Επιστολή 99χρονου αντάρτη σε Κουτσούμπα και Παφίλη – «Συμφιλιωθείτε με τον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα»

Ανοιχτή επιστολή προς τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον βουλευτή ου κόμματος Θανάση Παφίλη, απέστειλε ο 99χρονος αντάρτης και μέλος του ΚΚΕ, Θανάσης Κλειτσάκης.

Ειδικότερα, στην επιστολή που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Θανάσης Κλειτσάκης μιλά αρχικά για την ιστορία της οικογένειάς του στη Φθιώτιδα, όπου πέντε αδέλφια και ένας πρώτος ξάδελφος εντάχθηκαν στην Εθνική Αντίσταση, όλοι τους μέλη του ΚΚΕ.

Αφού περιγράφει αναλυτικά σε ποιον τομέα της αντίστασης ήταν ο καθένας από τους παραπάνω, στη συνέχεια αναφέρεται και στον δικό του ρόλο: «Ο πέμπτος, εγώ, εντάχθηκα στην νεολαία ΕΠΟΝ με ομαδάρχη τον Τάκη Φλώρο από το 1940 έως το 1942. Αρχές του ’42 με πήρε ο Γιώργος και με έβαλε κλειδούχο στον σταθμό Ορφανά και εντάχθηκα στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Με την απελευθέρωση, ο Αρης Βελουχιώτης κατέβηκε στη Λαμία. Εκεί κατέβηκα και εγώ και εντάχθηκα στην πολιτοφυλακή. Με την επιστράτευση του Ζαχαριάδη, επιστρατεύθηκα και με έβαλαν στην ομάδα του Κέντρου Πληροφοριών Ρούμελης.

Τον Οκτώβριο του 1949 με βρήκε ο λοχαγός Σπύρος Παφίλης, πατέρας του Θανάση, ήρθαμε στη Μερκάδα και παραδοθήκαμε στον στρατό. Εκεί υπηρέτησα 2,5 χρόνια».

Όπως αναφέρει στη συνέχεια, «ο αγώνας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ έφτασε στο 90%. Ο Άρης Βελουχιώτης δεν εισακούστηκε από την ηγεσία του κόμματος. Τον ανάγκασαν να αυτοκτονήσει. Η ηγεσία μας πούλησε τον αγώνα στους Εγγλέζους και στους φασίστες.

Τώρα ερχόμαστε στον Ζαχαριάδη. Έδωσε την εντολή για επιστράτευση, λόγω της οποίας σκοτώθηκαν χιλιάδες νέοι άνθρωποι».

Μάλιστα, σχολιάζοντας ότι «η Ιστορία έδειξε ότι τέτοιες αποφάσεις είχαν τραγικά αποτελέσματα. Εγώ αποτελώ ένα δείγμα της δύναμης των ανταρτών. Ένα μικρό δείγμα. Αντιπροσωπεύω όμως όλους αυτούς που χάθηκαν άδικα», ο ίδιος στέλνει το δικό του μήνυμα:

«Για τον λόγο αυτό αντλώ τη δύναμη να συμβουλέψω τους συντρόφους του ΚΚΕ να συμφιλιωθούν με τον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο πολεμάτε όλοι. Η τυχόν άρνησή σας θα οδηγήσει στη συνέχιση της δικτατορίας του Μητσοτάκη.

Εγώ, ο μικρός αντάρτης, εγγονός του αντάρτη Γεωργίου Κλειτσάκη, οπλαρχηγού, ο οποίος με τα παλικάρια του εξόντωσε τον αγά των Τούρκων στη Βίτωλη, έξω από τη Λαμία, είχα να πω αυτά».