Επιστολή Δένδια σε Μπορέλ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε χθες επιστολή στον ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) διατυπώνοντας και δια της επισήμου οδού το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η επιστολή απεστάλη σε συνέχεια της σχετικής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες σήμερα με τους ομολόγους του της προεδρεύσουσας Κροατίας, της Σλοβακίας και της Εσθονίας, καθώς και νεότερες επικοινωνίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Βουλγαρίας, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις της απόφασης της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη, παραβιάζοντας τις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας. Ακολούθησε και νέα επικοινωνία με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, με τον οποίον είχαν αναπτύξει το ζήτημα και κατά την προχθεσινή συνάντησή τους.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι την Παρασκευή εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρεσβευτής της Τουρκίας.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΥΕΔ και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Τα ανωτέρω προστίθενται στις αντίστοιχες επικοινωνίες που είχε ο Νίκος Δένδιας χθες και προχθές με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας.

Η ελληνική διπλωματία θα συνεχίσει με στοχευμένες επαφές και ενέργειες να αναδεικνύει τις προκλήσεις που προκύπτουν για το σύνολο της ΕΕ από τις οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Δύο τροχαία με διαφορά λίγων λεπτών στα Χανιά – Απεγκλωβίστηκαν τρία άτομα χωρίς σοβαρά τραύματα
15 Μαρτίου, 2025
Λουκίδης για την αφρικανική σκόνη: Είναι ένα φαινόμενο με διαβαθμίσεις – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες
15 Μαρτίου, 2025
Συνεχίζεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης – Ποιες περιοχές επηρεάζονται
15 Μαρτίου, 2025
Μάχη με τις φλόγες στην Καστοριά – Πολλαπλά τα μέτωπα
15 Μαρτίου, 2025
Δούκας: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απονομιμοποιηθεί πολιτικά και ηθικά»
15 Μαρτίου, 2025
Νεκρός ένας ηλικιωμένος που επιχείρησε να κλαδέψει δέντρο στα Χανία
15 Μαρτίου, 2025
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς του 21χρονου γερμανού τουρίστα, που εντοπίστηκε νεκρός στην Κρήτη
15 Μαρτίου, 2025
Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι πιστοί στην τελευταία του κατοικία τον μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμο
15 Μαρτίου, 2025
Πρώην παίκτης ριάλιτι ο άνδρας που παρίστανε αστυνομικό στο κέντρο της Αθήνας
15 Μαρτίου, 2025
Τι ήταν το νεφελώδες «τείχος» που «σκέπασε» τα νότια προάστια της Αθήνας – Ποια η διαφορά με την «κανονική» ομίχλη
15 Μαρτίου, 2025