Επιστολή Παπαδημούλη για λήψη μέτρων προστασίας από την χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus

Με επιστολή του προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, φέρνει ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητά το Ευρωκοινοβούλιο να λάβει μέτρα για την προστασία του απορρήττου των προσωπικών δεδομένων ευρωβουλευτών και των πολιτών, από τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού.

Η πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη έρχεται σε μια στιγμή που στην Ελλάδα διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, θέμα το οποίο ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει ήδη φέρει με καταγγελία-ερώτησή του προς την Κομισιόν.

Επικαλούμενος Έκθεση του καναδικού εργαστηρίου ψηφιακής έρευνας CitizensLab, σύμφωνα με την οποία «τουλάχιστον 65 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και πολλοί Ευρωβουλευτές, βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση από το πρόγραμμα Pegasus, ένα κατασκοπευτικό λογισμικό της ισραηλινής εταιρείας NSO Group, τα τελευταία πέντε χρόνια (2017-2021)», ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητά «το Κοινοβούλιο να λάβει σαφή θέση και συγκεκριμένα μέτρα κατά αυτών των αντιδημοκρατικών μεθόδων, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές αξίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη συστήσει ερευνητική επιτροπή για να εξετάσει το ζήτημα της χρήσης του λογισμικού Pegasus, η οποία ξεκίνησε και επίσημα τις εργασίες της την Τρίτη 19 Απριλίου, καθώς το κύκλωμα παρακολούθησης έχει ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση.

Η επιστολή του Επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απευθύνεται επίσης προσωπικά στους αρχηγούς όλων των πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ), Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ (Σοσιαλιστές), Στεφάν Σεζουρνέ (Renew Europe), Σκα Κέλερ και Φίλιπ Λάμπερτς (Πράσινοι), Ράισαρντ Λεγκούτκο και Ραφαέλε Φίττο (ECR), Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν (Αριστερά).

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή:

Αγαπητέ Πρόεδρε Metsola, αγαπητή Roberta,

Το CitizensLab, ένα καναδικό εργαστήριο που ειδικεύεται στην ψηφιακή κατασκοπεία, δημοσίευσε στις 18 Απριλίου μια έκθεση έρευνας, η οποία αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 65 προσωπικότητες βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση από το πρόγραμμα Pegasus, ένα κατασκοπευτικό λογισμικό της ισραηλινής εταιρείας NSO Group, τα τελευταία πέντε χρόνια (2017-2021).

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση, μεταξύ των προσωπικοτήτων αυτών είναι πολιτικοί, ακτιβιστές, δικηγόροι και δημοσιογράφοι. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για το Σώμα μας, ότι μεταξύ αυτών είναι και οι νυν ευρωβουλευτές Jordi Solé και Diana Riba από τους Πράσινους/EFA, καθώς και οι Antoni Comín i Oliveres και Carles Puigdemont, μη εγγεγραμμένοι βουλευτές.

Αυτού του είδους η μόνιμη παρακολούθηση οποιουδήποτε ατόμου αποτελεί παράνομη πράξη και παραβιάζει βασικά θεμελιώδη δικαιώματα. Ακόμη περισσότερο, όταν η παρακολούθηση στοχεύει πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές, γίνεται μια πολιτικά και θεσμικά επικίνδυνη πράξη κατά της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να προστατεύσει πλήρως τα μέλη του και να λάβει σαφή θέση και συγκεκριμένα μέτρα κατά αυτών των αντιδημοκρατικών μεθόδων, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές αξίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Είναι σημαντικό, οι βουλευτές να αισθάνονται προστατευμένοι και ασφαλείς για να ασκούν όλα τα μέρη των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων, εκπροσωπώντας τους ψηφοφόρους τους, εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις τους.

Σε μια περίοδο, κατά την οποία το Κράτος Δικαίου αμφισβητείται ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δημοκρατικής λογοδοσίας, προστατεύοντας με συγκεκριμένο τρόπο τόσο τους πολίτες όσο και τους πολιτικούς.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Παπαδημούλης

-Ad-