊό. Αλλά κανένας ερευνητής, εργαστήριο ή χώρα δεν μπορεί να βρει τη λύση μόνοι τους. Γι’ αυτό θέλουμε να βοηθήσουμε τους επιστήμονες να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα και να τα μοιραστούν με τους άλλους», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν. «Πέρα από τα σύνορα και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Γι αυτό, λανσάρουμε σήμερα την “Πλατφόρμα δεδομένων της ΕΕ για τον COVID19”».

Οι ερευνητές θα είναι σε θέση να αποθηκεύουν, να μοιράζονται και να αναλύουν μια μεγάλη ποικιλία ευρημάτων σχετικά με τον κορονοϊό μέσω της πλατφόρμας. Για παράδειγμα, από γονιδιακά δεδομένα έως μικροσκοπικά και κλινικά δεδομένα.

«Μέσα σε λίγες μέρες, αναμένουμε να φορτωθούν χιλιάδες αλληλουχίες DNA και δεκάδες χιλιάδες ερευνητικά άρθρα. Η πλατφόρμα είναι σημαντικό μέρος στην οικοδόμηση του ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας (Open Science Cloud) της Ευρώπης», εξήγησε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

«Έχω τον βαθύτατο θαυμασμό για όλους εκείνους που περνούν τις μέρες τους, και συχνά τις νύχτες, στα εργαστήρια, προς όφελος όλων μας. Και καλώ όλους τους ερευνητές να αποδεχθούν την προσφορά μας και να συμμετάσχουν στην πλατφόρμα δεδομένων της ΕΕ.».

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με πολλούς εταίρους ξεκίνησαν μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων COVID-19 για να επιτρέψουν την ταχεία συλλογή και ανταλλαγή διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων. Η πλατφόρμα, μέρος του σχεδίου δράσης ERAvsCorona, σηματοδοτεί ένα άλλο ορόσημο στις προσπάθειες της ΕΕ να υποστηρίξει ερευνητές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο στην καταπολέμηση της επιδημίας των κορωνών.

Η νέα πλατφόρμα θα παρέχει ένα ανοιχτό, αξιόπιστο και επεκτάσιμο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον όπου οι ερευνητές μπορούν να αποθηκεύουν και να μοιράζονται σύνολα δεδομένων, όπως αλληλουχίες DNA, δομές πρωτεϊνών, δεδομένα από προ-κλινική έρευνα και κλινικές δοκιμές, καθώς και επιδημιολογικά δεδομένα.

-Ad-