Επιστολή Κοτζιά σε Κασσελάκη για συνεργασία των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων

Ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς, απέστειλε επιστολή στον Στέφανο Κασσελάκη και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΡΑΤΤΩ, προτείνει τη συμπόρευση και τη συνεργασία όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην ΝΔ και τις πολιτικές που προωθεί.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς τον Στέφανο Κασσελάκη, Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Προς την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Επιστολή των

«ΠΡΑΤΤΩ», «Σοσιαλιστική Πατριωτική Κίνηση», «Σχέδιο για την Ελλάδα»

Αγαπητέ Στέφανε, θα θέλαμε καταρχάς να σε συγχαρούμε για την εκλογή ως Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να σου ευχηθούμε επιτυχίες.

Αγαπητέ Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύντροφοι της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως γνωρίζετε, η Ελλάδα, η πατρίδα μας, περνά μια πολύπλευρη κρίση. Βρίσκεται σε πορεία παρακμής και χρειάζεται άμεσα την προώθηση μιας πολιτικής Αναγέννησής της.

Η πολιτική Αναγέννησης οφείλει, πιστεύομαι, να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με την πλήρη αξιοποίηση των ταλέντων των Ελλήνων εργαζομένων και της νεολαίας καθώς και των δυνατοτήτων της χώρας. Στόχος μιας τέτοιας πολιτικής, ανάμεσα στα άλλα, είναι –κατά τη γνώμη μας- η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την ταυτόχρονη καταπολέμηση της ανεργίας. Η διασφάλιση καλύτερων μισθών και μεροκάματου σε συνδυασμό με μια πορεία ανακατανομής εισοδημάτων και ιδιοκτησίας. Η προώθηση μεγάλων φιλολαϊκών αλλαγών στην παιδεία και στην υγεία αξιοποιώντας όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης. Αλλαγές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής μας. Στόχος μιας πολιτικής Αναγέννησης είναι, επίσης, η στήριξη του πολιτισμού. Η επάρκεια σε λαϊκή-κοινωνική στέγη. Η διασφάλιση φτηνής ενέργειας, καθώς και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας των εργαζομένων και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Είμαστε της πεποίθησης, ότι για να αναγεννηθεί η χώρα, θα χρειαστεί να περιοριστούν τα προνόμια της Ολιγαρχίας και να κτυπηθεί η διαπλοκή. Διαφορετικά θα συνεχίζει η χώρα «να βουλιάζει» και να κυριαρχεί η σαπίλα στον δημόσιο βίο.

Η Αναγέννηση της χώρας, σημαίνει για μας την υπεράσπιση των εθνικών της δικαίων. Την δίκαιη λύση του Κυπριακού. Την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διεθνούς δικαίου προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Την αποτροπή των υποχωρήσεων για τις οποίες προετοιμάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε πολλά εθνικά θέματα.

Πιστεύουμε, ότι η ουσιαστική προοδευτική Αναγέννηση της χώρας θα διευκολυνθεί από ένα κοινό σχέδιο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και τα προτεινόμενα τέσσερα σημαντικά βήματα:

Α] Από την συμπόρευση και την συνεργασία όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην ΝΔ και τις πολιτικές που προωθεί. Απέναντι στο σύστημα το οποίο εξυπηρετεί η ΝΔ. με τις πολιτικές της.

Από πλευράς μας θα συμβάλλουμε όσο είναι δυνατό, προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό μέσα από αυτή τη συνεργασία. Καλούμε δε τον ΣΥΡΙΖΑ, να συμπράξει σε μια τέτοια πολιτική συμπόρευση, ενώ όπου μπορεί και επιθυμεί να αναλάβει δημοκρατικές πρωτοβουλίες που θα έχουν την στήριξή μας.

Β] Από την ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα στις προοδευτικές-δημοκρατικές δυνάμεις για όλα τα σύγχρονα θέματα και για το μέλλον της χώρας, ώστε να αναζητηθούν οι κάλλιστες προγραμματικές συμφωνίες, συγκλίσεις, ενώ μπορούν να αξιολογηθούν οι διαφωνίες. Στόχος είναι να βοηθηθεί η δημιουργία ενός μετώπου αναγέννησης της χώρας. Ο διάλογος αυτός μπορεί να ενισχυθεί με την παρουσία του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ στο ήδη υπάρχον «Δημοκρατικό Φόρουμ Διαλόγου» πολλών αριστερών, οικολογικών, προοδευτικών οργανώσεων και προσωπικοτήτων. Θα μπορούσε, από την άλλη, εναλλακτικά, να αναλάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ μια δική του πρωτοβουλία για την δημοκρατική οργάνωση και προώθηση ενός τέτοιου διαλόγου που θα είχε την στήριξή μας. Μας ενδιαφέρει πάνω από όλα να υπάρξει αυτός ο διάλογος και να είναι ουσιαστικός.

Γ] Από την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης ανάμεσα στις δυνάμεις της αλλαγής της χώρας. Η εικόνα συνεχούς διαμάχης που παρουσιάζουν κατά καιρούς τμήματα της αριστεράς ή και άλλων προοδευτικών δυνάμεων δεν είναι ελκυστική και έχει αρνητικές συνέπειες για όλη την αριστερά, για όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Αναγέννησης.

Δ) Από την διερεύνηση των δυνατοτήτων συγκεκριμένων κοινών δράσεων καθώς και κοινών εκδηλώσεων διαλόγου που να εξυπηρετούν την αντίσταση στις σημερινές πολιτικές, όπως και της προώθησης της πολιτικής Αναγέννησης.

Αγαπητέ Πρόεδρε, γνωρίζουμε τον συσχετισμό δύναμης συνολικά και στον χώρο μας. Σαφώς και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη δύναμη σε αυτόν. Γνωρίζουμε, όμως, από την ιστορία και την πείρα μας, ότι οι συνεργασίες στον προοδευτικό-δημοκρατικό χώρο και τα μέτωπα αντίστασης και αναγέννησης, πάντα εμπλούτιζαν όλους καθότι λειτούργησαν πολλαπλασιαστικά από το άθροισμα των δυνάμεων που συμβάλλουν σε αυτές, ενώ, ταυτόχρονα, διευκολύνουν την παραγωγή νέων ιδεών, σκέψεων και προτάσεων καθώς και νέων πρακτικών.

Ελπίζουμε εσύ προσωπικά, καθώς και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, να ανταποκριθείτε σε αυτό το κάλεσμα. Να στηρίξετε τις πιο πάνω προτάσεις και να διατυπώσετε, επιπλέον, τις δικές σας. Περιμένουμε να έχουμε σύντομα την θετική σας απάντηση ώστε να προχωρήσουμε στα απαραίτητα πρακτικά μέτρα μιας τέτοιας συνεργασίας σε αυτές τις τέσσερεις προοδευτικές θεματικές-μέτωπα και σε ότι εσείς μας προτείνετε.

Συντροφικά

Το Σχέδιο για την Ελλάδα, Η Σοσιαλιστική Πατριωτική Κίνηση, Το ΠΡΑΤΤΩ.