Επιστολική ψήφος: Πώς σχολιάζουν τα κόμματα την ανακοίνωση Μητσοτάκη

Γεγονός οι πρώτες αντιδράσεις στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστολική ψήφο στις επικείμενες Ευρωεκλογές. «Έστω και με καθυστέρηση, ακούσαμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Υποβιβάζεται η ίδια η έννοια της συμμετοχής σε μία εκλογική διαδικασία στο ”ταχυδρομώ ένα φακελάκι”», ανέφερε το ΚΚΕ.

Σχετικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, η Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Πούλου σημείωσε τα εξής:

«Έστω και με καθυστέρηση, ακούσαμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες και η αντιμετώπιση της αυξανόμενης αποχής είναι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απαιτούν άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξε έγκαιρα το πρόβλημα του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας, και κυρίως νέων εποχικών εργαζομένων σε τουριστικές περιοχές, από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και κατέθεσε σχετική Τροπολογία. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ την απέρριψε τότε, χωρίς κανέναν διάλογο.

Η σημερινή εξαγγελία δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, περιμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών».

«Η επιστολική ψήφος ανοίγει επικίνδυνο δρόμο για την παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου»

Η θέσπιση της επιστολικής ψήφου «είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη», γιατί «ανοίγει τον δρόμο παραβίασης ακόμη και της ίδιας της μυστικότητας της ψήφου», τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος, σχολιάζοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Όπως σημείωσε, «με αυτό τον τρόπο θίγεται η αυτοπρόσωπη συμμετοχή στις εκλογές, όπως γίνεται μέσα στο εκλογικό παραβάν, ενώ αντίθετα στο σπίτι ή στον χώρο δουλειάς, εκεί μπορούν να υπεισέλθουν πιέσεις, εκβιασμοί που οδηγούν σε παραβίαση της μυστικότητας, μέχρι και χειραγώγηση της ψήφου».

Όσο για το επιχείρημα της κυβέρνηση ότι «θέλει να αντιμετωπίσει την αποχή ή ότι θέλει να δώσει τη δυνατότητα ψήφου σε ανθρώπους που εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους», ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι «είναι πρόσχημα για να πετύχει άλλους στόχους».

Υπενθύμισε ότι στις δύο προηγούμενες εκλογές που έγιναν καλοκαίρι, «το ΚΚΕ είχε προτείνει τρόπους να λυθεί το πρόβλημα “ψήφος των εργαζομένων στον Τουρισμό”, όπως η διαμόρφωση ειδικών εκλογικών καταλόγων που υπάρχουν για άλλους εργαζόμενους όπως οι ναυτεργάτες, ώστε αυτοί που εργάζονται σεζόν να μπορούσαν να ψήφιζαν από τον τόπο δουλειάς τους, κάτι που η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε».

«Δεν είναι λοιπόν στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα. Αυτό που κάνει είναι να ανοίγει το δρόμο χειραγώγησης της ίδιας της ψήφου», είπε.

«Μια άλλη πλευρά είναι πως υποβιβάζεται η ίδια η έννοια της συμμετοχής σε μια εκλογική διαδικασία στο ”ταχυδρομώ ένα φακελάκι”» προσέθεσε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «στις σημερινές συνθήκες ο κόσμος έχει βγάλει συμπεράσματα από τη δράση του ΚΚΕ, όσο και άλλων κομμάτων και την πορεία τους και πρέπει, ακόμα περισσότερο από όσο στις πρόσφατες μάχες των εκλογών, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ όχι μόνο στην κάλπη, αλλά και στα μεγάλα μέτωπα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια, η φορολογική επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους, οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη με την γενοκτονία που διεξάγεται».

Υπογράμμισε ότι «άνθρωποι που προέρχονται από άλλα κόμματα, που συμμετείχαν το προηγούμενο διάστημα σε αγώνες, στο συνδικαλιστικό και σε άλλα κινήματα, έχουν λόγους να συμπορευτούν με το ΚΚΕ σε μεγάλα καθημερινά μέτωπα, έχοντας βγάλει τα συμπεράσματα τους».

Κατέστησε σαφές ότι «αυτό το κάλεσμα συμπόρευσης δεν αφορά τα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν πρόσφατα, τα οποία δοκιμάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην υλοποίηση αντιλαϊκής πολιτικής που τσάκισε τον λαό ενώ, ακόμα και στην δήλωση αποχώρησής τους υπερασπίζονται τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Όσο για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Γκιόκας έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένη πορεία πολιτικού, ιδεολογικού και οργανωτικού εκφυλισμού που βιώνουν συνήθως τέτοια κόμματα που από τη μια κάνουν εμπόριο ελπίδας και όσον αφορά την πολιτική που εφαρμόζουν τσακίζουν το λαό».

«Δεν εμπιστευόμαστε τη ΝΔ»

Υπέρ της επιστολικής ψήφου τάχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, με δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής, καταγγέλλοντας, ωστόσο, τη διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να τη θεσμοθετήσει.

«Για ακόμη μία φορά αποδεικνύει η κυβέρνηση ότι επιπόλαια δρα και λειτουργεί και μάλιστα με επιλογές εναντίον της Δημοκρατίας. Ας μας απαντήσει ο πρωθυπουργός, πώς είναι δυνατόν να ανακοινώσει σήμερα επιστολική ψήφο, όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει τους εκλογικούς καταλόγους. Έχω λοιπόν τους εκλογικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών. Υπάρχουν 190.000 εγγεγραμμένοι άνω των 100 ετών, 302.000 μεταξύ 90 και 100 ετών. Σύνολο περίπου μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν έχουν εκκαθαριστεί» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βελόπουλος και διερωτήθηκε «Πώς θα πάει σε εκλογές, όταν στις προηγούμενες εκλογές οι σάκοι από την Γερμανία έρχονταν ανοιχτοί;».

«Εμείς δεν εμπιστευόμαστε τη Νέα Δημοκρατία. Δεν εμπιστευόμαστε τις επιλογές της. Πάει και πάλι να κάνει λαθροχειρία και κυρίως καλπονοθεία. Καταγγέλλουμε τις διαδικασίες. Αν δεν εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι και κυρίως αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει ότι η επιστολή ψήφος είναι δημοκρατική επιλογή, εμείς καταγγέλλουμε τη διαδικασία» πρόσθεσε.

«Ο Μητσοτάκης καταργεί το απόρρητο της ψήφου»

«Ο κ. Μητσοτάκης μόλις κατήργησε το απόρρητο της ψήφου, αρχίζοντας με τις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου», σχολιάζουν από το ΜέΡΑ25 για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, αρχής γενομένης από τις επιικείμενες Ευρωεκλογές.

«Κανείς δικαστικός ή κρατικός λειτουργός δεν θα μπορεί πλέον να εγγυηθεί ότι η επιλογή ψηφοδελτίου / σταυρού δεν έγινε υπό το βλέμμα τρίτου στο πλαίσιο συναλλαγής ή ψυχολογικής πίεσης. Το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης – δηλαδή η απελευθέρωση από την Βία και Νοθεία των πέτρινων χρόνων – μόλις καταργήθηκε», υποστηρίζουν από το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη.

Στο ΜέΡΑ25 καταδικάζουμε αυτή την ιστορική ήττα της Ελληνικής Δημοκρατίας στα χέρια του πιο βάναυσα αυταρχικού πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης και θυμίζουμε την πραγματική λύση που προτείναμε: το δικαίωμα να ψηφίζουν οι πολίτες, βάσει ηλεκτρονικών εκλογικών καταλόγων, όπου και να βρίσκονται αλλά πάντα πίσω από παραβάν ώστε να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου».