Επιστολή Χαρίτση σε αρχηγούς κομμάτων για τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή αναφορικά με το Παλαιστινιακό

Τι αναφέρει ο Αλέξης Χαρίτσης στην επιστολή του προς τους προέδρους των κομμάτων της δημοκρατικής συμπολίτευσης.

Επιστολή στους προέδρους των κομμάτων της δημοκρατικής συμπολίτευσης (ήτοι σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας) έστειλε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, ζητώντας τους να συμπορευτούν από κοινού για το Παλαιστινιακό. Ειδικότερα απευθύνει κάλεσμα για κοινό αίτημα με αντικείμενο:

α) τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα τις διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η χώρα μας για την άμεση κατάπαυση του πυρός

β) την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης κατ’ εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων του 2015

γ) την άμεση σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

δ) να ζητήσει η Κυβέρνηση την σύγκληση Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και

ε) την άμεση επιστροφή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» από την Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Χαρίτσης: «Η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε μια διεθνή πρωτοβουλία που θα βάλει φραγμό στην απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να κλιμακώσει την εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη. Εξέλιξη που νομοτελειακά σημαίνει εκδίωξη του άμαχου πληθυσμού και ανυπολόγιστο αριθμό θυμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, όταν χώρες όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διπλωματικών διαπραγματεύσεων.

Οφείλει να απαιτήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη διακοπή οποιασδήποτε μορφής πολεμικών επιχειρήσεων. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να αναγνωριστεί το Κράτος της Παλαιστίνης, στη βάση της ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων του 2015.

Θα πρέπει, επίσης, να συντονίσει τις ενέργειές της με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Μάλτας που έχουν εκδηλώσει αντίστοιχη πρόθεση και να εργαστεί για την αναγνώριση παλαιστινιακού Κράτους από την ΕΕ».